Растителна защита

Растителна защита

СПЕЦИАЛНОСТ „РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА“

Обучението е съобразено с необходимостта от кадри, способни да прилагат модерните технологии за растителна защита, както и със съвременните тенденции на националния и Eвропейския пазар на труда в областта на растителното здраве. Обучението е с продължителност 8 семестъра в редовна форма и 10 семестъра за задочна форма на обучение. За получаване на ОКС “бакалавър” студентите трябва да натрупат 240 кредита. След полагане на държавен изпит или дипломна защита, завършилите придобиват професионална квалификация бакалавър „Агроном по растителна защита“ и могат да продължат обучението си в ОКС „магистър“.

Съдържанието на учебния план съответства на заложените в квалификационната характеристика за ОКС “бакалавър” изисквания за придобиване на фундаментални и приложни професионални знания, както и на конкретни умения за организиране или пряко осъществяване на дейности по защита на растенията от вредители.

Общата фундаментална подготовка на студентите се осъществява чрез изучаване на следните общообразователни дисциплини: Микробиология, Химия, Физика с биофизика, Ботаника, Генетика, Физиология и биохимия на растенията, Информационни технологии. Предоставя се възможност за изучаване на английски, немски или руски език по избор на студента.

Фундаменталната професионална подготовка на студентите се осъществява чрез изучаване на следните базови агрономически дисциплини, които дават знания за земеделските култури и начините за тяхното отглеждане: Агрометеорология, Почвознание, Растителни биотехнологии, Общо земеделие, Механизация на земеделието Агрохимия, Овощарство, Лозарство, Зеленчукопроизводство, Общо растениевъдство, Селекция и семепроизводство на земеделските култури, Напояване и отводняване и Основи на биологичното земеделие. Студентите получават базисна икономическа подготовка чрез дисциплината Икономика на земеделието и др

Специализираната професионална подготовка на студентите се осъществява чрез изучаване на следните профилиращи дисциплини: Обща ентомология, Обща фитопатология, Земеделска ентомология, Земеделска фиопатология, Ненасекомни неприятели, Хербология, Фитофармация, Основи на биологичната борба, Прогноза и сигнализация и Интегрирана растителна защита.
Дисциплините, включени в учебния план осигуряват базова агрономическа и задълбочена растителнозащитна подготовка. В обучението се съчетават успешно както класически, така и съвременни интерактивни форми на преподаване. Студентите имат достъп до системата на ЛТУ за дистанционни форми на обучение.
В учебния план е включен едноседмичен ски-курс. По основните дисциплини с приложен характер се провеждат 4 специализирани и комплексни учебни практики. В края на следването се провежда 20-дневен преддипломен стаж.

Възможности за реализация

Завършилите специалност „Растителна защита“ могат да работят като: специалисти по растителна защита в земеделски кооперации, специалисти в държавните и общинските администрации; продавач-консултанти в земеделски аптеки; служители в системата на Селскостопанска академия; консултанти в областните служби за съвети в земеделието и в други регионални звена на Министерството на земеделието, храните и горите, както и в частни консултантски фирми; представители (консултант, експерт) в български и чуждестранни фирми, които осъществяват търговия с препарати за растителна защита. След придобиване на педагогическа правоспособност завършилите могат да бъдат преподаватели в земеделски училища.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare