Патология на растенията и химия

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. “Климент Охридски”10, Лесотехнически университет, Факултет по екология и ландшафтна архитектура

Местоположение: сграда „А“; Административна дейност – лаб. 317, 3 ет.
Преподаватели – 2 и 3 етаж
Лаборатории – ентомология (322), фитопатология (519), дендрохронология (320), химия (202, 313)

Ръководител на катедрата: Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев

Отговорник по качеството: доц. д-р Йорданка Иванова – сграда “А”, етаж 2, стая № 203, тел. 91907/365

Организатор обучение: Марияна Любенова Кръстева-Бъчварова – сграда “А”, 3 етаж, стая 323, тел. 91907/472

История

Катедра “Патология на растенията и химия” е създадена през 2005 година след обединяването на катедра “Патология и защита на растенията” и катедра “Химия и биохимия”.
Катедра “Патология и защита на растенията” е основана през 1947 г. под името „Лесоопазване“. Първият й ръководител е проф. Димитър Стефанов, който по-късно като заместник ректор (1953-1957 г.) и ректор (1957-1958 г.) на Висшия лесотехнически институт има съществен принос за развитието и утвърждаването на нашия университет. От 1962 г. ръководител на катедрата е проф. Бонко Зашев. През 1965 г. тя е трансформирана в катедра „Лесозащита и ловно стопанство“ след обединяване с катедра „Ловно стопанство“. От 1974 г. неин ръководител е проф. Никола Ботев. За различни периоди от време ръководители са били също доц. Анелия Пенчева и проф. Александър Ташев. Сериозен принос за развитието на лесозащитата и защитата на парковите растения в този етап имат и дългогодишните преподаватели проф. Георги Ганчев и доц. Иванка Даскалова. През 1995 г. двете катедри са разделени и ръководител на новата катедра „Растителна защита“ става доц. Динко Овчаров, а от края на 1995 – доц. Стефан Мирчев. След сливане на Факултета по екология и ландшафтна архитектура с Агрономическия факултет, от 1999 до 2003 г. към катедра „Растителна защита“ се присъединени преподавателите проф. Йорданка Станчева, доц. Георги Тренчев, доц. Мария Тодорова–Панайотова и доц. Румен Томов. След повторното отделяне на Агрономическия факултет в края на 2003 г. тя е разделена на две катедри, като катедрата към ФЕЛА е наречена „Патология и защита на растенията“, а тази към АФ – „Растителна защита“.
Катедра „Химия и биохимия“ е основана през 1953 г. под името „Химия“ от проф. Буко Ронков, който я ръководи до 1974 г. В периода от 1965 г. до 1974 г. катедрата се нарича „Химия с физика“. От 1974 г. до 1994 г. е обединена с катедра „Опазване на природната среда“, а от 1994 г. отново е отделена като самостоятелна катедра с наименование „Химия и биохимия“, ръководена до 2000 г. от доц. Виктория Лачкова. В катедрата са работили и преподавателите доц. Анка Парушева, доц. Лилия Стаева-Божова, проф. Надка Игнатова, доц. Кристина Хаджииванова, доц. Людмил Антонов, гл. ас. Петър Велев, гл. ас. Анжелина Георгиева.
През 2005 г., след обединяването на катедрите „Патология и защита на растенията“ и „Химия и биохимия“ е създадена катедра „Патология на растенията и химия“, с първи ръководител доц. Стефан Мирчев. От 2012 до 2016 г. тя се ръководи от проф. Иван Генов. В този период хонорувани преподаватели са били проф. Иван Главчев, доц. Виктория Лачкова, гл. ас. Петя Първанова и гл. ас. Вишня Стоянова.

Академичен състав на катедрата:

Дисциплини и преподаватели:

Направление Защита на горите:

Направление Химия:

Научни направления на преподавателите от катедрата:

Направление Защита на горите:

Направление Химия:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare