Ландшафтна архитектура

Ландшафтна архитектура

Ландшафтна архитектура

Основно обучаващо звено за студентите от специалност „Ландшафтна архитектура“ в ЛТУ е Факултетът по екология и ландшафтна архитектура (ФЕЛА). Специалността е в област на висше образование с шифър 6. „Аграрни науки и ветеринарна медицина”, професионално направление 6.5. „Горско стопанство”.

Обучението на специалистите ландшафтни архитекти е в образователно-квалификационна степен „Магистър“ (квалификационно ниво 7, Подниво 7Г Магистър по специалности). Обучението по специалност Ландшафтна архитектура е с продължителност 5 години (10 семестъра) и е само в редовна форма на обучение. Завършва с разработване и защита на дипломна работа. Общият брой кредити по ECTS, които студентите получават е 300.

Общата и специализираната фундаментална подготовка на ландшафтните архитекти се осъществява с изучаване на дисциплините: История на парковото изкуство, Висша математика, Рисуване с паркова перспектива, Почвознание с основи на торенето, Ботаника, Метеорология и климатология, Декоративна дендрология, Физиология на растенията, Графична композиция, Ландшафтознание, Генетика и селекция на декоративните растения, Теория на парковото изкуство, Цветарство, Геодезия с вертикално планиране, Компютърна графика, и др.

Специализираната професионална подготовка се осъществява с учебните програми по Декоративни разсадници, Строителство и поддържане на зелените площи, Паркова архитектура, Паркоустрояване на селищата, Интериорно озеленяване, Градуостройство и териториално устройство, Защита на растенията, Паркове със специално предназначение, Паркоустрояване на гори и лесопаркове, Устройство на ландшафта, Икономика и управление на ландшафтната архитектура, Формообразуване и цветознание, Дизайн в зелените площи, Композиции с цветя и др.

Завършилите специалността придобиват образователно-квалификационната степен „магистър“ с професионална квалификация „ландшафтен архитект”. Те са подготвени да изпълняват организационно-управленчески, проектантски, производствено-технически и строително-експлоатационни дейности в обхвата на зелените системи на селищни и извънселищни територии, в устройството, опазването и обогатяването на ландшафта. Могат да продължат образованието си в образователна и научна степен „доктор” и да участват в конкурси за преподаватели във висши училища.

Студентите, обучавани в специалност „Ландшафтна архитектура” се подготвят за участие в инвестиционния процес с право на проектантска правоспособност в съответствие с придобитата професионална квалификация съгласно чл. 7 от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (Обн. ДВ. бр. 20 от 4 Март 2003 г., с изм. и доп.)

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare