Агрономство

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. “Климент Охридски” 10, Лесотехнически университет, Агрономически факултет.

Местоположение: сграда “Д” на ЛТУ, ж.к. Студентски град, ул. Васко Абаджиев“ № 1, етаж 2, стая № 221

вр.и.д. Ръководител на катедрата: Доц. д.с.н. Веселин Илиев Кутев

Отговорник по качеството: доц. д-р Деница Сербезова

Организатор обучение: Красимира Сиклунова, сграда “Д”, етаж 2, стая № Д-221

История

Катедра „Агрономство“ е създадена с решение на Академичния съвет на ЛТУ (протокол № 39/19.06.2019 г.), чрез преобразуване на катедри „Трайни насаждения и градинарство“ и „Земеделие и Хербология“. Като временно изпълняващ длъжността Ръководител катедра е назначена доц. д-р Цвета Москова.
За Ръководител на катедра „Агрономство“ е избрана доц. д-р Невена Шулева.
Двете катедри, които са в основата на новата катедра Агрономство, са с дългогодишни традиции в обучението на студенти в двете специалности – Агрономство и Растителна защита.
Катедра „Трайни насаждения и градинарство“ е създадена през 1999 г., с решение на Академичния съвет на ЛТУ, за обезпечаване обучението на студентите по специалност Агрономство. Като временно изпълняващ длъжността Ръководител катедра е назначена доц. д-р Красимира Малинова.
За Ръководители на катедра ТНГ са избирани: доц. д-р Виолета Тодорова (2003-2007); доц. д-р Мария Апостолова (2008-2011), проф. д-р Кирил Попов (2012-2018). От 2018 г. за Ръководител катедра ТНГ е избрана доц. д-р Мирослава Христова-Чербаджи.
Катедра „Земеделие и хербология“ е наследник на катедра „Общо земеделие“, която е създадена през 1999 г., с решение на Академичния съвет на ЛТУ. За първи Ръководител катедра „Общо земеделие“ е избрана доц. д-р Маргарита Николова.
Ръководители катедра ОЗ са били: доц. д-р Живко Живков (2002-2003); доц. д-р Спаска Калчева (2004-2013); доц. д-р Стамен Димитров (2014-2015). През 2015 г., с решение на Академичния съвет на ЛТУ, катедра „Общо земеделие“ е преименувана на катедра „Земеделие и хербология“. От 2016 за Ръководител катедрата е избран доц. дн Веселин Кутев.

Студентите се обучават в аудитории и учебни зали в корпус Д, в Студентски град, както и в лаборатории, намиращи се в централната сграда на ЛТУ. Практическите занятия се провеждат в базата на УОП Враждебна към ЛТУ, която разполага с учебни зали, овощна градина, лозов масив, оранжерии и зеленчукова градина, където студентите придобиват практически умения. Създадените демонстрационни парцели от различни многогодишни, етерично-маслени, лекарствени и енергийни култури онагледяват знанията на студентите, а те самите придобиват практически умения с участието си в засяването на различни видове зърнено-житни, бобови и други полски култури.

Академичен състав на катедрата:

Преподавателите от катедрата обезпечават обучението на студентите в ОКС „Бакалавър“ – специалности „Агрономство“ (А) и „Растителна защита“ (РЗ); в ОКС „Магистър“ – специалности „Трайни насаждения“ (ТН); „Полевъдство“ (П), „Регенеративно земеделие“ (РЕЗ), „Зеленчукопроизводство“ (З) и „Растителна защита“ (РЗ-магистри).

Дисциплини и преподаватели:

Научни направления:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare