За факултета (ФВМ)

Добре дошли в страницата на Факултет Ветеринарна медицина

Факултетът по ветеринарна медицина (ФВМ)

обучава студенти по специалността “Ветеринарна медицина” от 1994 г. През 1999 г. е получил първата акредитация за редовно обучение на студенти, за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър” и професионална квалификация „ветеринарен лекар”. Акредитационният съвет на НАОА на заседание, проведено на 13.11.2008 г. даде нова програмна акредитация на специалността от регулираните професии “Ветеринарна медицина” за ОКС “Магистър” за срок от 6 години. Обучението е с продължителност 5,5 години в съответствие с изискванията на “Наредбата за единни държавни изисквания” и съответната директива на Европейския съюз, с приемен изпит по биология.Завършилите обучението могат да продължават обучението за придобиване на научната и образователна степен „доктор”.
Във ФВМ се обучават студенти и докторанти от Македония, Сърбия, Гърция, Кипър, Израел, Турция,Сирия, Либия и други държави.
Дипломирането е след тримесечен стаж и полагане на изпит по две групи учебни дисциплини: I Вътрешни незаразни болести,хирургия, акушерство и гинекология; II Хигиена, технология и ветеринарно-санитарна експертиза на суровини и храни от животински произход, инфекциозни болести и паразитология.
Подготовката на студентите във ФВМ в гр. София им предоставя възможности като бъдещи ветеринарни лекари да се реализират професионално във всички сфери, предмет на ветеринарната медицина, включително: научно-изследователските и диагностични ветеринарномедицински институти и лаборатории от НВМС, Националния център за аграрни науки, БАН, в системата на НВМС за нуждите на здравеопазването на националното животновъдство и държавния и граничен ветеринарномедицински контрол, Висши и средни учебни заведения, Ветеринарномедицинските служби в Министерството на вътрешните работи, Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, като консултанти на застрахователни дружества и фирми за внос и износ на животни, като представители на чуждестранни фирми за дистрибуция на лекарствени средства, биопрепарати, дезинфекционни, дезинсекционни и дератизационни средства.
Законът за ветеринарномедицинската дейност и квалификацията на завършилите ФВМ при ЛТУ им дава възможност да разкриват частни ветеринарномедицински кабинети (амбулатории, клиники, лаборатории и аптеки.)
Част от завършилите обучението във Факултета работят успешно в Австрия, Германия, Испания, Канада,Гърция, Израел, Македония и други държави и оценката на работодателите за тяхната професионална подготовка е подчертано положителна.

История

През 1994 г. с решение на АС от 16.08.1994 г. към Висшия Лесотехнически Институт (ВЛТИ) се разкрива „ Факултет по Ветеринарна медицина “. В последствие с указ на Народното събрание на Република България от 27 юли 1995 г. ВЛТИ се преименува на Лесотехнически университет. От 1995 г. ЛТУ включва в структурата си 6 факултета, един от които е „Ветеринарна медицина “.

От откриването на факултета през 1994 г. за декани са избирани следните преподаватели:

От създаването си до момента факултетът е единият от двата в страната, в който се дипломират специалисти с висше образование по специалност „Ветеринарна медицина “. През 2011 г. за пръв път в България във Факултета се разкрива и обучение на английски език. Във факултета по ветеринарна медицина се обучават годишно около 550 студенти по специалността “Ветеринарна медицина” в степен ОКС „магистър“(в редовна форма на обучение) и ОНС „доктор“ (в самостоятелна, редовна и задочна форма на обучение) на български и английски език. При вече 27-годишна история, академичният състав на ФВМ се гордее с постиженията на своите повече от 1600 възпитаници, които се грижат за здравето и благополучието на животните и хората в България и по света.

Акредитация

През 2021 г. професионалното направление/ специалност от регулираните професии „Ветеринарна медицина” получи поредна акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация.
Обучението по специалност „Ветеринарна медицина “се осъществява в само в редовна форма и в образователно-квалификационни степен – “магистър”. По 10 акредитирани докторски програми се осъществява обучение на редовни и задочни докторанти и докторанти в самостоятелна форма на обучение.

Във Факултета се подготвят докторанти по следните научни специалности:

Договори

ФВМ има сключени договори за научно – образователно сътрудничество с НДНИВМИ „проф. Г. Павлов” –София, Института по микробиология „Акад. Ст. Ангелов” при БАН, Института по биология и имунология на размножаването при БАН, Института по експериментална патология и паразитология (БАН), Националния център по аграрни науки, Института по планинско земеделие и животновъдство – гр. Троян, Института по животновъдство гр. Костинброд и с ветеринарномедицинския факултет от гр. Сесари, Италия, с факултета по ветеринарна медицина в Загреб, Хърватия, Вроцлав, Полша, Кордоба, Испания и Истанбул, Турция.
Във ФВМ е установена практика да се провеждат ежегодни научни сесии под надслов „Традиции и съвременност във ветеринарната медицина”, с разширено участие на университетски преподаватели и студенти, научни работници от сродни организации и от чужбина, след което се издава и разпространява сборник с научни доклади.

От учебната 2011/2012 г. Факултета провежда обучение на студенти по специалността „Ветеринарна медицина” на английски език.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare