Технология на дървесината и мебелите

Технология на дървесината и мебелите

СПЕЦИАЛНОСТ „ ТЕХНОЛОГИЯ НА ДЪРВЕСИНАТА И МЕБЕЛИТЕ“

Компетенциите по специалността „Технология на дървесината и мебелите“ се получават в две образователно-квалификационни степени – „бакалавър“ и „магистър“. Формите на обучение са редовна и задочна.

По време на своето обучение студентите изучават общообразователни, фундаментално-приложни и специализиращи учебни дисциплини, които дават необходимите знания и умения на инженера по технология на дървесината и мебелите. По всички основни дисциплини се провеждат учебни практики. Обучението е организирано чрез учебни планове със задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, обвързани в система за трансфер на кредити по ECTS, съгласно Закона за висше образование. След успешно приключване се издава диплома за завършена образователно- квалификационна степен на висше образование, с пълна информация за проведеното обучение.

Завършилите специалност „Технология на дървесината и мебелите“ ще могат: да се реализират във всички области на дървообработващата и мебелната промишлеността като инженери технолози и конструктори; да работят в консултантски компании и фирми упражняващи дейности в дървообработващата и мебелната промишленост; да работят като консултанти, експерти и организатори при разработване на проекти, както и като преподаватели в професионални гимназии; да управляват малки и средни предприятия от дървообработващата и мебелната промишленост.

Образователно-квалификационна степен „бакалавър“

Срокът на обучение в редовната форма е 8 семестъра, а в задочната е 10 семестъра. Студентите се подготвят като широкопрофилни специалисти в областта на дървообработващата и мебелната промишленост.

Общообразователната подготовка се реализира чрез изучаване на дисциплините висша математика, информационни технологии, физика, електротехника, обща икономическа теория и др. Предоставя се възможност за изучаване на чужди езици – английски, френски, немски или руски. За чуждестранните студенти е осигурено обучение по български език.
Общо-техническа подготовка се осъществява чрез изучаване на дисциплините металознание, техническо документиране и взаимозаменяемост, теоретична механика, химия на полимерните материали, промишлена топлотехника, съпротивление на материалите и машинни елементи.

Специализиращата приложна подготовка осигурява придобиване на задълбочени познания за строежа и свойствата на дървесината, за хидротермичното ѝ обработване, за технологиите на производство на фасонирани материали, полуфабрикати, детайли и изделия от масивна дървесина, за технологиите за производство на фурнир и слоеста дървесина, производство на плочи от дървесни частици, плочи от дървесни влакна, композиционни материали и други изделия от дървесина, вътрешна архитектура, усвояване на методите на конструиране и технологиите на производството на мебели, врати, прозорци и сглобяеми къщи и други изделия от дървесина. 

Специалната подготовка включва и познания по рязане на дървесината и дърворежещи инструменти, дървообработващите машини, отоплението и вентилацията, вътрешно заводския транспорт, автоматиката и автоматизацията на технологичните процеси, икономиката, организацията на дървообработващите и мебелните предприятия, при съблюдаване на промишлената екология и охраната на труда. В края на следването се провеждат кандидатинженерен стаж.

По основните дисциплини с приложен характер се провеждат 8 специализирани и комплексни учебни практики. В учебния план е включен едноседмична практика по водни спортове, провеждана в учебната база на ЛТУ в гр. Несебър. Обучението по водни спортове включва: плуване, гребане с лодки тип „Ял“, едноместни и двуместни каяци, сърф и ветроходство. Организират се състезания по плажен волейбол, плуване и гребане с каяци.

Дипломирането е със защита на дипломна работа. За изучените общо 36 дисциплини с практиките, стажа и дипломирането се присъждат общо 240 кредита по ECTS.

Бакалаврите получават инженерно-техническа подготовка, удостоверена с диплома за завършено висше образование и придобиват професионална квалификация „Инженер по технология на дървесината и мебелите“ и могат да продължат образованието си в образователно-квалификационна степен „магистър“.

Образователно-квалификационна степен „магистър“

Обучението е с продължителност 3 семестъра за редовна и 4 семестъра за задочна форма, от които един семестър е за разработване и защита на дипломна работа. Преди защита на дипломната работа студентите магистри провеждат 4 седмичен преддипломен стаж. Получените високи оценки при институционалната и програмната акредитация предоставят възможност за обучение и срещу заплащане. Кандидати от други специалности могат да се обучават за магистри по специалност „Технология на дървесината и мебелите“ по индивидуален учебен план и продължителност на обучението съобразно предходната им подготовка.

По време на магистратурата се изучават по-задълбочено и на по-високо ниво управленски, специализиращи и методично-изследователски дисциплини, селекционирани в зависимост от избраната специализация. Задълбочената фундаментална подготовка се осъществява чрез пет задължителни дисциплини – предприемачество, организация и планиране на ДМП, мениджмънт, методи за експериментални изследвания и оптимизация, управление на качеството и една факултативна.
Общо-техническа подготовка се осъществява чрез изучаване на дисциплините металознание, техническо документиране и взаимозаменяемост, теоретична механика, химия на полимерните материали, промишлена топлотехника, съпротивление на материалите и машинни елементи.

Профилирането по специалността се постига в четири специализации:

Съобразно специализацията, студентите избират и изучават шест дисциплини от групата на задължителни за специализацията и една избираема дисциплина. Магистратурата завършва с разработване и защита на дипломна работа. За изучените общо 12 дисциплини, преддипломен стаж и дипломната работа трябва да се натрупат не по-малко от 90 кредита по ECTS. Успешно завършилите получават диплома за образователно-квалификационна степен „магистър“ и придобиват професионална квалификация „Магистър-инженер по технология на дървесината и мебелите“. Придобилите степен „магистър“ имат право да се обучават за получаване на образователна и научна степен „доктор“.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare