Докторанти АФ

Обща информация

Агрономическият факултет на Лесотехнически университет е образователен и научен център, в който се разработват научни и научно-приложни проекти по актуални проблеми на съвременното земеделие. Един от приоритетите на преподавателите от факултета е подготовката на високо квалифицирани кадри за нуждите на науката и практиката чрез обучение на докторанти в научните направления от своята научна компетентност.

В Агрономически факултет се провежда обучение за ОНС „Доктор“ по 11 акредитирани докторски програми от три професионални направления: 6.1. Растениевъдство, 6.2. Растителна защита и 6.3. Животновъдство, както следва:

Професионално направление 6.1. Растениевъдство:

Професионално направление 6.2. Растителна защита:

Професионално направление 6.3. Животновъдство:

Приемът и обучението на докторантите се осъществяват в съответствие с действащите нормативни актове (ЗВО, ЗНСНЗ), наредба за държавните изисквания за приемане и обучение на докторанти, както и Правилника за дейността на ЛТУ и Правилника за развитието на академичния състав на ЛТУ. За докторанти се приемат лица, които притежават диплома, съответстваща на образователно-квалификационната степен „магистър”. Обучението на докторантите се провежда в редовна, задочна и самостоятелна форма на обучение. Защитилите докторска дисертация получават образователната и научна степен „Доктор”.

Преподавателски състав

Подготовката на докторантите в Агрономически факултет се осъществява от хабилитирани преподаватели с активна научна и публикационна дейност, чиито научни резултати са отразени в научната литература с множество цитирания. Преподавателите участват в разработването на множество научно-изследователски проекти, финансирани от международни и български източници. Те участват активно в международни и национални експертни групи, както и в редколегии на международни научни списания.

Материална база

Докторантите в АФ са осигурени със собствени работни места. Тяхното обучение е обезпечено с необходимата материална база за научни изследвания в съответствие със спецификата на научната специалност. Лабораториите на АФ са оборудвани със модерна апаратура, позволяваща провеждането на научни изследвания на съвременно ниво. За залагане на полски опити се използва учебната база на ЛТУ „Враждебна”, както и бази на партньорски институции и фирми. Докторантите на АФ имат достъп и до всички научни изследователски ресурси на другите факултети на ЛТУ. Докторантите има достъп и специализирано лабораторно оборудване на широк кръг от научни институти от състава на ССА и БАН, разположени на територията на гр. София, с които преподавателите на АФ поддържат активно научно сътрудничество.

Информационна обезпеченост

Докторантите разполагат със свободен достъп до интернет във всички лаборатории и корпуси на университета. Библиотечно-информационният комплекс на ЛТУ разполага с богат фонд, обезпечаващ с научна информация различните научни специалности на АФ. Докторантите имат лесен достъп до ресурсите на Централната селскостопанска библиотека и всички останали научни институции в София.

Условия за квалификация и обучение

Обучението на докторантите в АФ се реализира чрез съвременни образователни форми и методи, както и чрез включването им в различни образователни проекти, допринасящи за повишаване на тяхната квалификация и качеството на научните им разработки.

Подкрепа за научна дейност, мобилност и публикационна дейност

Повечето от докторантите на АФ участват в научни проекти, разработвани от научните им ръководители, благодарение на което са осигурени с всички необходими за изследователските задачи материали и консумативи. С участието си в проекти, финансирани от Оперативни програми и други източници, докторантите имат възможност за допълнителна подкрепа за: мобилности за научни специализации и участие в научни форуми; материали и консумативи за научни изследвания; достъп до научна информация и специализирана научна апаратура и др. Разходите за научни публикации на докторантите са обезпечени под различна форма от ЛТУ. Участието в национални и международни научни форуми осигурява на докторантите възможност да реализират контакти с изявени учени и да се запознаят с най-новите постижения по своята специалност у нас или в чужбина.

Реализация

Придобилите ОНС “Доктор” в АФ могат да се реализират като: университетски преподаватели; изследователи в научни институти на Селскостопанска академия, Българска академия на науките, както и в частни научни институти и развойни центрове в областта на земеделието; ръководни кадри в специализираните звена от държавните структури в областта на земеделието; ръководители в областта на агробизнеса и др.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare