Висшето образование и науката в България – от политика по доходи и стратегии към резултати с високо качество е темата на Националния форум на синдиката „Висше образование и наука“ – КНСБ

Висшето образование и науката в България – от политика по доходи и стратегии към резултати с високо качество е темата на Националния форум на синдиката „Висше образование и наука“ – КНСБ

Националният форум „Висшето образование и науката в България – от политика по доходи и стратегии към резултати с високо качество“ на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) – КНСБ се провежда на 28 – 29 юни 2024 г. в Учебно-опитно горско стопанство (УОГС) – Юндола при Лесотехническия университет.

Форумът беше открит от домакина доц. д-р Христо Михайлов, ректор на ЛТУ, д-р Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, г-н Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание и проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката. Водещ на събитието е проф. д-р Лиляна Вълчева, председател на синдикат ВОН – КНСБ. Участие взеха още ректори, преподаватели, учени и други.

„Без добри университети няма да има добро бъдеще за страната ни“, подчерта министър Цоков и поздрави висшите училища за постоянните им усилия да се подобряват и да бъдат още по-конкурентни. „Ние можем да сме успешни само, ако обединяваме усилия и създаваме мрежа от университети, защото трябва да се конкурираме с най-добрите от Европа и света, за да привличаме повече чуждестранни студенти“, каза образователният министър. Според него това означава повече съвместни програми и специалности, както и споделени усилия в популяризирането на висшите училища зад граница. „За тази година виждам, че университетите ни са извървели много по-дълъг път и са станали по-практически ориентирани. Трябва ни още малко вяра в собствените възможности и последователни усилия, за да бъдем сред най-добрите“, каза още министър Цоков. По време на форума проф. Вълчева представи анализ на резултатите на висшите училища по направления, както и на нивата на възнаграждения в тях. Д-р Костов изнесе актуални данни за цената на труда в България и възможностите за реална конвергенция. Интересна дискусия се осъществи по темите за достойно заплащане на труда на академичната общност в България като участниците дадоха своите оценки и представиха очакванията си. Културната програма на домакините беше организирана с посещение на: учебната инфраструктура на УОГС – Юндола, Зеленият учебник на България; Националния музей на горското дело с уникална експозиция; туристическа природна забележителност „ПАШОВИ СКАЛИ“ – база за интензивно стопанисване на дивеч с цел развъждане и селекционен отстрел на елен лопатар и муфлон; екологичен стационар „Асен Биолчев“ (проф. и ректор/1960 – 1965 г.) и други демонстрационни маршрути.

В съботния ден ще се проведе Национален синдикален съвет на ВОН-КНСБ и работно заседание на браншовия синдикат.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare