Ново проучване, публикувано на 25.07.2024 г. в списание Nature Climate Change

Ново проучване, публикувано на 25.07.2024 г. в списание Nature Climate Change

Ново проучване, публикувано на 25.07.2024 г. в списание Nature Climate Change разкрива, че за достатъчно ефективна борба с изменението на климата и запазване на сухоземния въглерод няма да е достатъчно залесяването на повече дървета в Европа. Изследователи от Австрийския изследователски център за горите (BFW) и международни сътрудници (включително от Лесотехнически Университет – София) подчертават решаващата роля на „асистираната миграция“ – стратегия за избор на дървесни видове и източници на посевни материали, които са най-добре адаптирани към бъдещите климатични условия.

Проучването e най-голямото по рода си провеждано някога, анализира данни от 587 географски култури в цяла Европа, обхващащи 2964 различни източника на посевни материали от седем основни дървесни вида. Изпитванията на произходи от различни географски райони в географски култури са дългосрочни полеви експерименти, които оценяват представянето на произходите при конкретни климатични условия. Данните от такива експерименти, събирани в продължение на няколко десетилетия от поколения изследователи, предоставят ценна информация за местната адаптация, растежа и оцеляването на дървесните популации.

За настоящото проучване тази информация беше интегрирана в модели, за да се проектира как капацитетът за поглъщане на въглерод на седем основни европейски дървесни вида ще се промени през следващите 60 години при различни сценарии за изменение на климата.

Резултатите показват, че изменението на климата значително ще промени пригодността на различните европейски региони за различни дървесни видове. Въпреки, че това налага преминаване от предимно иглолистни към по-издръжливи широколистни видове, проучването подчертава, че само смяната на видовете не е достатъчна, а трябва да се използва генетичното разнообразие в рамките на дървесните видове, за да се гарантира, че горите на бъдещето могат да растат успешно и да продължат ефективно да отделят въглерод.
Проучването е подкрепено от INTERREG Central Europe Cooperation SUSTREE (Опазване и устойчиво използване на разнообразието от горски дървета при изменение на климата) и Horizon 2020 Project SUPERB (Системни решения за мащабиране на спешно възстановяване на свързаните с горите биоразнообразие и екосистемни услуги), последният се координира от Европейския горски институт (EFI). SUPERB има за цел да развие връзки между практически и научни знания за възстановяването на горите и да възстанови хиляди хектари горски ландшафти в цяла Европа.

Пълният текст на публикацията може да бъде намерен на следния електронен адрес: https://www.nature.com/articles/s41558-024-02080-5

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare