Горско стопанство

Горско стопанство

Специалност „Горско стопанство“

Лесотехническият университет е акредитиран от Националната агенция по оценяване и акредитация да провежда обучение в професионално направление 6.5 „Горско стопанство” в образователно-квалификационни степени (ОКС) – „бакалавър“ и „магистър“, и в образователната и научна степен (ОНС) „доктор“.

Специалност „Горско стопанство“ е уникална за България и се провежда единствено в Лесотехническия университет”. Обучението по нея се провежда от висококвалифицирани преподаватели, които осъществяват интензивна научна, изследователска и преподавателска работа по проблемите на създаването, стопанисването, ползването, опазването и съхранението на горски дървесни и недървесни ресурси, ловните и рибните запаси в българските гори.

Курсът на обучение в професионално направление 6.5 „Горско стопанство” отговаря на изискванията на Закона за висшето образование, Закона за развитие на академичния състав в Република България и на подзаконовите актове към тях. 

Образователно-квалификационна степен „бакалавър“

Обучението в ОКС „бакалавър” е по специалност „Горско стопанство”.

Курсът на обучение по специалност „Горско стопанство“ включва задължителни, избираеми и факултативни учебни дисциплини, които дават необходимите знания и умения на инженера-лесовъд. Студентите се подготвят като широкопрофилни специалисти в областта на горското стопанство. Обучението е обвързано в Система за трансфер на кредити по ECTS, съгласно Закона за висше образование. След успешно приключване на обучението се издава диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование и европейско дипломно приложение на английски език, с пълна информация за проведеното обучение. За чуждестранните студенти е осигурено обучение по български език. 

Общообразователната подготовка по специалността се реализира чрез изучаване на дисциплините: „Висша математика”, „Химия”, „Физика” и „Информационни технологии”. Студентите имат възможност за изучаване на специализиран чужд език – английски, френски, немски или руски. 

Фундаментално-приложната подготовка се осъществява чрез изучаване на дисциплините: „Ботаника”, „Зоология”, „Горско почвознание”, „Метеорология и климатология”, „Геодезия”, „Строителни конструкции в горското стопанство”, „Екология и опазване на околната среда”, „Дендрология”, „Фитоценология”, „Физиология на дървесните растения”, „Горско и природозащитно право” и „Горска генетика и селекция”.Специализиращата приложна подготовка се постига чрез изучаване на дисциплините: „Лесовъдство”, „Лесоустройство”, „Горски култури”, „Горска таксация”, „Горски недървесни ресурси”, „Ловно стопанство”, „Рибно стопанство”, „Горска фитопатология”, „Горска ентомология”, „Фотограметрия и дистанционни методи”, „Механизация на горскостопанските работи”, „Технология и механизация на дърводобива”, „Горски транспорт”, „Горски пътища”, „Защита срещу ерозия и порои”, „Икономика на горското стопанство”, „Организация и планиране в горското стопанство”, „Охрана на труда и борба с горските пожари”. 

Надграждащото обучение се постига с избор на факултативни дисциплини, които включват: „Култивиране на гъби и билки”, „Дървесина и дървесни материали”, „Основи на дървообработването”, „Рекултивация на нарушени терени”, „Основи на агролесовъдството”, „Стопанисване на недървесни ресурси в защитени обекти”, „Кинология”, „Устройство на защитени гори и територии”, „Обща икономическа теория”, „Счетоводство”, „Статистически методи и моделиране”, „Компютърна графика”, „Латински език” и други. 

В учебния план на редовно обучение е включен едноседмичен ски-курс. По основните дисциплини с приложен характер се провеждат 10 специализирани и комплексни учебни практики за редовно обучение и 5 – за задочно обучение. В края на следването се провежда шест седмичен кандидат-инженерен стаж. Студентите имат възможност за провеждане на мобилност по програма „Еразъм+”. 

В зависимост от постигнатия успех от семестриалното обучение, дипломирането е с полагане на държавен изпит или със защита на дипломна работа. 

Завършилите получават биологична и инженерно-техническа подготовка, удостоверена с диплома за завършено висше образование и придобиват професионална квалификация „инженер по горско стопанство“. След завършване на тази степен на висше образование, те могат да се реализират като организатори на основните лесовъдски дейности, да заемат инженерни длъжности в системата на горското стопанство (Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите, дирекциите на природните паркове, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и други), както и могат да продължат образованието си в образователно-квалификационна степен „магистър“. 

Образователно-квалификационна степен „магистър“

Обучението в ОКС „магистър” е по специалност „Горско стопанство”

Студентите избират обучение по един от специализациите:

Форма на обучение – редовна и задочна.Срок на обучение – 3 семестъра за редовно обучение, 4 семестъра за задочно обучение.Професионална квалификация – магистър-инженер по горско стопанствоПрием – придобита ОКС „бакалавър” или ОКС „магистър”.

Курсът на обучение по специалност „Горско стопанство“ е обвързано в Система за трансфер на кредити по ECTS, съгласно Закона за висше образование. След успешно приключване на обучението се издава диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование и европейско дипломно приложение на английски език, с пълна информация за проведеното обучение. 

Курсът на обучение по специалност „Горско стопанство“ включва задължителни, избираеми и факултативни учебни дисциплини.
Общообразователната подготовка се осигурява от задължителните учебни дисциплини: „Многофункционално стопанисване на горите”, „Географски информационни системи”, „Организация и управление на ловното стопанство”, „Горска политика” и „Управление на горското стопанство”. 

Фундаментално-приложната подготовка се осъществява чрез изучаване на дисциплини, които в зависимост от специализацията включват: „Растеж и прираст на горите”, „Опазване на биологичното разнообразие”, „Технология и управление на рибното стопанство и аквакултурите”, „Устойчиво стопанисване на водоемните рибни запаси”, „Ловен и риболовен туризъм”, „Изкуствено развъждане на дивеч”, „Опазване на дивеча и рибата”, „Експлоатация на горскотранспортната техника”, „Технологично проектиране на дърводобива”, „Технологично проектиране на лесокултурната дейност”. 

Специализиращата приложна подготовка се постига чрез изучаване на дисциплините, които в зависимост от специализацията включват: „Дендрология на чуждоземни видове”, „Оценка на горски територии”, „Защита на горите”, „Подобряване на горскодървесните видове”, „Световно лесовъдство”, „Горски плантации”, „Уредба на поройни водосбори”, „Агролесовъдски системи”, „Опазване и хранене на дивеча”, „Опазване на биологичното разнообразие”, „Предприемачество и бизнес планиране”, „Ремонт и поддържане на техника”, „Маркетинг”. 

Надграждащото обучение се постига с избор на факултативни дисциплини, които включват: „Почвена микробиология”, „Управление на качеството”, „Екосистемни услуги в горските територии”, „Горска педагогика”, „Горска сертификация”, „Устойчиво управление на почвените ресурси в горски територии”, „Основи на научните изследвания”, „Биостатистика”.
Обучението дава възможност за усвояване на академичен чужд език – английски, немски или руски. 

Кандидат-студентите, завършили други специалности или други професионални направления имат подготвително обучение и се обучават по индивидуален план и с продължителност съобразно предходната им подготовка. 

В учебния план включва провеждането на една практика.

Студентите имат възможност за провеждане на мобилност по програма „Еразъм+”. 

Обучението завършва със защита на дипломна работа. Завършилите получават биологична и инженерно-техническа подготовка, удостоверена с диплома за завършено висше образование и придобиват професионална квалификация „магистър-инженер по горско стопанство“. След завършване на тази степен на висше образование, те могат да заемат ръководни длъжности в системата на горите (Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите, дирекциите на природните паркове, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и други), Министерството на околната среда и водите, ловни сдружения, неправителствени природозащитни организации, да осъществяват преподавателска дейност в средните професионални училища, да работят в научноизследователски институти, опитни, семеконтролни, лесозащитни и други станции, както и могат да продължат образованието си в образователната и научна степен „доктор“. 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare