“Седмицата на гората” дискусия на тема “Създаването на нови гори като средство за смекчаване на климатичните промени”

“Седмицата на гората” дискусия на тема “Създаването на нови гори като средство за смекчаване на климатичните промени”

По случай честването на „Седмицата на гората-2023“ на 04,04,2023 г. от 15- 17 ч. в зала „Академик Мако Даков“ на Лесотехнически университет (ЛТУ) се проведе дискусията на тема “Създаването на нови гори като средство за смекчаване на климатичните промени”. Дискусията бе открита от доц. д-р Емил Кичуков – Ръководител на „Център за насърчаване на предприемачеството“ при ЛТУ.

В дискусията взеха участие представители на ръководството на ЛТУ: чл. кор. проф. д.н. Иван Илиев – Ректор на ЛТУ, проф. д-р Милко Милев – зам. Ректор, проф. д-р Иван Палигоров – декан на ФСУ, проф. д-р Румен Томов – декан на АФ, доц. д-р Мариус Димитров – декан на ФГС, доц. д-р Екатерина Тодорова – декан на ФЕЛА и др. преподаватели от университета; представители на Изпълнителната агенция по горите – инж. Тони Кръстев – Директор на Дирекция „Гори“ и експерти от дирекцията, представители на Югозападното Държавно предприятие ЮЗДП – Благоевград и на териториални поделения „Държавни горски стопанства“ и „Държавни ловни стопанства“, представители на заинтересовани дружества: „Мини Марица изток“ – инж. Владимир Етов, Ръководител на отдел „Екология“ и на „Дънди Прешъс металс -Челопеч“ – г-н Атанас Стоев, както и редица студенти.

Въвеждаща презентация по темата представи доц. д-р Светослав Анев, след което доц. д-р Наско Илиев представи презентация на тема „ЗАЛЕСЯВАНЕТО – МОЩЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ФИКСИРАНЕ НА ВЪГЛЕРОД“, а доц. д-р Емил Кичуков представи международния проект по програмата HEI на EIT Climate – KIC “Иновационни лаборатории за климатични действия” – ILCA с координатор Университета за приложни науки в Савония, Финландия и партньор ЛТУ.

В дискусията по темата взеха участие повечето от участниците, като в резултат се оформиха следните предложения:

  1. В подобни дискусии по стратегически важни за страната и човечеството въпроси да бъдат канени и политици.
  2. Да бъде отправено искане до Народното събрание и Министерски съвет за предприемане на по-строги мерки по отношение на поставянето на соларни панели, както и законодателни ограничения за използването на плодородни земи за подобни цели.
  3.  Дискусии по теми свързани с климатичните промени и възможните действия за решаване на проблеми свързани с тях да се провеждат по-често и да бъде търсено и участието на журналисти и отразяването им в националните медии.

Информацията е подготвена от доц. д-р Емил Кичуков – локален координатор за България на проект “Иновационни лаборатории за климатични действия” – ILCA.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare