Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Патология на растенията и химия

Аналитична химия (спец. ЕООС, бакалаври)

Основната цел на курса по “Аналитична химия” е изучаваане на пронципите, методите и техниките за идентифициране на химичните съединения или техни компоненти. Студентите изучават качествен и количествен анализ, методи за разделяне и концентриране. В учебното съдържание са включени особеностите на процесите, технологичните схеми за получаване на аналитичния сигнал чрез съвременните инструментални методи в аналитичната химия – потенциометрия, спектрометрия във видимата и ултравиолетовата област от светлинния спектър, атомно-абсорбционния анализ и газовата и течна хроматография. В часовете по лабораторни упражнения се придобиват умения за доказване на йони с помощта на аналитични реакции и количествено определяне на проби с класически химичните методи (гравиметрията, киселинно-основния обемен анализ, окислетелно-редукционния анализ, комплексонометрията и утаечния обемен анализ).

Преподаватели:
  • Доц. д-р Соня Борисова Дамянова

Специалност: Ветеринарна медицина

Учебната дисциплина Биохимия има за цел да се изучат, на молекулно равнище съставът, структурата и функциите на клетъчните компоненти, химичните реакции и процеси, протичащи в клетките и тяхната регулация, както и да обясни значението им за организма в норма и патология.

Практическите цели на биохимията са:
а) да се обосноват рационалните основи на храненето за различни стадии на растеж и диференцировка;
б) да се диагностицират болестите и да се следи протичането им по изменение химичния състав на кръв, урина и други биологични течности;
в) да се създаде научна основа на химиотерапията, като се обезпечи избирателно разрушаване на клетките на болестните причинители, неутрализиране на токсини и заместване на липсващи компоненти.

Съвременната биохимия е основа за разбиране на метаболизма в норма и патология и нейното познаване осигурява:
1) разбиране и поддържане на здравето чрез подходящ хранителен и двигателен режим;
2) разбиране и ефективно лечение на болестите.
Обхватът на биохимията е толкова широк, колкото самият живот. Биохимията изучава химичните процеси в микроорганизми, растения, насекоми, риби, птици, бозайници и човек. Съвременните теории за регулация на гените и ензимите в човека произлизат от пионерни изследвания предимно върху бактерии. Рекомбинантните ДНК технологии се оформиха благодарение на изследвания в бактерии и вируси.
Знанията по биохимия са съществени за всички биологични и медицински дисциплини. Генетиката се основава на биохимията на нуклеиновите киселини. За изучаване на фармакология и фармация са нужни солидни познания по биохимия. Лекарствата влизат в сложни взаимодействия с биохимичните процеси. Съвременната фармацевтична промишленост ползва много от достиженията на биохимията по отношение на антиметаболитите. Същото важи и за токсикологията – отровите действат върху биохимични реакции и процеси. Няма медицинска дисциплина, която да не ползва достиженията на съвременната биохимия.

Учебната програма включва теми от обща и специална част на общата биохимия, които са разработени и се преподават във функционален аспект.
Разгледани са накратко и някои теми от функционалната биохимия.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Методи Христов Петричев

Курсът по Биохимия е предназначен да даде основни познания за принципите на биохимията, за сложната организация на живата материя, за характерните за нея химични процеси. Разглеждат се структурата и биохимичните функции на биополимерите, химичната природа на ензимите, механизъм и специфичност на тяхното действие, кинетика на ензимните реакции, особености на енергетичните процеси при живите системи, биологично окисление както и основните пътища на разграждане и боисинтез на въглехидрати, липиди, белтъци и нуклеинови киселини.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Йорданка Борисова Иванова
  • Гл. ас. д-р Антония Георгиева Тодорова

Курсът на обучение по “Водопотребление в населени места” има за цел да подготви студентите върху особеностите на водоснабдителните системи и изискванията към качествата на водите при водохващания от повърхностни и подземни водоизточници, както и основните принципи и методи за изграждане на колекторни системи за отпадните води. В дисциплината се изучават методите, процесите, съоръженията и технологичните схеми за водоподготовка за питейно-битово водопотребление, за ТЕЦ и АЕЦ, а също така методите, процесите, съоръженията и технологичните схеми за пречистване на замърсени отпадни води от бита, ТЕЦ, АЕЦ, промишлеността и селското стопанство. Обект на внимание са и особеностите на зониране, ползване и заустване на отпадни води в крайбрежни морски води. Студентите получават информация и върху методите и показателите за комплексна оценка на химичното и биологичното състоянието на водоприемниците след населените места и категоризирането им в съответствие с Рамковата директива за водата на Европейския Съюз.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Соня Борисова Дамянова

Запознаване с морфологията, анатомията, биологията, систематиката на насекомите и факторите на околната среда, влияещи върху развитието и числеността им. Разглеждат се повредите, нанасяни от насекоми, други животински вредители и абиотични фактори върху горско-дървесната растителност. Запознаване с промените в структурата на ентомофауната след горски пожари и ентомологичните проблеми във възобновените площи и контактната зона. Разглеждат се проблемите в здравословното състояние, свързани с насекомите, на основните типове гори и методите за сигнализация, прогноза и борба.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Гл. ас. д-р Стойка Костадинова Русева

Учебната дисциплина запознава студентите по Горско стопанство с основните болести по горските дървесни видове и уврежданията по дървесината. Набляга се върху принципите на патологията на растенията, симптомите на болестите и признаците за наличие на патогени, причинителите на болести, цикълът на болестта, механизмите на патогенезата и контрола на болестите. Разглежда се влиянието на абиотичните, биотичните и антропогенните фактори върху фитосанитарното състояние на дървесните растения и горите. Представят се принципите и методите за прилагане на интегрирани (комплексни) профилактични и защитни мероприятия в горите.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Доц. д-р Николай Георгиев Зафиров

Курсът на обучение по “Замърсяване на водите и въздействие върху екосистемите” има за цел да подготви студентите върху особеностите на формиране на качествата на водите, поведението на замърсяващите вещества във водоприемниците и свързаните с него глобални и национални проблеми, както и основните принципи и методи на управление, моделиране, прогнозиране и контрол върху качественото състояние на водите. В дисциплината се изучават теми, свързани с химичния състав, свойствата, аномалиите и връзката на водата с останалите компоненти на околната среда, източниците на замърсяване на природните води, характерните особености на отпадните води от различни дейности, натоварването на водоприемниците с органични, суспендирани и токсични вещества, показателите за оценка на замърсяването на водите, самопречиствателните процеси след попадане на замърсяващи вещества в повърхностни и подземни води, особеностите на хидрохимичен мониторинг, управление, контрол и оценка на състоянието на водните тела, както и основните водозащитни мерки за опазване на водите от замърсяване и изтощаване и подобряване на състоянието им. Студентите получават информация и върху методите и показателите за комплексна оценка на състоянието на конкретен воден обект в рамките на курсова разработка.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Соня Борисова Дамянова

Магистрите по „Стопанисване на горите“ се запознават със законодателството в областта на лесозащитата, задачите и организацията на лесозащитната дейност у нас. Разглеждат се съвременните методи за обследване, прогноза и планиране на лесозащитните мероприятия. Студентите се запознават с основните причини за влошаване на здравословното състояние на горите и с възможностите на дендрохронологичния метод за анализ на възникването и развитието на горски диклайн. Обръща се внимание на основите на фитоимунологията и методите за прилагане на интегрирани профилактични и защитни мероприятия в различните типове гори.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Доц. д-р Николай Георгиев Зафиров

Материалът в лекционния курс е продължение на включената в задължителните дисциплини Защита на парковите растения, като тук акцентът е изместен от дървесно-храстови видове към листно-декоративни и цветни растения, отглеждани в оранжерийни условия или в интериора. Дисциплината включва 3 основни модула. В първия от тях се конкретизират по-често срещаните патогени, увреждащи семената, луковиците, корените, листата и стъблата на украсните растения. Разглеждат се симптомите на причиняваните болести, цикълът им на развитие и екологичните им изисквания. Във втория модул се изучават специфичните за условията на култиващионните съоръжения вредители – нематоди, акари, листни и щитоносни въшки, белокрилки, нощенки, голи охлюви и др. безгръбначни видове. 
Съществено място в курса е отделено на третата част – съвременните растително-защитни мероприятия, съобразени със специфичните условия в култивационните съоръжения, подходящите за използване пестициди и правилата за работа с тях. Подробно се разглеждат и въпроси, свързани с карантината на растенията, които са от изключителна важност при разширяващите се търговия и обмен на посадъчен материал.
Така структурираният материал дава необходимите знания за основните болести и вредители по листно-декоративните и цветни растения, както и умения за: най-общо диагностициране на причинителите; разработване на подходяща стратегия за ограничаване на патологичните процеси и и прилагане на пестициди. 
Изучаването на дисциплината приключва с полагането на изпит, в чиято оценка определена тежест имат тестове, провеждани през семестъра, курсов проект и практически изпит.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Гл. ас. д-р Стойка Костадинова Русева

Предлаганият лекционен курс запознава студентите от специалността Ландшафтна архитектура с комплекса от абиотични, антропогенни и биотични фактори, които оказват вредно въздействие върху парковите растения. Той е структуриран в две части. В първата (Фитопатология) се разглеждат общотеоретични въпроси, свързани с динамиката на фитопатологичните процеси в условията на селищна среда. Изучават се подробно икономически значимите фитопатогени (вируснии, бактерийни и гъбни), симптомите на причиняваните от тях болести, биоекологичните им особености, както и методите и средствата за диагностициране и ограничаване на разпространението им.
Материалът от втория модул (Ентомология) запознава студентите с причинителите на повреди по растенията – основно насекоми, акари и нематоди. Разглеждат се морфологията и биоекологията на по-често срещаните вредители, видът и размерът на нанасяните щети, методите за прогнозиране на каламитетната им поява и възможностите за контролиране на числеността им.
Така структуририраният материал дава необходимите знания за патологичните проблеми в паркова среда и умения за: извършване на фитосанитарно обследване; диагностициране на причинители на болести и повреди по растенията и разработване на подходяща стратегия за ограничаване на патологичните процеси.
Изучаването на дисциплината приключва с полагането на изпит, в чиято оценка определена тежест имат тестове, проведеждани през семестъра, колоквиуми и курсов проект.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Гл. ас. д-р Стойка Костадинова Русева

Учебната дисциплина запознава магистрите по Екология и опазване на околната среда със законодателството и организацията на лесозащитната дейност в България, лесопатологичното обследване, прогноза и планиране. Разглеждат се принципите и методите за прилагане на интегрирани защитни мероприятия в различните типове гори у нас.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Доц. д-р Николай Георгиев Зафиров

Учебната дисциплина Медицинска химия има за цел да даде на студентите по ветеринарна медицина познания от избрани важни области на химията, които са тясно свързани със специалността им. В нея се разглеждат основни въпроси от областта на неорганичната химия като природа на химичната връзка, електролити, теории за киселини и основи, хидролиза, адсорбция, колоидни разтвори, комплексни съединения; окислително-редукционни процеси, реакции за откриване и доказване на някои катиони и аниони и биологичната им роля в живите организми, както и количествен обемен анализ. От областта на органичната химия се предвижда разглеждане на някои основни теоретични въпроси и класификацията на органичните реакции, за да може да се обяснява реакционната способност на органичните съединения и реакциите, в които участват. Изучават се основнити класове органични съединения като видовете въглеводороди, хидроксилни, карбонилни и карбоксилни производни, хетероциклени съединения, природни органични вещества като въглехидрати, липиди и фосфолипиди, аминокиселини, полипептиди и белтъчни вещества, полинуклеинови киселини и биологично важни съединения; Прави се връзка между структура, реакционна способност и биологична активност на съединенията. Изяснява се ролята и биологичното значение на органичните съединения, лечебното или токсично действие на различни вещества, както и приложението на някои от тях като лекарствени препарати.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Йорданка Борисова Иванова
Преподаватели:
  • Доц. д-р Йорданка Борисова Иванова

Модулът Дендроекология от дисциплината запознава студентите с методи на дендрохронологията, които имат по-широко изследователско приложение в екологията. Те включват анализи за климатичните промени и математически модели за влиянието на други абитични и антропогенни фактори върху горски и селищни дървесни съобщества. Дендроекологичните методи разширяват възможностите за методично използване на дървесните видове за целите на биоиндикацията и биомониторинга. Те са уникални механизми за оценка на промените в състоянието на средата като цяло или в конкретен екотоп, за развитието на формираните от тях растителни съобщества и екосистеми, както и за датиране и прогнозиране на оценяваните показатели.

Съвременните екологични проучвания, анализи и прогнози изискват подробни и прецизни ретроспективни данни за състоянието на дървесните видове, изменението на климатичните фактори, въздушното замърсяване и др. Наличната информация е сравнително ограничена по обем и времеви обхват и често се налага тя да се набавя по косвен начин. За осигуряване на такива данни в съвременната наука и практика се използват различни характеристики на дървесните годишни пръстени, които отчетливо отразяват всички изменения както вътре в екосистемите, така и на външните условия. За извличане на записаната в тях информация се прилагат различни дендрохронологични анализи. Осигуряването на необходимите данни се осъществява чрез прецизни методи за измерване на радиалния прираст на дървесните видове. Задълбоченият анализ и обработката на големи масиви от данни налагат използване на съвременни статистически методи. В курса студентите се запознават с по-широко използваните от тези методи в дендроекологията, разучават се специализираните софтуерни продукти в тази сфера. Успоредно с усвояването на методичния апарат и информационните технологии се разглежда и международното сътрудничество в тази област на науката.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Николай Георгиев Зафиров

В курса по Неорганична и органична химия се изучават основни теоретични въпроси от общата химия като съвременната представа за строежа на атома и природата на химичната връзка, теории за киселини, основи и соли, окислително-редукционни процеси, твърдо състояние на веществата, адсорбция, колоидни разтвори и химична термодинамика, както и строежа, свойствата, закономерностите при изменение на свойствата на s–, p–, d– и f–елементите; биологичната роля, значението, приложението и токсичността на химични елементи и техни съединения. В дял – Органична химия са включени някои въпроси от съвременните теоретични основи на органичната химия. Разглеждат се най-важните класове органични съединения: различните видове въглеводороди и техни функционални производни като алкохоли и ареноли, алдехиди и кетони, карбоксилни киселини и техни производни, амини и аминокиселини. Изучават се най-важните природни органични съединения: липиди, въглехидрати, полипептиди и белтъчни вещества, полинуклеинови киселини, терпенови съединения, както и най-важните типове хетероциклени съединения, които са свързани със структурата и свойствата на биологично важни молекули. Разглеждат се също и биологично активни вещества – алкалоиди, растежни регулатори, фитохормони и др.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Миглена Спасимирова Вальова-Сейдева
Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев

Учебният курс запознава студентите с насекомните вредители, болестите по растенията и с въздействието на абиотичните, биотичните и антропогенните фактори върху здравословното състояние на горските екосистеми. Разглеждат се методите и средствата за контрол на епифитотиите (масово развитие на инфекциозни заболявания) и каламитетите (масова поява на насекомни вредители).

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
  • Проф. д-р Данаил Димитров Дойчев
  • Доц. д-р Николай Георгиев Зафиров
  • Гл. ас. д-р Стойка Костадинова Русева

Устойчивото стопанисване на земите е насочено към дългосрочно съхраняване на бавно възстановимите природни ресурси – почви, води, растения и животни, така че да гарантират нарастващите потребности на човешката популация в дългосрочен аспект. Учебната програма разглежда предимствата и недостатъците, присъщи на съществуващите стопански практики за съвместно отглеждане на различни растителни видове и животни върху една и съща площ (създаване на смесени култури, щафетно и последователно отглеждане, агролесовъдство), както и някои от възможностите за оползотворяване на положителните взаимовлияния при този тип земеползване, позволяващи усвояване на деградирали месторастения, опазване и обогатяване на местната флора и фауна, редуциране до минимум употребата на пестициди и торове, биологично производство.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Соня Христова Бенчева
Преподаватели:
  • Доц. д-р Йорданка Борисова Иванова
  • Гл. ас. д-р Антония Георгиева Тодорова
  • Доц. д-р Соня Борисова Дамянова

В програмата са включени основни въпроси от различни области на химията, съобразени с необходимите за тази специалност знания. Разглежда се съвременната представа за строежа на атома като основа за разбиране по-нататък на природата на химичната връзка, строежа и реакционната способност на химичните съединения, твърдо състояние на веществата, окислително-редукционните процеси, адсорбцията и колоидните разтвори. Разглежда се теорията за електролитната дисоциация, видове дисперсни системи, истински разтвори и техните свойства. Включва се изучаване на четири основни класа органични съединения, както и природни органични съединения като липиди, въглехидрати, белтъчни вещества.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Миглена Спасимирова Вальова-Сейдева
  • Гл. ас. д-р Антония Георгиева Тодорова

Курсът по Химия на полимерните материали има за цел да запознае студентите със съвременните представи за структурата и свойствата на основните компоненти на дървесината като целулоза, хемицелулоза и лигнин. Отделено е място и на някои от второстепенните й съставни части. Разглеждат се голяма част от лепилата, филмобразуващите вещества и пластмасите, които намират приложение в дървообработващата и мебелна промишленост. Засегнати са въпроси свързани с: синтез на основните видове олигомери и полимери, използвани като полимерни материали, и техните свойства; запознаване със спомагателните материали, които се използват при приготвяне на полимерни материали; запознаване с методите за получаване на лепила и лаково-бояджийски материали, нанасяне и създаване на лепилни съединения на покрития; запознаване със свойствата и приложението на полимерните материали.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Миглена Спасимирова Вальова-Сейдева
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare