Научни проекти

Научни проекти

Морфологични проучвания върху кръвоснабдяването на автоподиума при кучето и котката

Морфологични проучвания върху кръвоснабдяването на автоподиума при кучето и котката

РЕЗЮМЕ

Целта на настощето изследване е получаването на сравнителни данни за кръвоснабдяването на автоподиума при кучето чрез анатомични, хистологични и компютърнотомографски и ултрасонографски методи.

Използвани са 38 гръдни и тазови крайници от 19 възрастни кучета, смесена порода след евтаназия. Дванадесет крайника бяха подготвени за използването им като корозионни препарати. Осем други живи кучета бяха предварително конюлирани през раменната и бедрената артерия за провеждането на Rö, СТ и ехографското изследване. След инжектирането на контрастното вещество през тези артерии, получихме СТ-скaнове с дебелина 1,5 mm през всеки 8 mm, започващи от лакътя и глезена до върха на пръстите. US изследването на автоподиума е проведено на дорзалната и палмарната/плантарната му страна в напречни и надлъжни равнини. Кожните възглавнички са проучени чрeз контраст-усилена US в напречни равнини, а микроваскуларизацията им върху просветлени препарати. Рентгенологичното изследване е извършено в стандартни ортогонални проекции в дорзопалмарни/плантарни и латеромедиални изображения. Четири от крайниците са предварително замразени и нарязани в напречни равнини на топографски срези, съвпадащи с равнините на сканиранията. Анатомичните структури са идентифицирани и сравнени с аналогични структури на съответстващите им СТ-скaнове и US-образи.

Описани са артериален клон с примковидна форма при петната става и терминалната дъга с форма на дистална изпъкнала скоба в дисталната фаланга на кучето. Потвърдени са местоположенията на венозните дъги на предната и задната лапа при кучето – двойната arcus palmaris superficialis, arcus dorsalis superficialis, arcus plantaris superfcialis и arcus venosus digitalis. Идентифицирани са върху флебограма пръстовите венозни дъги. Артериите и вените на метаподиума и пръстите на кучето са определени и сравнени на съответстващи СТ-сканове и US-образи.

В кожните възглавнички са наблюдавани микроваскуларизацията, съдовите формации и капилярните мрежи със специфична форма. При контраст-усилените образи на метакарпалната/метатарзалната възглавнички и кожните възглавнички на гръдния крайник по-високата степен на ехогенност се задържа за по-дълго време.

Резултатите от това проучване, което е предприето за нормалните изображения на кръвоносните съдове на предната и задната лапа при кучето чрез рентгенография, СТ- томогрофия и US, може да бъдат ползвани като стандарти при диагностиката на съдовите заболявания на автоподиума на кучето при употребата на модели от различните образноанатомични методи за визуализация.

Ключови думи: куче, автоподиум, кръвонсни съдове, рентгенография, компютърна томотрафия, ултрасонография.

Тема на проекта: “Морфологични проучвания върху кръвоснабдяването на автоподиума при кучето и котката”

Работен колектив:

Източник на финансиране: НИС към ЛТУ
 
Период на изпълнение: 29.05. – 15.12.2007 г.

Тема на проекта: “Морфологични особености на лигавицата на стомашно-чревния тракт на кучето (Canisfamiliaris)”

Работен колектив:

Източник на финансиране: НИС към ЛТУ
 
Период на изпълнение: 29.05. – 15.12.2007 г.

Тема на проекта: “Морфологични особености на лигавицата на стомашно-чревния тракт на месоядни животни”

Работен колектив:

Източник на финансиране: НИС към ЛТУ
 
Период на изпълнение: 17.04.2008 – 15.12.2010 г.

Тема на проекта: “Макро- и микроваскуларизация на автоподиума при кучето и котката”

Работен колектив:

Източник на финансиране: НИС към ЛТУ
 
Период на изпълнение: 17.04.2008 – 15.12.2009 г.
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare