Екология и опазване на околнатта среда

Екология и опазване на околнатта среда

ЕКОЛОГИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА – ОКС „Бакалавър“

Основно обучаващо звено за студентите от специалност „Екология и опазване на околнатта среда“ (ЕООС) в ЛТУ е Факултетът по екология и ландшафтна архитектура (ФЕЛА). Специалността е в област на висше образование 4. „Природни науки, математика и информатика”, професионално направление 4.4. „Науки за Земята”.
Обучението на студентите за придобиване на професионална квалификация «Еколог» е в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ (квалификационно ниво 6, Подниво 6Б) се осъществява в редовна и в задочна форма. Обучението по специалност ЕООС-ОКС «Бакалавър» е с продължителност 4 години (8 семестъра) за редовно обучение и 5 години (10 семестъра) за задочно обучение. Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от курса на обучение най-малко много добър (4,50) се допуска дипломиране със защита на дипломна работа. Общият брой кредити по ECTS, които студентите получават е 240.

По време на обучението си по “Екология и опазване на околната среда” студентите придобиват следните теоретични знания и практически умения за: Основните екологични закономерности и процеси в природата, селищната и промишлената среда и екологичните принципи за устойчиво развитие; Разнообразието на растителните и животински видове, техните естествени местообитания, възможностите за използването им; Защитените растителни и животински видове и тяхното опазване; Защитените територии, техния статут, управление и нормативна база; Климатичните ресурси и влиянието на антропогенните дейности върху тях; Замърсяването на атмосферата и въздуха и влиянието им върху екосистемите; Водните ресурси, екологосъобразното им ползване, източниците за замърсяване на водите и въздействието им върху екосистемите; Почвените ресурси, замърсяването, опазването и възстановяването на почвите; Подобряване условията на средата чрез възстановяване на нарушени терени; Възможности за съхраняване, технологии за преработка и рециклиране на отпадъци и флуиди; Икономика и системи за управление на околната среда; Законодателство в областта на околната среда; Структура и функциониране на екологичния мониторинг; Превантивна дейност за опазване на околната среда.

20230607_142011
IMG_9148

Завършилите успешно бакалавърския курс по специалност “Екология и опазване на околната среда” ще могат: да работят като изпълнители в министерства и техни подразделения; да работят в областни и общински администрации; да работят в държавни и частни фирми, кооперации; да работят в сдружения и неправителствени организации; изпълнители и контролни специалисти и да заемат длъжностите, изискващи квалификацията, удостоверена с дипломата им.
Придобилите образователно-квалификационна степен “Бакалавър” по “Екология и опазване на околната среда” могат да кандидатстват за продължаване на обучението си и придобиване на степени “Магистър”, както и да участват в различни форми на продължаващо обучение.

ЕКОЛОГИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА – ОКС „Магистър“ в ЛТУ след висше образование

Основно обучаващо звено за студентите от специалност „Екология и опазване на околнатта среда“ (ЕООС) в ЛТУ е Факултетът по екология и ландшафтна архитектура (ФЕЛА). Специалността е в област на висше образование 4. „Природни науки, математика и информатика”, професионално направление 4.4. „Науки за Земята”.
Обучението на студентите за придобиване на професионална квалификация «Еколог» е в образователно-квалификационна степен „Магистър“ след висше образование е след 1,5 години редовно обучение и защита на дипломна работа в ниво 7Б (Магистър след бакалавър по същата специалност -60 кредита) или 7В (Магистър след бакалавър по друга специалност 120 кредита по ECTS). Студентите се дипломират със защита на дипломна работа.

По време на обучението си по една от трите магистърски програми: «Селищна екология», «Възстановяване, опазване на околната среда и екологичен мониторинг» и «Екотуризъм», студентите, в зависимост от спецификата на програмата, придобиват следните теоретични и практични знания за: съвременните методи на екологичните изследвания и моделиране на екологичните процеси; екологичните принципи на устойчиво развитие; основните екологични закономерности и процеси в природната, селищната и промишлена среда; разработване на планове, програми и проекти за управление на въздуха, водите, отпадъците и др. фактори на околната среда; разработване и внедряване на екологични програми за управление и устойчиво развитие на населени места, общини, области и други териториални единици; опазване на биологичното разнообразие; традиционните и перспективни методи за растителна защита, които осигуряват устойчивост на екосистемите; разработване на планове за управление за защитени територии и зони; изготвяне на анализи за състоянието на различни фактори и компоненти на околната среда; разработване на прогнози и стратегии за управление на околната среда; извършване на експертизи по проблемите на опазване на околната среда; разработване на планове, програми и проекти за развитие на екологичен туризъм; организиране на различни форми на екологичен туризъм.

DSC_0542

Завършилите успешно магистърския курс по специалност “Екология и опазване на околната среда” ще могат: да работят в министерства и техни подразделения като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в областни и общински администрации като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в държавни и частни фирми, като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в сдружения и неправителствени организации като ръководители и/или експерти; да работят в научни и научно-приложни звена като ръководители и/или експерти, в които се решават проблеми, свързани с прилагане на екологични знания по опазване, обогатяване и възстановяване на околната среда. Да работят като консултанти, организатори и експерти във фирми, които извършват екологични експертизи и провеждат екологичен мониторинг, като на базата на своите компетенции, защитават аргументи и решават проблеми, свързани с околната среда.
Придобитото образование е основание за реализация в практиката, като: управленски кадри, учени, ръководители на проекти, планове и програми; преподаватели, инспектори, експерти и др. длъжности, изискващи съответната степен на квалификация по ЕООС.
Придобилите образователно-квалификационна степен “Магистър” по “Екология и опазване на околната среда” могат да кандидатстват за продължаване на обучението си и придобиване на образователна и научна степен “Доктор”, както и да участват в различни форми на продължаващо обучение.

ЕКОЛОГИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА – ОКС „Магистър“ след висше образование по „Дистанционни методи за мониторинг и моделиране в околната среда“ - съвместна магистърска програма с МГУ „Св. Ив. Рилски“

Магистърската програма „Дистанционни методи за мониторинг и моделиране в околната среда“ е силно профилирана съвместна програма с Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, чиято цел е обучаване на съвременни техники и методи за наблюдение и контрол на околната среда. Програмата се изпълнява съвместно с партниращия университет. През първия семестър обучението се провежда в Лесотехнически университет и продължава в партниращия университет през втората половина на обучението.

Специалността ЕООС е в област на висше образование 4. „Природни науки, математика и информатика”, професионално направление 4.4. „Науки за Земята” в редовна форма на обучение. Обучението на студентите за придобиване на професионална квалификация «Еколог» е в образователно-квалификационна степен „Магистър“ след висше образование, с продължителност 1,5 година и получаване на 90 ECTS кредита. Студентите се дипломират със защита на дипломна работа.

IMG_5250

В магистърската програма „Дистанционни методи за мониторинг и моделиране в околната среда“ се изучават на теория и практика дисциплини, които се основават на използването на сателитни платформи за мониторинг и анализ на състоянието на околната среда. Заложените дисциплини дават възможност на студентите да се запознаят с основните техники за обработка и анализ на сателитни и изображения от безпилотни летателни апарати. Дисциплините, които се изучават са „Географски анализ и визуализация в ГИС“, “Пространствени бази данни и виртуално моделиране на екосистемите”, „Приложение на дистанционните методи за мониторинг на биологичното разнообразие и околната среда“, „Приложение на дистанционните методи за мониторинг и проследяване на последствията от рискови хидроклиматични процеси“, „Приложение на дистанционните методи за мониторинг на качеството на атмосферния въздух“, „Приложение на дистанционните методи за мониторинг на минни съоръжения“, „Безпилотни летателни системи“ и др.

Завършилите успешно магистърския курс «Дистанционни методи за мониторинг и моделиране в околната среда» ще могат да използват сателитни платформи за мониторинг и анализ на състоянието на околната среда като работят, включително на ръководни длъжности в министерства и техни подразделения; експерти на съответното административно ниво; в областни и общински администрации като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; в държавни и частни фирми, като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; в кооперации, сдружения и неправителствени организации като ръководители и/или експерти; в научни и научно-приложни звена като ръководители и/или експерти, в които се решават проблеми, свързани с прилагане на екологични знания по опазване, обогатяване и възстановяване на околната среда. Могат да бъдат като консултанти, организатори и експерти във фирми, които извършват екологични експертизи и провеждат екологичен мониторинг, като на базата на своите компетенции, защитават аргументи и решават проблеми, свързани с околната среда.
Придобитото образование е основание за реализация в практиката, като: управленски кадри, учени, ръководители на проекти, планове и програми; преподаватели, инспектори, експерти и др. длъжности, изискващи съответната степен на квалификация.
Придобилите образователно-квалификационна степен “Магистър” по специалност «Дистанционни методи за мониторинг и моделиране в околната среда» могат да кандидатстват за продължаване на обучението си и придобиване на образователна и научна степен “Доктор”, както и да участват в различни форми на продължаващо обучение.

ЕКОЛОГИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА – ОКС „Магистър“ след висше образование по „Инженерство в околната среда“ - съвместна магистърска програма с ТУ – Габрово

Магистърската програма „Инженерство в околната среда“ е силно профилирана съвместна програма с Техническия университет –Габрово, чиято цел е в обучение на съвременни техники, методи и технологии, базирани на инженерни знания и умения, за опазване на околната среда. Програмата се изпълнява съвместно с партниращия университет. През първия семестър, обучението се провежда в Лесотехнически университет и продължава в партниращия университет през втората половина на обучението.

Специалността е в областите на висше образование 4. „Природни науки, математика и информатика” и 5. Технически науки, професионални направления 4.4. „Науки за Земята” и 5.13. Общо инженерство в редовна и задочна форма на обучение. Обучението на студентите за придобиване на професионална квалификация «Инж. Еколог» е в образователно-квалификационна степен „Магистър“ след висше образование и 1 година редовно обучение Студентите получават 60 ECTS кредита и се дипломират със защита на дипломна работа.

_HTE2711

Студентите придобиват широк спектър от теоретични и практически знания, специализирани в областта на екологията и надграждащи знанията, придобити в предходните етапи на обучение. Основните дисциплини застъпени в специалността са: „Екосистемен инженеринг и биоразнообразие“, „Рекултивация на замърсени терени“, „Алтернативни енергийни източници“, „Методи и средства за пречистване на природни и отпадъчни води“, „Методи и средства за пречистване на въздуха“, „Методи и техника за третиране и оползотворяване на отпадъци“ и др.
Завършилите успешно магистърската програма „Инженерство в околната среда“ ще могат: да работят в министерства и техни подразделения като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в областни и общински администрации като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в държавни и частни фирми, като ръководители и/или експерти на съответното административно ниво; да работят в сдружения и неправителствени организации като ръководители и/или експерти; да работят в научни и научно-приложни звена като ръководители и/или експерти, в които се решават проблеми, свързани с прилагане на екологични знания по опазване, обогатяване и възстановяване на околната среда. Да работят като консултанти, организатори и експерти във фирми, които извършват екологични експертизи и провеждат екологичен мониторинг, като на базата на своите компетенции, защитават аргументи и решават проблеми, свързани с околната среда.

Придобитото образование е основание за реализация в практиката, като: управленски кадри, учени, ръководители на проекти, планове и програми; преподаватели, инспектори, експерти и др. длъжности, изискващи съответната степен на квалификация.
Придобилите образователно-квалификационна степен “Магистър -Инж. Еколог» могат да кандидатстват за продължаване на обучението си и придобиване на образователна и научна степен “Доктор”, както и да участват в различни форми на продължаващо обучение.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare