Проект „Надграждане на разпределена научна инфраструктура „Българска мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-BG)“

Работна среща “Напредък в надграждането на Българската мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-BG)“
20.03.2024 г. София

Работната среща е организирана от Консорциума на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, Института по океанология – БАН, Лесотехнически университет и Института за гората – БАН.

Срещата е в рамките проект Разпределена научна инфраструктура „Българска мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания” (LTER-BG), обект на Националната пътна карта за научна инфраструктура на Република България 2020 – 2027. Ще бъде представен напредъкът на Консорциума в дейностите по надграждане на изследователското оборудване, повишаване на човешкия научен капацитет, екосистемните изследвания и предоставяне на научни услуги за заинтересованите страни.

Събитието ще се проведе на 20.03.2024 г., сряда от 9.30 ч. до 15.30 ч., в Големия салон (зала “Проф. Марин Дринов”) на Българската академия на науките, ул. „15 ноември” № 1, София.

Проект „Надграждане на разпределена научна инфраструктура „Българска мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-BG)“

Българската национална мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-България) стартира проекта „Надграждане на разпределена научна инфраструктура „Българска мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания (LTER-BG) (споразумение с МОН ДО1-405/18.12.2020). Той се реализира в рамките на Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура (2020-2027). Отпуснатата финансова помощ от Министерството на образованието и науката за първата година е в размер на 818 195 лева. Проектът стартира с начална онлайн среща на 21 януари 2021 г.

Целта на LTER-BG е да надгражда техническия и научен капацитет за опазването на биологичното разнообразие и устойчивото управление на екосистемите и техните услуги. Съществуващата научна инфраструктура ще бъде модернизирана и ще даде възможност за разширяване на обхвата на стандартни наблюдения от централизирани дейности (виртуална инфраструктура и мобилно оборудване), както и разпределена физическа инфраструктура. Данните ще бъдат събирани от седем наблюдателни обекта в България: Петрохан-Понор, Черно море, река Места, Созопол – Черно море, Сребърна и Парангалица. Създадена е една нова социално-екологична платформа в кестеновите гори на планина Беласица. Избраните обекти представляват повечето от основните типове екосистеми в България: горски, морски, крайбрежни, речни и влажни зони.

Координатор на проекта е Институтът за биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН. Лесотехническият университет, София, Институтът по океанология „Фритьоф Нансен” – БАН и Институтът по горите – БАН са партньори в консорциума.

Повече информация може да намерите на уебсайта.

Водещ партньор:
Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН)
доц. д-р Светла Братанова-Дончева, e-mail: sbrat@abv.bghttp://www.lter-bulgaria.net/

Партньори:
Лесотехнически университет
доц. д-р Соня Дамаянова, e-mail: sonya_damyanova@abv.bg

Институт по океанология – БАН
Доц. д-р Кремена Стефанова, e-mail: stefanova@io-bas.bg

Институтът за горите – БАН
проф. д-р Миглена Жиянски, e-mail: zhiyanski@abv.bg

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare