Факултет Ветеринарна медицина (ФВМ)

Факултет Ветеринарна медицина (ФВМ)

Добре дошли в страницата на Факултет Ветеринарна медицина

Мисия

Факултетът по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет изпълнява отговорната мисия да обучава студенти по специалността „Ветеринарна медицина“, включена в класификатора на областите на висше образование и професионалните направления в Република България, и според държавните изисквания, съгласувани с Директива на Европейската комисия за образование и признаване на професионална квалификация 36/2005 и допълнителната Директива на Европейския съюз 55/2013, както и акредитирани учебен план и учебни програми според българското законодателство.

Цел и задачи

Пред ФВМ стои основна цел, да се подготвят ветеринарни лекари с магистърска степен на обучение, способни да работят в диагностично-лечебната област на ветеринарномедицинската професия, в експертната дейност за контрол и безопасност на храните, в научноизследователския сектор, в административно-организационната и законотворческа функция и в други стопански както държавни, така и частни сектори, изискващи компетентност от ветеринарномедицинско естество.
В съответствие с тази цел са заложени няколко задачи, чрез които се обезпечава по-качествено образование, по-добра професионална комуникативност, по-функционално научно развитие и по-пълна реализация на обучаваните студенти след дипломиране с придобити компетенции от първия ден.

История

През 1994 г. с решение на АС от 16.08.1994 г. към Висшия Лесотехнически Институт (ВЛТИ) се разкрива „ Факултет по Ветеринарна медицина “. В последствие с указ на Народното събрание на Република България от 27 юли 1995 г. ВЛТИ се преименува на Лесотехнически университет. От 1995 г. ЛТУ включва в структурата си 6 факултета, един от които е „Ветеринарна медицина “.

От откриването на факултета през 1994 г. за декани са избирани следните преподаватели:

От създаването си до момента факултетът е единият от двата в страната, в който се дипломират специалисти с висше образование по специалност „Ветеринарна медицина“. През 2011 г. за пръв път в България във Факултета се разкрива и обучение на английски език. Във факултета по ветеринарна медицина се обучават годишно около 550 студенти по специалността “Ветеринарна медицина” в степен ОКС „магистър“(в редовна форма на обучение) и ОНС „доктор“ (в самостоятелна, редовна и задочна форма на обучение) на български и английски език. При вече 27-годишна история, академичният състав на ФВМ се гордее с постиженията на своите повече от 1600 възпитаници, които се грижат за здравето и благополучието на животните и хората в България и по света.

Акредитация

През 2021 г. професионалното направление/ специалност от регулираните професии „Ветеринарна медицина” получи поредна акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация.
Обучението по специалност „Ветеринарна медицина “се осъществява в само в редовна форма и в образователно-квалификационни степен – “магистър”. По 10 акредитирани докторски програми се осъществява обучение на редовни и задочни докторанти и докторанти в самостоятелна форма на обучение.

Във Факултета се подготвят докторанти по следните научни специалности:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare