За факултета

Добре дошли в страницата на Агрономически факултет

История

Агрономическият факултет на Лесотехнически университет е утвърдена и международно призната образователна и научна структура с повече от 25 годишна история, в която се обучават студенти и докторанти с високо ниво на професионална реализация и се провежда активна научна дейност. Той е приемник на Агрономическия факултет, основан през 1921 г. в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, с който се поставя началото на висшето земеделско образование в България. През 1948 г. обучението на кадри за земеделието се прехвърля в новосъздадената Селскостопанска академия, а след края на учебната 1977/78 г. то се пребазира към Висшия селскостопански институт в Пловдив. Шестнадесет години след преместването на обучението на студентите в гр. Пловдив, на 14.09.1994 г., Академичният съвет на Висшия лесотехнически институт, взима решение за създаване на Агрономически факултет в рамките на института, с което е възстановено агрономическото образование в гр. София. В края на 1999 г. Агрономическият факултет се слива с Факултета по екология и ландшафтна архитектура във Факултет по екология, ландшафтна архитектура и агрономство (ФЕЛАА). През 2004 г. с решение на Академичния съвет от 3.12.2003 г. Агрономическият факултет е обособен като самостоятелно основно звено в състава на Лесотехническия университет. От възстановяването на факултета през 1994 г. за декани са избирани следните преподаватели:

Акредитация и Рейтинг

В Агрономическия факултет се обучават студенти в две акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) професионални направления – 6.1 „Растениевъдство“ и 6.2 „Растителна защита“. В образователно-квалификационна степен “Бакалавър” (редовна и задочна форма на обучение) се провежда обучение в две специалности “Агрономство“ и “Растителна защита”. В образователно-квалификационна степен “Магистър” (редовна и задочна форма на обучение) се провежда обучение в девет магистърски програми: „Селекция и семепроизводство на културните растения“, „Трайни насаждения и градинарство“, „Растениевъдство“, „Управление на почвените ресурси“ „Полевъдство“, Зеленчукопроизводство“, Трайни насаждения“, Регенеративно земеделие“ и „Растителна защита“. Високото качество на образователния процес и научноприложната дейност на факултета се потвърждава от високите оценки на акредитираните от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) професионални направления и научни специалности. Според Рейтинговата система на висшите училища в България двете професионални направления, в които се провежда обучение в АФ заемат двете челни позиции в България през периода 2012-2020 г. През 2019 г. професионално направление „Растениевъдство“ е класирано на първо място в България. През 2021 г. обучението по професионално направление „Растениевъдство“ е на първо място в България по качество на обучението според коефициента изчислен по методиката на ПМС № 328/30.11.2015 г.
Обучението в двете професионални направления на Агрономически факултет заемат водещо място в България по отношение на показателите, свързани с реализацията на завършилите студенти: ниска безработица сред завършилите, приложение на придобитото висше образование и реализация по призвание, осигурителен доход на завършилите, регионална реализация, регионална реализация на позиция за висше образование.

В Агрономическия факултет се обучават и докторанти в 11 броя акредитирани от НАОА докторски програми.

Повече информация за докторските програми в Агрономически факултет може да бъде намерена в рубрика „Обучение“.

Обучение

Според Рейтинговата система на висшите училища в България, обучението в двете професионални направления на Агрономически факултет заемат водещо място в България по отношение на показателите, свързани с реализацията на завършилите студенти: ниска безработица сред завършилите, приложение на придобитото висше образование и реализация по призвание, осигурителен доход на завършилите, регионална реализация, регионална реализация на позиция за висше образование. Тази независима външна оценка показва високото качество на обучението, провеждано във факултета, което се дължи на следното:
1. Обучението на студентите се провежда от висококвалифицирани преподаватели с активна научна дейност.
2. Учебното съдържание е базирано на последните научни и приложни достижения по съответните дисциплини.
3. Обучението се провежда в съвременна учебна среда, обезпечена с модерна материална база, информационна обезпеченост и съвременни информационни технологии, както следва:

4. Приоритет в обучението е провеждането на практически занятия и решаване на казуси в максимално реална среда чрез:

5. Студентите активно участват в научни и образователни проекти, програми за мобилност, научни форуми, семинари, кръгли маси и др. дейности допринасящи за развитие на тяхното креативно мислене.

Агрономическият факултет активно участва в изпълнението на образователни проекти, финансирани от програма Еразмус+, както и от Оперативните програми.

Повече информация за образователния процес в Агрономически факултет може да бъде намерена в рубрика „Обучение“

Наука и експертна дейност

Според Рейтинговата система на висшите училища в България, научните изследвания на преподавателите, в тематиката на двете професионални направления на Агрономически факултет заемат водещо място в България по отношение на следните показатели: ексклузивност на преподавателския състав, индекс на цитируемост по научна област (Web of Science), среден брой цитирания на документ (Web of Science), статии в научни списания (Web of Science). Тази независима външна оценка показва високото качество на научните резултати на академичния състав на факултета, което се дължи на следното:

Повече информация за научната дейност в Агрономически факултет може да бъде намерена в страниците на катедрите на факултета.

Връзка с бизнеса, администрацията и широката общественост

Преподавателите поддържат постоянна връзка с водещи фирми от агробизнеса и администрацията, свързана с земеделието, с които съвместно провеждат семинари, кръгли маси по актуални проблеми, срещи със студенти и др.
В рамките на Службата за съвети (БИОРЕС), Центъра за кариерно развитие и Центъра за насърчаване на предприемачеството на Лесотехнически университет, както и в изпълнение на различни проекти и инициативи, преподавателите и студентите на АФ активно участват в дейности за трансфер на знания като: публикуване на информационни материали, наръчници и брошури, участие в информационни и демонстрационни дни, специализирани изложения, състезания, инициативи за гражданска наука и др.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare