Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Механична технология на дървесината

Биостатистика

Биостатистика за специалността „Ветеринарна медицина”

Научните изследвания в медицината са емпирични и имат за основа вероятности и статистически методи.
В предложената програма се разглеждат най важните статистически методи с които трябва да бъдат запознати бъдещите специалисти: описателна статистика, параметрични критерии, анализ на двойки данни, някои непараметрични критерии. Предвидена е работа със статистически софтуер с конкретни примери от биометрията.

Биостатистика за специалността „Ветеринарна медицина”

Научните изследвания в медицината са емпирични и имат за основа вероятности и статистически методи.
В предложената програма се разглеждат най важните статистически методи с които трябва да бъдат запознати бъдещите специалисти: описателна статистика, параметрични критерии, анализ на двойки данни, някои непараметрични критерии. Предвидена е работа със статистически софтуер с конкретни примери от биометрията.
Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мартин Атанасов Станев
  • Доц. д-р Юри Митков Димитров
Висша математика – ЕООС
Предложената учебна програма по “Висша математика” отразява изискванията, които се предявяват към математическото образование на всеки специалист с бакалавърска степен, който ще наблюдава и изучава редица природни явления..
 
Разглеждат се основни въпроси от линейната алгебра, аналитичната геометрия и математическия анализ. Обръща се внимание главно на същността на съответните понятия и техните свойства /теореми/ и възможностите за изразяване на количествените характеристики на обекти и явления без които е невъзможно изграждане на модели, изразяващи тяхното състояние, а още по-малко развитието им.
 
Математиката е фундаментална наука, развиваща логическото мислене. С помощта на получените математически знания се изработват умения за извършване на математичен анализ на редица приложни задачи.
Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мартин Атанасов Станев
Висша математика –І част за специалностите „Технология на дървесината” и „Инженерен дизайн”
 Учебната дисциплина “Висша математика – І част” е една от основните във фундаменталната подготовка на специалистите – инженери. Тя има за цел да запознае студентите с основните въпроси от “Линейна алгебра”, “Аналитична геометрия” и “Математически анализ”. Тези знания са необходими за други дисциплини като “Физика”, “Механика” и “Дескриптивна геометрия”.
         Успоредно с усвояването на конкретни знания обучението по тази дисциплина подпомага развитието на абстрактното и логическо мислене на студентите.          
 
Висша математика –ІІ част за специалностите „Технология на дървесината” и „Инженерен дизайн”
Учебната дисциплина “Висша математика – ІІ част” запознава студентите с въпроси от “Интегралното смятане” и “Диференциални уравнения”. Тя е не само необходима база за по-голямата част от другите общообразователни дисциплини като “Физика”, “Механика”, но и за основната част от специализиращите дисциплини. Без определен минимум математическа подготовка е немислимо усвояването на приложните аспекти на математиката и автоматизацията на инженерния труд.
Успоредно с усвояването на конкретни знания обучението по тази дисциплина има за цел да съдейства за развитието на абстрактното и логическо мислене на студентите.
 
Висша математика – І част за специалността „Ландшафтна архитектура”
Учебната програма по “Висша математика – І част” отразява изискванията, които се предявяват към математическото образование на съвременния инженер.
Математиката е фундаментална наука, развиваща логическо мислене. С помощта на получените математически знания се изработват умения за извършване на математичен анализ на редица приложни инженерни задачи.
 
Висша математика – ІІ част за специалността „Ландшафтна архитектура”
 
Учебната програма по “Висша математика – ІІ част” има за цел да запознае студентите с въпроси от диференциалното и интегрално смятане и обикновените диференциални уравнения.
 
С помощта на получените математически знания се изработват умения за извършване на математичен анализ на редица приложни инженерни задачи.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мартин Атанасов Станев
Висша математика и статистически методи – Горско стопанство
При подготовката на всеки специалист с бакалавърска степен , който по-късно в своята работа ще наблюдава, изучава и усвоява редица природни явления, е абсолютно необходимо той да усвои определен минимум от математически знания и умения.
 
Главните цели при преподаването на дисциплината “Висша математика и статистически методи” за бакалавърска степен на специалността “Горско стопанство” са следните:
1.   Развитие на логическото мислене.
2.   Усвояване на конкретни математически знания и умения.
3.   Усвояване на най-общи методи за статистическа обработка на емпирични наблюдения.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Юри Митков Димитров
Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мартин Атанасов Станев
Преподаватели:
  • Доц. д-р Николай Иванов Минковски
Преподаватели:
  • Проф. д-р Илиана Наумова Апостолова

Математика – „Растителна защита” и „Агрономство”
В подготовката на всеки специалист с висше образование, който както по време на своята подготовка , така и по- късно в своята работа ще наблюдава, усвоява и според възможностите управлява природни и други явления и процеси с абсолютно необходим минимум от математическа подготовка.

С преподаването на дисциплината “Висша математика” се цели главно следното:
1.    Усвояване на конкретни математически знания като идеи и методи за количествено характеризиране на процесите и явленията, или на отделни обекти, които са предмет на разглеждане в редица дисциплини, чрез които се извършва подготовката на тези специалисти.
2.    Запознаване със същността на някои по-общи количествени методи и алгоритмите за тяхното приложение в практиката:
3.    Развитие на логическото мислене.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мартин Атанасов Станев

Математически методи в техниката „Технология на дървесината” ОКС Магистири
Дисциплината “Математически методи в техниката” е предназначена за студентите от образователно -квалификационната степен “магистър” по специалността “ТД” към ФГП при ЛТУ. Тя има за задача да запознае студентите с някои математически методи, които не се изучават в математическите дисциплини за степента “Бакалавър” и които са необходим инструментариум при изучаването на някои от дисциплините в магистърската степен като “Оптимално управление на технологичните обекти в дървообработването”, “Системи за автоматизиране на производството” и др.

Това са, от една страна, някои видове обикновени и частни диференциални уравнения, криволинейни и повърхнини интеграли, линейни и нелинейни оптимизационни методи и др., и от друга страна, методите за трансформация и адаптация на изучаваните математически методи, за да могат те да се прилагат в практиката, като апроксимация на функции, числено решаване на различните видове уравнения, системи, интеграли и др. В упражненията студентите използват “Excel” и “Математика”.
Преподаватели:
  • Проф. д-р Георги Йорданов Вуков

Статистика – Растителна защита и Агрономство
Научните изследвания в агрономството са емпирични и имат за основа вероятности и статистически методи.

В програмата се разглеждат най важните статистически методи с които трябва да бъдат запознати бъдещите специалисти: описателна статистика, параметрични критерии, анализ на двойки данни, някои непараметрични критерии. Предвидена е работа със статистически софтуер с конкретни примери от агрономството.

Статистически методи – Ландашафтна архитектура
Статистическите методи за изследване и моделиране на обекти от най различни области на човешкото знание придобиват все по голямо значение и актуалност. Новостите в специализираната научна литература са достъпни само за онези инженери, които притежават задълбочена математическа култура, умения и навици да прилагат на практика математическите методи за решаване на редица задачи от приложен характер.

Учебната програма по Статистически методи отразява изискванията, които предявяват към статистическото образование на съвременния инженер, работещ в областта на ландшафтната архитектура.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Георги Йорданов Вуков

Физика за специалността „Технология на дървесината”
Физиката е основна дисциплина от фундамента на инженерното образование. Целта на курса по Физика е на основата на знанията от средното училище да се разгледат природните явления и свързаните с тях закони на едно по-високо ниво, с оглед използуването на тези знания в другите общообразователни и профилиращи дисциплини.

Във връзка с необходимостта от определени знания по физика за изучаваната специалност, но от друга изискванията за цялостен, завършен учебен курс лекции, въпросите са структурирани нетрадиционно. Някои от тях биха могли да бъдат и в други раздели. Някои раздели са силно намалени (например механика и термодинамика), защото се изучават по-подробно в други дисциплини, съответно теоретична механика и топлотехника.
 
Други, макар и много интересни и съвременни дялове от физиката почти не са застъпени. Тяхното изучаване изисква по-разширен математичен апарат, а и знанията не са пряко свързани с другите изучавани дисциплини. Тези познания биха били необходими за по-широка физическа култура на бъдещите инженери, но при настоящия хорариум на   дисциплината са излишен лукс.
 
Основните изисквания, които са спазени при изработване на програмата са:
 – Съдържанието на темите да отразява съвременните достижения на физическата наука;
– Да се изключи повторение на материала изучаван в средното училище или в други сродни дисциплини;
– Използуването на математическия апарат да бъде сведено до необходимия минимум, за да не се загуби физическия смисъл на разглежданото явление, с оглед на неговото приложение в техниката.
 
Физика за специалността „Инженерен дизайн”
АНОТАЦИЯ
Лекционният материал е съобразен както със спецификата на обучението на студентите от съответната специалност, така също и с настоящия хорариум на учебната дисциплина. Застъпени са редица раздели от общия курс по Физика: молекулна физика и термодинамика, видове взаимодействия и полета, физика на твърдото тяло, физика на вълнообразните движения, електромагнитни лъчения и взаимодействието им с веществото. Акцентът е върху физиката на вълновите процеси, звук и светлина. Изложението на материала се прави без дълги и сложни математически изводи, като се обръща внимание на физичната същност на разглежданите явления, с оглед тяхното практическо приложение.
 
Физика за специалността „Горско стопанство”
 
Физиката е основна дисциплина от фундамента на инженерното образование. Целта на всеки курс по физика за висшите училища е на основата на знанията от средното образование да се разгледат природните явления и свързаните с тях закони на едно по-високо ниво, с цел използването на тези знания в другите общообразователни и профилиращи дисциплини.
 
Съобразявайки се с необходимостта от определени знания по физика за специалността “Горско стопанство”, както и от изискванията за цялостен, завършен учебен курс лекции, сме   структурирали въпросите не съвсем традиционно. Съвсем бегло са застъпени раздели, които се изучават по-подробно в други дисциплини (например механика), а други (СТО, квантова механика и др.) въобще не са застъпени. Тяхното изучаване изисква по-разширен математичен апарат, а и тези знания не са пряко свързани с другите изучавани дисциплини.
 
Основните изисквания, които са спазени при изработването на тази програма са:
         – Съдържанието на темите да отразява съвременните достижения на физическата наука;
         – Да се изключват повторения на материал изучаван в средното училище или в други сродни дисциплини;
– Използването на математическия апарат да бъде сведено до необходимия минимум, за да не се загуби физическия смисъл на разглеждания проблем и неговото приложение.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Николай Иванов Минковски
  • Гл. ас. д-р Пламена Атанасова Маринова-Драгозова

Физика с биофизика – ЕООС
Фундаменталните и практично-приложни изследвания в областта на опазването и възпроизводството на околната среда имат междудисциплинарен характер и изискват знания от различни области на науката.

Физиката като основна естествена наука е тази, която разглеждакакто общите явления и закони в материалния свят в неговите две форми- веществена и полева, а също така и основните принципи, на които се основават инструменталните методи за измерване. Целта на всеки курс по физика за висшите училища е на основата на знанията от средното образование да се разгледат природните явления и свързаните с тях закони на едно по-високо ниво, с цел използването на тези знания в другите общообразователни и профилиращи дисциплини.
 
Биофизиката е наука за изучаване на физичната страна на биологичните процеси и структури. Тя може да се раздели на: анализ на структурите на различни нива на организация; динамика на биоявленията; организация и управление на биосистемите; влияние на външни фактори на различни нива на организация и методи на изследване.
 В предлагания курс лекции биофизиката не е отделена в отделна част, а е разместена в съответните раздели, като физика на живите организми.
 
Отчитайки необходимостта от определени знания по “Физика” и “Биофизика” за специалността “Екология”, както и изискванията за цялостен, завършен учебен курс лекции, учебният материал по дисциплината “Физика с биофизика” е структуриран нетрадиционно. Съвсем бегло са застъпени раздели, които се изучават по-подробно в други дисциплини , а други въобще не са застъпени. Тяхното изучаване изисква по-разширен математичен апарат, а и тези знания не са пряко свързани с другите изучавани в специалността дисциплини. Освен това, чиста Биофизика може да се чете само след основен курс по физика, биология, биохимия, физиология, и т.н., а не в първи курс- І семестър.
 
      Основните изисквания, които са спазени при изработването на тази програма са:
·     Съдържанието на темите да отразява съвременните достижения на физиката и биофизиката;
·     Да се изключват повторения на материал изучаван в средното училище или в други сродни дисциплини;
·     Използването на математическия апарат да бъде сведено до необходимия минимум, за да не се загуби физическият смисъл на разглежданото явление и неговото приложение.
 
Физика с биофизиказа специалностите „Растителна защита” и „Агрономство”

АНОТАЦИЯ
В курса са включени основни раздели на физиката, като при разглеждането на различните физични процеси те са свързвани и с място им в биологичните системи. Основно внимание е концентрирано на различните агрегатни състояния на веществото, на термодинамиката, на биотермодинамиката, на акустиката и биоакустиката, на явленията и свойствата на веществата по отношение на електричното и магнитното поле. Подробно са разгледани и въпросите свързани със светлината и взаимодействието й с веществото. Включени са също така и някои основни направления на биофизиката, като биотермодинамика, молекулна биофизика, строеж и свойства на клетъчните мембрани и транспортните процеси през тях, фотобиофизика.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Илиана Наумова Апостолова

Физика с основи на биофизиката за специалността  „Ветеринарна медицина”
Програмата е предназначена за студентите от специалността “Ветеринарна медицина”.

Целта на курса по ”Медицинска физика с основи на биофизиката” е да се запознаят студентите накратко с основните раздели на медицинската физика и биофизиката и приложението им за обяснение на физичните процеси, протичащи в биологичните системи.
 
В първата част на курса накратко са разгледани основните раздели на физиката със съответните възможни приложения в медицината за диагностика, създаване на медицински уреди и апарати и др.
 
Във втората част са разгледани основните направления в биофизиката, като биотермодинамика, молекулна биофизика, структура и функции на биологичните мембрани, фотобиофизика. Акцентът е поставен на въпроси свързани със строежа и свойствата на клетъчните мембрани, видовете транспорт на веществата през мембраните, биопотенциалите и провеждането на нервни импулси, физиката на мускулните съкращения.
 
В програмата са включени и съвременни физични и биофизични методи за изследване и изучаване на биологичните системи.
 
Програмата е съобразена с липсата на задължителен лекционен курс по “Висша математика” в учебния план и при разглеждането на въпросите се ползват знанията по математика от средното училище.
 
В курса не са включени въпроси по атомна и ядрена физика и йонизиращи лъчения, тъй като те са част от програмата на курсовете по “Радиобиология” и “Рентгенология и физиотерапия”.
Преподаватели:
  • Проф. д-р Илиана Наумова Апостолова
Преподаватели:
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare