Езиково обучение, физическо възпитание и спорт

Езиково обучение, физическо възпитание и спорт

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. “Климент Охридски”10, Лесотехнически университет, Агрономически факултет

Местоположение: сграда А, 3-ти етаж, стая № 342 и спортен комплекс „Бонсист“, стаи № 7 и 8

Вр.и.д. Ръководител на катедрата: Доц. д-р Йорданка Методиева Златарова

Отговорник по качеството: Ст. преп.. д-р Желязко Георгиев

Организатор обучение: Димитър Симеонов Гаджев, сграда А, 3-ти етаж, стая № 342, тел. 0291907/ 261

История

След закриване на факултет „Стопанско управление“ съществуващата до момента катедра „Чужди езици“ става част от Агрономическия факултет. През месец юли /2023 година/ тя се обединява с катедра „Физическо възпитание и спорт“ и се сформира нова катедра „Езиково обучение, физическо възпитание и спорт“.

Секция „Чуждоезиково обучение“ води началото си от 1960 г. Нейни пръв ръководител е ст. преп. Величка Иванова Георгиева /1960-1968/. След това катедрата последователно се ръководи от проф. дпн Стефана Димитрова /1968-1986/, доц. д-р Ани Станчева /1987-1992/, доц. Димитрина Петрова /1992-1999/, проф. д-р Стефан Политов /1999-2009/, ст. преп. Евелина Георгиева /2009-2016/ и доц. д-р Таня Панчева /2016-2023/.

През 2011 г. е изградена компютърно-оборудвана чуждоезикова лаборатория с цел използване на ИКТ в преподаването по чужди езици и подпомагане на научно-изследователската работа. Лабораторията се създава по проект под ръководството на ст. преп. Евелина Георгиева, който е разработен от ст. преп. д-р Биляна Овчарова.

Преподавателите от катедрата са написали голям брой учебници и учебни помагала за обучението на студентите и са публикували десетки статии в наши и чужди списания (могат да се видят като информация за всеки един преподавател).

Основни дисциплини, по които се води обучението на студентите в секция „Чуждоезиково обучение“ за ОКС “Бакалавър” и ОКС “Магистър” са:

Основни направления на учебната и научно-изследователска дейност в секция „Чуждоезиково обучение“ са:

Секция „Физическо възпитание и спорт“

Секция „Физическо възпитание и спорт“ (от ляво на дясно) ст. преп. Бронислава Русева, ст. преп. Петър Грозев, доц. д-р Йорданка Златарова, ст. преп. Христо Колев и доц. д-р Желязко Георгиев (Ръководител на катедрата).

Секция „Физическо възпитание и спорт“ е основана през 1956 г. като сборна катедра съвместно с ХТИ, а от 1957 е самостоятелна катедра с първи ръководител Георги Попов.

Незабравими спомени остават първите преподаватели, които са били национални състезатели по различни спортове през 60-те години като Любомир Иванов, ст. преп. Никола Бобошевски, ст. преп. Методи Йосифов, ст. преп. Стефка Кожухарова и проф. Димитър Димитров. В следващи периоди в катедрата работят ст. преп. Румен Младенов, доц. д-р Атанас Димитров и ст. преп. Нели Василева.

В началото на 2017 г. катедра „Физическо възпитание и спорт“ получи почетния знак на Лесотехническия университет за принос в развитието на спорта и науката в Университета и във връзка с 60 годишния си юбилей.

С над 60 годишна история са учебните практики по ски и по водни спортове. В тях са обхванати студенти от 8 специалности. Те имат възможност в рамките на своето обучение в Лесотехническия университет, да се докоснат и овладеят техниката на иначе скъпоструващи спортове като ски, плуване, гребане и сърф.

От самото създаване на катедрата спортните дисциплини, които винаги са се развивали и са допринасяли за утвърждаването на ЛТУ, като университет с традиции в спорта и постигнати призови класирания са: ски-алпийски и бегови дисциплини, спортно ориентиране, лека атлетика, баскетбол, футбол и др. Наши студенти са били участници в световни първенства, световни университетски зимни и летни игри.

В последните години след включването в университетския спортен календар на нови видове спортни дисциплини, силно е представянето на студентите-спортисти в спортовете: сноуборд, плажен тенис, плажен футбол, бадминтон, джудо и кикбокс.

Благодарение на добрата организационна и тренировъчна работа със спортистите на ЛТУ за последните 10 години са спечелени 45 индивидуални и 13 отборни шампионски титли, множеството втори и трети места от държавни университетски шампионати. Сред най-големите успехи трябва да отбележим завоюваната Комплексната шампионска титла на ЛТУ от Университетските Зимни Игри в Пампорово през 2022 г. при огромната конкуренция от 27 висши училища с над 350 участници, както и завоюваните златни медали в дисциплините сноуборд-паралелен слалом и сноуборд-гигантски слалом от Тервел Замфиров – 1 ви курс, специалност ветеринарна медицина. Така той стана първият в историята двукратен европейски университетски шампион в тези дисциплини от проведените през месец декември, 2023 година Европейски Университетски Шампионати по зимни спортове във Вал ди Золдо, Италия.
Разностранна и богата е научно-изследователската работа в катедрата. Четирима преподаватели (Димитър Димитров, Атанас Димитров, Йорданка Златарова и Желязко Георгиев) са се хабилитирали, а през 2005 г. доц. Димитър Димитров получава званието “Професор“.

Издадени са методични ръководства за обучение на студенти по ски, каланетика и фитнес, както и три монографии и над 200 публикации.

Ръководители на секция „Физическо възпитание и спорт“ през годините са били:

Дисциплини и преподаватели в секция „Физическо възпитание и спорт“:

Научни направления на преподавателите от секция „Физическо възпитание и спорт“:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare