Магистри

Бакалаври

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита, от които 25 по задължителни, 17 по избираеми, 3 от факултативни дисциплини и 15 за държавния изпит/дипломната работа.

Целта на обучението е създаване на висококвалифицирани специалисти, насочени към прилагането на алтернативни и екологосъобразни подходи за отглеждане на зеленчуци в зеленчукови градини, както и в градска среда.

Студентите надграждат своите знания чрез:

  • Специализирани познания и умения относно алтернативните технологии за създаване и отглеждане на зеленчукови насаждения;редките зеленчукови култури, възможностите за биологично зеленчукопроизводство; определянето на оптималните схеми на смесено отглеждане на зеленчукови видове и отглеждането на зеленчуци в градска среда (градско градинарство),
  • Допълнителни познания относно необходимостта от адаптивно земеделие и управление на водите; подходите за управление на почвеното плодородие и механизацията в градинарството; използването на географски информационни системи в земеделието; процесите на генетичната адаптация на културите; опрашването на земеделските култури и качеството на земеделските продукти;
  • Задълбочени познания относно съвременната аграрна политика на национално и европейско ниво, както и оценка на инвестициите в земеделието.

Основната част от общите професионални компетенции се придобиват в рамките на пет задължителни дисциплини, както следва:

Аграрна политика – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на същността, ролята и тенденциите на развитие на Европейския съюз; Общата селскостопанска политика и механизмите на нейното осъществяване; причините за реформите в политиката и очакваните резултати в бъдеще.

Генетична адаптация на културите – дисциплината предоставя знания относно генетичните методи, подпомагащи за адаптацията на организмите и устойчивостта им на околната среда, както естествена, така и създадена от човека, като намалят или контролират ефектите от променящия се глобален климат.

Механизация в градинарството – дисциплината предоставя знания за приложението и видовете специализирани машини и технологичните варианти при механизиране на производствените операции в овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството.

Агротехника и торене – дисциплината предоставя знания за всички практики за борба с плевелите и за добра почвена обработка при полски, зеленчукови и овощни култури, както и за изучаване на съвременните теоретични постановки за оптимизирано управление на хранителните елементи при полски, зеленчукови и трайни насаждения.

Биологично зеленчукопроизводство – в дисциплината се акцентира върху конкретните технологии за зеленчуковите видове, като се правят сравнение с конвенционалното производство и се търсят решения на различни проблеми.

Студентите имат възможност да допълнят своите знания с избираеми дисциплини, с които да повишат своята квалификация, като могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за създаване и използване на карти, както и за визуализиране и анализ на научна информация.

Оценка на качеството на земеделските продукти – дисциплината предоставя знания за изискванията към храните от земеделски произход, както и за критичните звена от агротехниката на културните растения, които касаят мерките и условията за осигуряване качество на храните и тяхната безопасност.

Редки зеленчукови култури – дисциплината предоставя знания и умения за предлаганите на пазара редки зеленчукови видове през последните години, с характерните особености на тези растения и специфичните им изисквания към факторите на растежа и развитие, както и с възможностите и технологиите за тяхното отглеждане

Селекция и семепроизводство на зеленчукови култури – дисциплината предоставя знания относно специфичните селекционни и генетични особености на зеленчуковите култури, методите и направленията на селекция, методите на тяхното сортоизпитване, сортоподдържане, сертифициране на посевния и посадъчния материал и семепроизводството.

Градско градинарство – дисциплината предоставя знания и умения за отглеждането на зеленчукови видове в градска среда – в градини и в сгради – на тераси, на покриви, вътре в помещенията на сградите.

Адаптивно земеделие и управление на водите – дисциплината предоставя знания и умения за проучването, анализа и избора на адаптивни технологии за преодоляване на екстремните климатичните прояви влияещи на селското стопанство.

Опрашване на земеделските култури – дисциплината предоставя знания за опрашването, видовете опрашители и тяхното значение.

Оценка на инвестиции в земеделието – дисциплината предоставя знания относно същността на инвестициите в реални активи; съвременните подходи за определяне и остойностяване на паричните потоци; методите за икономическа оценка на инвестиционните проекти.

Магистърската програма предлага факултативни дисциплини, като студентите трябва да изберат минимум една от следните 2 дисциплини:

Управление на почвеното плодородие – дисциплината предоставя знания относно съвременните теоретични постановки за количествена оценка на производство на остатъци от растениевъдството и на оборски тор от животновъдството.

Методика на научния експеримент – дисциплината предоставя знания относно методите за залагане на научния експеримент, анализ и обработка на получени резултати.

Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.

Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения.

Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка. Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по зеленчукопроизводство”

Възможности за реализация: Завършилите могат да заемат ръководни длъжности и да се реализират като:

  • Специалисти, експерти в системата на Министерството на земеделието, храните и горите и неговите подразделения;
  • Експерти в Областни и общински служби и други държавни структури;
  • Представители на български и чуждестранни фирми.
  • Специалисти, агрономи в земеделски стопанства, търговски дружества, кооперации и сдружения в областта на зеленчукопроизводството.
  • Агрономи в областта на биологичното зеленчукопроизводство.
  • Агрономи в областта на градското градинарство.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

План на учебния процес – Редовно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 за минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Форми на контрол Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсов проект Курсова работа Общо Лекции Упражнения Семинарни занятия
Аграрна политика З И   х 30 30     4,0
Генетична адаптация на културите З И   х 30 30     4,0
Механизация в градинарството З И     45 30 15   5,0
Агротехника и торене З И   х 60 30 30   6,0
Биологично зеленчукопроизводство З И   х 60 30 30   6,0
Географски информационни системи И ТО х 45 30 15 4,5
Оценка на качеството на земеделските продукти И ТО х 45 30 15 4,5
Редки зеленчукови култури И ТО х 45 30 15 4,5
Селекция и семепроизводство на зеленчукови култури И ТО 45 30 15 4,5
Градско градинарство И ТО х 30 20 10 4,0
Адаптивно земеделие и управление на водите И ТО х 30 20 10 4,0
Опрашване на земеделските култури И ТО   х 30 30     4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И ТО   х 30 30     4,0
Управление на почвеното плодородие Ф ТО х 30 30 3,0
Методика на научния експеримент Ф ТО 30 20 10 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 8-9 405-435 270-300 75-90 50-55 60

План на учебния процес – Задочно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 – минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Семестър Форми на контрол Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсов
проект
Курсова
работа
Общо Лекции Упражнения Семинарни
занятия
Генетична адаптация на културите З 1 И х 15 15 4,0
Механизация в градинарството З 1 И   23 15 8   5,0
Агротехника и торене З 2 И х 30 15 15 6,0
Биологично зеленчукопроизводство З 2 И х 30 15 15 6,0
Аграрна политика З 3 И х 15 15 4,0
Географски информационни системи И 1 И х 23 15 8 4,5
Оценка на качеството на земеделските продукти И 1 И х 23 15 8 4,5
Редки зеленчукови култури И 1 И х 23 15   8 4,5
Градско градинарство И 2 И х 15 10 5 4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И 2 И х 15 15 4,0
Опрашване на земеделските култури И 2 И х 15 15 4,0
Селекция и семепроизводство на зеленчукови култури И 3 И 23 15 8 4,5
Адаптивно земеделие и управление на водите И 3 И х 15 10 5 4,0
Управление на почвеното плодородие Ф 3 И х 15 15 3,0
Методика на научния експеримент Ф 3 И 15 10 5 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 8-9 204-220 140-150 38-46 21-29 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „ПОЛЕВЪДСТВО”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО ПОЛЕВЪДСТВО
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита, от които 25 по задължителни, 17 по избираеми, 3 от факултативни дисциплини и 15 за държавния изпит/дипломната работа.

Целта на обучението е създаване на висококвалифицирани специалисти, насочени към прилагането на съвременни методи за отглеждане на полски култури, включително и прецизно земеделие.

Студентите надграждат своите знания чрез:

  • Специализирани познания и умения относно прилагането на технологии за прецизно растениевъдство; селекцията, семепроизводството, сортоизпитването и регистрацията на полски култури; възможностите за биологично растениевъдство;
  • Допълнителни познания относно използването на географски информационни системи в земеделието; необходимостта от адаптивно земеделие и управление на водите, използването на генномодифицирани организми в полевъдството; подходите за управление на почвеното плодородие, управлението на органичните остатъци и прилагането на агротехника и торене; оценка на качеството на земеделските продукти и опрашването на земеделските култури;
  • Задълбочени познания относно съвременната аграрна политика на национално и европейско ниво, както и оценка на инвестициите в земеделието и маркетинга и търговията с посевен и посадъчен материал.

Основната част от общите професионални компетенции се придобиват в рамките на пет задължителни дисциплини, както следва:

Аграрна политика – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на същността, ролята и тенденциите на развитие на Европейския съюз; Общата селскостопанска политика и механизмите на нейното осъществяване; причините за реформите в политиката и очакваните резултати в бъдеще.

Селекция и семепроизводство на полски култури – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на със специфичните селекционни и генетични особености на полските култури, методите и направленията на селекция, методите на тяхното сортоизпитване, сортоподдържане, сертифициране на посевния и посадъчния материал и семепроизводството

Прецизно растениевъдство – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на използването на принципите на почвено-екологичния мониторинг и практиките на прецизното земеделие, които са основа на оптимизирано използване на различни земеделски технологии според почвеното плодородие на конкретни места в дадено поле.

Агротехника и торене – дисциплината предоставя знания за всички практики за борба с плевелите и за добра почвена обработка при полски, зеленчукови и овощни култури, както и за изучаване на съвременните теоретични постановки за оптимизирано управление на хранителните елементи при полски, зеленчукови и трайни насаждения.

Биологично растениевъдство – дисциплината предоставя знания за спецификата на биологичното растениевъдство и формиране на умения за прилагане основните му принципи в земеделската практика, умения за предотвратяване на рисковите фактори при биологично производство, както и за принципните различия с конвенционалното..

Студентите имат възможност да допълнят своите знания с избираеми дисциплини, с които да повишат своята квалификация, като могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за създаване и използване на карти, както и за визуализиране и анализ на научна информация.

Сортоизпитване и регистрация – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на изпитването на нови сортове и тяхната регистрация

Оценка на качеството на земеделските продукти – дисциплината предоставя знания за изискванията към храните от земеделски произход, както и за критичните звена от агротехниката на културните растения, които касаят мерките и условията за осигуряване качество на храните и тяхната безопасност.

Генномодифицирани организми – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на същността на получения чрез молекулярното манипулиране на ДНК организъм и пътищата за създаване на растения с комбинации от качества, които не се наблюдават в природата

Управление на органичните остатъци – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на съвременните теоретични постановки за количествена оценка на производство на остатъци от растениевъдството и на оборски тор от животновъдството.

Адаптивно земеделие и управление на водите – дисциплината предоставя знания и умения за проучването, анализа и избора на адаптивни технологии за преодоляване на екстремните климатичните прояви влияещи на селското стопанство.

Опрашване на земеделските култури – дисциплината предоставя знания за опрашването, видовете опрашители и тяхното значение.

Оценка на инвестиции в земеделието – дисциплината предоставя знания относно същността на инвестициите в реални активи; съвременните подходи за определяне и остойностяване на паричните потоци; методите за икономическа оценка на инвестиционните проекти.

Магистърската програма предлага факултативни дисциплини, като студентите трябва да изберат минимум една от следните 3 дисциплини:

Маркетинг и търговия с посевен и посадъчен материал – дисциплината предоставя задълбочени познания и умения за същността и маркетинговата специфика на търговията с посевен и посадъчен материал в аграрния сектор и в практическото планиране на водещи бизнес дейности.

Управление на почвеното плодородие – дисциплината предоставя знания относно съвременните теоретични постановки за количествена оценка на производство на остатъци от растениевъдството и на оборски тор от животновъдството.

Методика на научния експеримент – дисциплината предоставя знания относно методите за залагане на научния експеримент, анализ и обработка на получени резултати.

Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.

Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения.

Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.

Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по полевъдство”

Възможности за реализация: Завършилите могат да заемат ръководни длъжности и ,да работят като:

  • Специалисти, експерти в системата на Министерството на земеделието, храните и горите и неговите подразделения;
  • Експерти в областни и общински служби и други държавни структури;
  • Специалисти, агрономи в земеделски стопанства, търговски дружества, кооперации и сдружения за полски култури;
  • Представители на български и чуждестранни фирми,

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

План на учебния процес – Редовно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 за минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Форми на контрол Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсов проект Курсова работа Общо Лекции Упражнения Семинарни занятия
Аграрна политика З И   х 30 30     4,0
Селекция и семепроизводство на полски култури З И     60 30 30   7,0
Прецизно растениевъдство З И   х 45 30   15 6,0
Агротехника и торене З И   х 60 30 30   4,0
Биологично растениевъдство З И   х 40 30   10 4,0
Географски информационни системи И ТО 45 30 15 4,5
Сортоизпитване и регистрация И ТО 45 30 15 4,5
Оценка на качеството на земеделските продукти И ТО х 45 30 15 4,5
Генномодифицирани организми И ТО 30 30 4,0
Управление на органичните остатъци И ТО х 30 20 10 4,5
Адаптивно земеделие и управление на водите И ТО x 30 20 10 4,0
Опрашване на земеделските култури И ТО   х 30 30     4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И ТО   х 30 30     4,0
Маркетинг и търговия с посевен и посадъчен материал Ф ТО х 30 30 3,0
Управление на почвеното плодородие Ф ТО х 30 30 3,0
Методика на научния експеримент Ф ТО 30 20 10 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 5-9 400-430 270-290 70-85 50-65 60-61

 Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

План на учебния процес – Задочно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 – минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Семестър Форми на контрол Хорариум, часове ECTS
кредити
Оценяване Курсов
проект
Курсова
работа
Общо Лекции Упражнения Семинарни
занятия
Селекция и семепроизводство
на полски култури
З 1 И 30 15 15 7,0
Прецизно растениевъдство З 1 И х 23 15 8 6,0
Агротехника и торене З 2 И х 30 15 15 4,0
Биологично растениевъдство З 2 И х 20 15 5 4,0
Аграрна политика З 3 И х 15 15 4,0
Географски информационни системи И 1 И 23 15 8 4,5
Оценка на качеството
на земеделските продукти
И 1 И х 23 15 8 4,5
Управление на органичните остатъци И 1 И х 15 10 5 4,5
Сортоизпитване и регистрация И 2 И 23 15 8 4,5
Оценка на инвестиции в земеделието И 2 И х 15 15 4,0
Опрашване на земеделските култури И 2 И   х 15 15 4,0
Адаптивно земеделие и управление на водите И 3 И   х 15 10 5 4,0
Генномодифицирани организми И 3 И 15 15 4,0
Управление на почвеното плодородие Ф 3 И х 15 15 3,0
Маркетинг и търговия с посевен и посадъчен материал Ф 3 И х 15 15 3,0
Методика на научния експеримент Ф 3 И 15 10 5 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 5-9 201-217 140-155 70-85 5-18 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „РАСТЕНИЕВЪДСТВО”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита
Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.
Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения. Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.
Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по Растениевъдство ”
Възможности за реализация. Завършилите могат да заемат ръководни длъжности и да се реализират като:

  • ръководители и експерти в системата на Министерство на земеделието, храните и горите, Национална служба за съвети в земеделието, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Българска агенция по безопасност на храните, както и в техните поделения в страната;
  • ръководни административни длъжности на национално и регионално ниво, в държавни общински и частни структури, в аграрни фирми с предмет на дейност за производство на селскостопанска продукция и закрила на сортовете растения;
  • успешни производители на земеделски култури; научни и преподавателски кадри в университети и научни институти и изследователски лаборатории.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА“

Професионално направление: 6.2 РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа най-малко 60 кредита, от които 25 по задължителни, 17 по избираеми, 3 от факултативни дисциплини и 15 за държавния изпит/дипломната работа.

Учебният план предоставя възможност за обучение по 24 бр. дисциплини. Обучението е обезпечено с 20 броя преподаватели. Минималният брой дисциплини, осигуряващи 45 кредита е 10, от които 5 задължителни, 4 избираеми и една факултативна.

Целта на обучението е създаване на висококвалифицирани специалисти, насочени към контрола на вредителите по растенията и контрола и употребата на продукти за растителна защита.

Студентите надграждат своите знания по отношение на:

  • Задълбочено разглеждане на нормативната уредба, осигуряващо компетенции за ръководни позиции, както за контролните органи, така и на бизнеса свързан с растителната защита;
  • Насоченост към съвременните изисквания за екологизация на растителната защита с оглед опазването на околната среда и човешкото здраве;
  • Осигуряване на необходимите знания и умения за реализирането на бизнес, свързан с растителната защита (инвестиционно планиране, маркетинг, търговия, застраховане, бизнес комуникация, човешки ресурси, управление на качеството). При желание магистърът може да се обучи по най-малко три дисциплини с бизнес насоченост.

Магистърската програма предоставя възможност на студентите да изучават желани и интересни за тях дисциплини и сами да профилират своите знания, избирайки една от двете специализации, както следва:

 „Контрол на вредителите по растенията“

Специализацията е подходяща за студенти, избрали да се реализират като:

  • Агрономи по Растителна защита в земеделски стопанства;
  • Експерти в БАБХ – Дирекция „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”;
  • Експерти в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) – София;
  • Експерти в Център за оценка на риска по хранителната верига – Дирекция “Оценка на риска по хранителната верига.

 Обучението е фокусирано към задълбочено изучаване на методите за диагностика и биоекологичните особености на икономически важните вредители по земеделските култури и складираните продукти, като и към планирането и провеждането на растително защитни дейности чрез химическа защита или нехимични методи за растителна защита. Студентите могат де задълбочат знанията и уменията си за детерминиране на различни групи вредители по земеделските култури, както и вредителите по горските и декоративни растения. Избраната от студентите група вредители може да е основа за бъдеща научна работа с тях.

„Контрол и употреба на продукти за растителна защита“

Специализацията е подходяща за студенти, избрали да се реализират като:

  • Агрономи по Растителна защита във фирми за производство и търговия с ПРЗ и торове;
  • Собственици и управители на агроаптеки;
  • Бизнес и консултантски фирми;
  • Експерти в БАБХ – Дирекция “Продукти за растителна защита, торове и контрол” при ЦУ на БАБХ;
  • Експерти в Център за оценка на риска по хранителната верига – Дирекция “Продукти за растителна защита, активни вещества, антидоти и синергисти”:

Обучението е насочено към задълбочено изучаване на процедурите за биологичното изпитване и регистрация на ПРЗ, торове, подобрители на почвата и биологично активни вещества, маркетинг и търговия с ПРЗ, специфичните изисквания на земеделските култури към почвеното плодородие, почвеното здраве, екотоксичността на продуктите за растителна защита, обеззаразяването на посадъчния материал и почвата.

Основната част от общите професионални компетенции се придобиват в рамките на пет задължителни дисциплини, които са еднакви за двете специализации, както следва:

Фитосанитарен контрол – дисциплината предоставя задълбочени знания за карантинните вредители и организацията на фитосанитарния контрол с оглед опазването на растенията, съгласно задълженията на Република България по Международната конвенция по растителна защита. Студентите придобиват умения за работа като фитосанитарни инспектори.

Устойчива употреба на пестициди – дисциплината предоставя задълбочени знания за принципите за устойчива употреба на химични средства за растителна защита, с оглед екологизирането на земеделието и опазването на околната среда; Студентите придобиват умения за намаляване на рисковете при.употребата на пестициди.

Инвестиционно планиране в растителната защита – дисциплината предоставя знания и умения за планиране и остойностяване на растителнозащитните дейности, с оглед провеждането на икономически рентабилна растителна защита при различните култури;

Вредители по складираните продукти – дисциплината предоставя знания и умения за идентифициране на складови вредители и мерките за техния контрол с оглед планиране и провеждане на растителнозащитни дейности при складираните продукти.

Нехимични методи за растителна защита – дисциплината предоставя знания за възможностите за практическо приложение на биологични агенти, съвместно с други нехимични методи и продукти за растителна защита като алтернатива на химическата защита срещу вредители. Студентите придобиват умения за планиране и реализиране на екологосъобразни програми за растителна защита.

Студентите имат възможност да допълнят своите знания с избираеми дисциплини, с които да повишат специфичната си квалификация съобразно избраната от тях професионална реализация.

Студентите, избрали специализация „Контрол на вредителите по растенията“ могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

  • Методика на научния експеримент в растителната защита – дисциплината предоставя знания и умения за статистически анализ на резулатати от наблюдения върху популациоанната плътност на вредители чрез различни подходи за прогноза на появата на вредители;
  • Молекулярни методи в растителната защита – дисциплината предоставя знания и умения за молекулярна диагностика на вредители;
  • Машини за растителна защита – дисциплината предоставя знания и умения за за работа с машини за растителна защита с оглед прилагането на ПРЗ;
  • Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за за създаване и използване на карти за разпространение на вредители и др, както и за визуализиране и анализ на научна информация.
  • Практикум по ентомология – дисциплината предоставя задълбочени знания и умения за детерминиране на насекоми;
  • Практикум по хербология – дисциплината предоставя задълбочени знания и умения за детерминиране на плевели;
  • Практикум по фитопатология – дисциплината предоставя задълбочени знания и умения за детерминиране на фитопатогени;
  • Практикум по акарология и нематология – дисциплината предоставя задълбочени знания и умения за детерминиране на акари и нематоди;
  • Вредители по горските и декоративни растения – дисциплината предоставя задълбочени знания и умения за детерминиране на вредители по горска и декоративна растителност.

Студентите, избрали специализация „Контрол и употреба на продукти за растителна защита“ могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

  • Маркетинг – дисциплината предоставя знания за същността и принципите на маркетинга в растителната защита и подпомага в практическото планиране на водещи бизнес процеси и дейности (комуникационна политика, промоция на марката, дистрибуционна политика, маркетинг-микс с продуктите за растителна защита и др.
    • Биологично изпитване и регистрация на продукти за растителна защита — дисциплината предоставя знания за правилата за разрешаване на продуктите за растителна защита в търговска форма, както и за тяхното пускане на пазара, употреба и контрол в Общността.
    • Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за създаване и използване на карти за разпространение на вредители и др, както и за визуализиране и анализ на научна информация.
    • Специфични изисквания на земеделските култури към почвеното плодородие дисциплината предоставя знания за предпочитанията на основните растителни видове към определени макро- и/или микроелементи, за начина на диагностицирането им, на това, че наличието на даден химичен елемент може да затрудни или дори намали приемането на друг и как е възможно това да се избегне.
    • Почвено здраве – дисциплината предоставя знания за почвата като жива екосистема и способността и да намалява и елиминира въздействието на външни замърсители, вкл. минерални торове, пестициди и УОЗ.Студентите придобиват умения за прилагане на мерки за запазване здравето на почвите в условията на интензивно използване; поддържането им в добро земеделско и екологично състояние;
    • Екотоксичност на продукти за растителна защита – дисциплината предоставя знания за въздействието на препаратите за растителна защита върху компонентите на околната среда и хората, както и за превенцията при работа и употреба с тях.
    • Обеззаразяване на семена, посадъчен материал и почва – дисциплината предоставя знания за обеззаразяването като специфична растителнозащитна дейност и правилата за нейното извършване.

Магистърската програма предлага факултативни дисциплини, които са общи за двете специализации и имат предимно бизнес насоченост. Те допълват задължителната дисциплина „Инвестиционно планиране в растителната защита“ и избираемата „Маркетинг и търговия на продукти за растителна защита“. Студентите трябва да изберат минимум една от следните 4 дисциплини:

  • Бизнес комуникации и връзки с обществеността – дисциплината предоставя знания и умения за основните процеси и подходи в бизнес комуникацията
  • Управление на човешките ресурси – дисциплината предоставя знания и умения за упражняване на управленски компетенции, необходими за управление на основния ресурс в организацията – хората.
  • Застраховане – дисциплината предоставя знания за общите принципи на застраховането, както и специфични подходи по застраховане на селскостопанска продукция,пчели и кошери, както и за мястото и ролята на застраховането в дейността на специалиста по растителна защита
  • Управление на качеството – дисциплината предоставя знания за системите за управление на качеството със специален акцент върху възможностите и ползите на прилагането им в земеделието. Обучението е основно върху изискванията за управление на качеството обосновано на стандартите от фамилията ISO 9001 и международния стандарт ISO 9001:2015.

 Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.

Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 55 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения.

Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.

 Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по растителна защита”

Възможности за реализация. Независимо от избраната специализация, придобитите компетенции в магистърската програма осигуряват реализация на студентите като:

  • Агрономи по растителна защита в земеделски стопанства и фирми за производство и търговия с ПРЗ и торове;
  • Собственици и управители на агроаптеки;
  • Бизнес и консултантски фирми;
  • Експерти в БАБХ – Дирекции „Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци” и “Продукти за растителна защита, торове и контрол” при ЦУ на БАБХ;
  • Експерти в областните дирекции по безопасност на храните – отдел “Растителна защита”;
  • Експерти в Централна лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) – София;
  • Експерти в Център за оценка на риска по хранителната верига – Дирекция “Оценка на риска по хранителната верига; Дирекция “Продукти за растителна защита, активни вещества, антидоти и синергисти”
  • Научни и преподавателски кадри в университети и научни институти;
  • Научни кадри в изследователски лаборатории

План на учебния процес - РЕДОВНО ОБУЧЕНИЕ

Дисциплини Статут Форми на контрол Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсова задача Общо Лекции Упражнения

Семинарни

занятия

Задължителни дисциплини – 5 за 25 кредита
Фитосанитарен контрол З И x 60 30 30 5,0
Устойчива употреба на пестициди З И x 60 30 30 5,0
Инвестиционно планиране в растителната защита З И x 60 30 30 5,0
Вредители по складираните продукти З И x 50 30 20 5,0
Нехимични методи за растителна защита З И x 50 30 20 5,0
Избираеми дисциплини, Специализация “Контрол на вредителите по растенията” – 4 за 17 кредита
Методика на научния експеримент в растителната защита И ТО 45 30 15 4,5
Молекулярни методи в растителната защита И ТО 45 30 15 4,5
Машини за растителна защита И ТО 45 30 15 4,5
Географски информационни системи И ТО 45 30 15 4,5
Практикум по ентомология И ТО 30 0 30 4,0
Практикум по хербология И ТО 30 0 30 4,0
Практикум по фитопатология И ТО 30 0 30 4,0
Практикум по акарология и нематология И ТО 30 0 30 4,0
Вредители по горските и декоративни растения И ТО 30 0 30 4,0

Избираеми дисциплини, Специализация „Контрол и употреба на продукти за растителна защита“

– 4 за 17 кредита

Биологично изпитване и регистрация на продукти за растителна защита И ТО 45 30 15 4,5
Географски информационни системи И ТО 45 30 15 4,5
Маркетинг И ТО 45 30 15 4,5
Специфични изисквания на земеделските култури към почвеното плодородие И ТО 30 10 20 4,0
Почвено здраве И ТО 30 10 20 4,0
Екотоксичност на продукти за растителна защита И ТО 30 10 20 4,0
Обеззаразяване на семена, посадъчен материал и почва И ТО 30 10 20 4,0
Факултативни дисциплини – 1 от 4 за 3 кредита
Бизнес комуникации и връзки с обществеността Ф ТО 45 30 0 15 3,0
Управление на човешките ресурси Ф ТО 45 30 0 15 3,0
Застраховане Ф ТО 45 30 0 15 3,0
Управление на качеството Ф ТО 45 30 0 15 3,0
Дипломна защита/Държавен изпит З ДЗ/ДИ 15
Всичко за цялото обучение
“Контрол на вредителите по растенията” 475-505 240-300 190-220 15 60-61
„Контрол и употреба на продукти за растителна защита“ 475-490 260-280 195-200 15 60-63,5

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

План на учебния процес – Задочно обучение

Дисциплини Статут Семестър

Форми на

контрол

Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсова задача Общо Лекции Упражнения

Семинарни

занятия

Задължителни дисциплини за специалността (5 бр.) – 25 кредита
Фитосанитарен контрол З 1 И х 30 15 15 5,0
Устойчива употреба на пестициди З 2 И х 30 15 15 5,0
Инвестиционно планиране в растителната защита З 2 И х 30 15 15 5,0
Вредители по складираните продукти З 2 И х 25 15 10 5,0
Нехимични методи за растителна защита З 3 И х 25 15 10 5,0
Избираеми дисциплини, Специализация “Контрол на вредителите по растенията” – 4 за 17 кредита
Методика на научния експеримент в растителната защита И 1 ТО 23 15 8 4,5
Молекулярни методи в растителната защита И 1 ТО 23 15 8 4,5
Машини за растителна защита И 1 ТО 23 15 8 4,5
Географски информационни системи И 1 ТО 23 15 8 4,5
Практикум по ентомология И 2 ТО 15 0 15 4,0
Практикум по хербология И 2 ТО 15 0 15 4,0
Практикум по фитопатология И 2 ТО 15 0 15 4,0
Практикум по акарология и нематология И 3 ТО 15 0 15 4,0
Вредители по горските и декоративните растения И 3 ТО 15 0 15 4,0

Избираеми дисциплини, Специализация „Контрол и употреба на продукти за растителна защита“

– 4 за 17 кредита

Маркетинг И 1 ТО 23 15 8 4,5
Биологично изпитване и регистрация на продукти за растителна защита И 1 ТО 23 15 8 4,5
Географски информационни системи И 1 ТО 23 15 8 4,5
Специфични изисквания на земеделските култури към почвеното плодородие И 2 ТО 15 5 10 4,0
Почвено здраве И 2 ТО 15 5 10 4,0
Екотоксичност на продукти за растителна защита И 3 ТО 15 5 10 4,0
Обеззаразяване на семена, посадъчен материал и почва И 3 ТО 15 5 10 4,0
Факултативни дисциплини – 1 от 4 за 3 кредита
Бизнес комуникации и връзки с обществеността Ф 1 ТО 23 15 0 8 3,0
Управление на човешките ресурси Ф 1 ТО 23 15 0 8 3,0
Застраховане Ф 1 ТО 23 15 0 8 3,0
Управление на качеството Ф 2 ТО 23 15 0 8 3,0
Дипломна защита/Държавен изпит З ДЗ/ДИ 15
Всичко за цялото обучение
   “Контрол на вредителите по растенията” 239-255 120-150 97-111 8 60-61
   „Контрол и употреба на продукти за растителна защита“ 239-247 130-140 99-101 8 60-61

 Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО РЕГЕНЕРАТИВНО ЗЕМЕДЕЛИЕ
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита, от които 25 по задължителни, 17 по избираеми, 3 от факултативни дисциплини и 15 за държавния изпит/дипломната работа.

Целта на обучението е създаване на висококвалифицирани специалисти, насочени към прилагането на алтернативни форми на отглеждане на земеделски култури.

Студентите надграждат своите знания чрез:

  • Специализирани познания и умения относно прилагането на технологии за почвозащитно земеделие и подходите за минимални и нулеви почвени обработки; регенеративните технологии в градинарството; нетрадиционните земеделски култури и възможностите за тяхното включване в системата на регенеративното земеделие;
  • Допълнителни познания относно необходимостта от адаптивно земеделие и управление на водите, управлението на почвеното плодородие и на органичните остатъци; използването на географски информационни системи в земеделието; възможностите за биологично растениевъдство и животновъдство; процесите за генетичната адаптация на културите; оценка на качеството на земеделските продукти;
  • Задълбочени познания относно съвременната аграрна политика на национално и европейско ниво, както и оценка на инвестициите в земеделието.

Основната част от общите професионални компетенции се придобиват в рамките на пет задължителни дисциплини, както следва:

Аграрна политика – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на същността, ролята и тенденциите на развитие на Европейския съюз; Общата селскостопанска политика и механизмите на нейното осъществяване; причините за реформите в политиката и очакваните резултати в бъдеще.

Минимални и нулеви почвени обработки – дисциплината предоставя знания за съвременните теоретични постановки за необходимостта от намаляване на почвените обработки, за производството на растениевъдна продукция при нулеви почвени обработки и спецификите при тяхното използване.

Регенеративно градинарство – дисциплината предоставя знания за различни методи и практики, които са свързани с отглеждане на видовете, чрез наподобяване на природната екосистема, без обработка на почвата, чрез съвместното отглеждане на различни видове и комбинациите между тях.

Биологично растениевъдство – дисциплината предоставя знания за спецификата на биологичното растениевъдство и формиране на умения за прилагане основните му принципи в земеделската практика, умения за предотвратяване на рисковите фактори при биологично производство, както и за принципните различия с конвенционалното.

Биологично животновъдство – дисциплината предоставя знания за подходящи породи, отглеждани по биологичен начин.

Студентите имат възможност да допълнят своите знания с избираеми дисциплини, с които да повишат своята квалификация, като могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за създаване и използване на карти, както и за визуализиране и анализ на научна информация.

Нетрадиционни земеделски култури – дисциплината предоставя знания за възможностите за отглеждане и вкарване в агроекосистемите на някои не толкова традиционни видове: които са нови за страната; или са забравени и излезли от употреба, защото не са интензивни; както и други изчезващи видове, които намират своето място в системите на регенеративното земеделие

Оценка на качеството на земеделските продукти – дисциплината предоставя знания за изискванията към храните от земеделски произход, както и за критичните звена от агротехниката на културните растения, които касаят мерките и условията за осигуряване качество на храните и тяхната безопасност.

Генетична адаптация на културите – дисциплината предоставя знания относно генетичните методи, подпомагащи за адаптацията на организмите и устойчивостта им на околната среда, както естествена, така и създадена от човека, като намалят или контролират ефектите от променящия се глобален климат.Управление на органичните остатъци

Адаптивно земеделие и управление на водите – дисциплината предоставя знания и умения за проучването, анализа и избора на адаптивни технологии за преодоляване на екстремните климатичните прояви влияещи на селското стопанство.

Опрашване на земеделските култури – дисциплината предоставя знания за опрашването, видовете опрашители и тяхното значение.

Оценка на инвестиции в земеделието – дисциплината предоставя знания относно същността на инвестициите в реални активи; съвременните подходи за определяне и остойностяване на паричните потоци; методите за икономическа оценка на инвестиционните проекти.

Магистърската програма предлага факултативни дисциплини, като студентите трябва да изберат минимум една от следните 2 дисциплини:

Управление на почвеното плодородие – дисциплината предоставя знания относно съвременните теоретични постановки за количествена оценка на производство на остатъци от растениевъдството и на оборски тор от животновъдството.

Методика на научния експеримент – дисциплината предоставя знания относно методите за залагане на научния експеримент, анализ и обработка на получени резултати.

Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.

Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения.

Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.

Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по регенеративно земеделие”

Възможности за реализация. Завършилите могат да заемат ръководни длъжности и ,да работят като:

  • Специалисти, експерти в системата на Министерството на земеделието, храните и горите и неговите подразделения;
  • Експерти в областни и общински служби и други държавни структури;
  • Специалисти, агрономи в земеделски стопанства, търговски дружества, кооперации и сдружения;
  • Представители на български и чуждестранни фирми,
  • Специалисти в смесени ферми, земеделски стопанства с биологично производство на земеделска продукция и такива, прилагащи принципите на минимални почвени обработки.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

План на учебния процес – Редовно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 за минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Форми на контрол Хорариум, часове ECTS кредити
Оценяване Курсов проект Курсова работа Общо Лекции Упражнения Семинарни занятия
Аграрна политика З И   х 30 30     4,0
Минимални и нулеви почвени обработки З И   х 60 30 30   6,0
Регенеративно градинарство З И   x 60 30 30   6,0
Биологично растениевъдство З И   х 40 30   10 4,0
Биологично животновъдство З И     60 30 30   5,0
Географски информационни системи И ТО 45 30 15 4,5
Нетрадиционни земеделски култури И ТО x 45 30 15 4,5
Оценка на качеството на земеделските продукти И ТО х 45 30 15 4,5
Генетична адаптация на културите И ТО х 30 30 4,0
Управление на органичните остатъци И ТО х 30 20 10 4,5
Адаптивно земеделие и управление на водите И ТО x 30 20 10 4,0
Опрашване на земеделските култури И ТО   х 30 30     4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И ТО   х 30 30     4,0
Управление на почвеното плодородие Ф ТО х 30 30 3,0
Методика на научния експеримент Ф ТО 30 20 10 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 6-7 415-445 270-290 100-115 35-45 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

План на учебния процес – Задочно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 8 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 – минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Семестър Форми на контрол Хорариум, часове ECTS
кредити
Оценяване Курсов
проект
Курсова
работа
Общо Лекции Упражнения Семинарни
занятия
Минимални и нулеви
почвени обработки
З 1 И х 30 15 15 6,0
Биологично животновъдство З 1 И 30 15 15 5,0
Регенеративно градинарство З 2 И   х 30 15 15   6,0
Биологично растениевъдство З 2 И х 20 15 5 4,0
Аграрна политика З 3 И х 15 15 4,0
Географски информационни системи И 1 И 23 15 8 4,5
Оценка на качеството на
земеделските продукти
И 1 И х 23 15 8 4,5
Управление на органичните остатъци И 1 И х 15 10 5 4,5
Нетрадиционни земеделски култури И 2 И х 23 15 8 4,5
Оценка на инвестиции в земеделието И 2 И х 15 15 4,0
Опрашване на земеделските култури култури И 2 И   х 15 15 4,0
Адаптивно земеделие и управление на водите И 3 И   х 15 10 5 4,0
Генетична адаптация на културите И 3 И х 15 15 4,0
Управление на почвеното плодородие Ф 3 И х 15 15 3,0
Методика на научния експеримент Ф 3 И 15 10 5 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 6-7 208-224 140-145 58-66 5-13 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА

„СЕЛЕКЦИЯ И СЕМЕПРОИЗВОДСТВО НА КУЛТУРНИТЕ РАСТЕНИЯ”
Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО СЕЛЕКЦИЯ И СЕМЕПРОИЗВОДСТВО НА КУЛТУРНИТЕ РАСТЕНИЯ
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита
Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.
Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения. Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.
Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по селекция и семепроизводство на културните растения ”

Възможности за реализация: Завършилите могат да получат успешна реализация като:

  • ръководители и експерти в системата на Министерство на земеделието, храните и горите, общинските и областните земеделски служби, в производствените и обслужващи земеделски кооперации, в консултантските служби за обслужване на земеделието, в застрахователни компании;
  • ръководители и специалисти във фирми, занимаващи се с производство и дистрибуция на семена и посевен и посадъчен материал;
  • научни и преподавателски кадри в университети и научни институти и изследователски лаборатории.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа най-малко 60 кредита, от които 25 по задължителни, 17 по избираеми, 3 от факултативни дисциплини и 15 за държавния изпит/дипломната работа.

Целта на обучението е създаване на висококвалифицирани специалисти, насочени към прилагането на нови технологии в съвременното овощарство и лозарство.

Студентите надграждат своите знания чрез:

  • Специализирани познания и умения относно иновативни технологии за създаване и отглеждане на лозови и овощни насаждения;избор на системи за формиране и резитба при отделните видове, разпознаване на основните винени и десертни сортове и основните сортове от семкови, костилкови, орехоплодни и ягодоплодни култури; произвеждане на висококачествен овощен посадъчен материал; създаване и отглеждане на декоративни овощни градини и единични дървета;
  • Допълнителни познания относно оптимални начини на торене, напояване и почвообработки; качеството на земеделските продукти; механизацията в градинарството; подходите за управление на почвеното плодородие, агротехниката и торенето; използването на географски информационни системи в земеделието; процесите на генетичната адаптация на културите;
  • Задълбочени познания относно съвременната аграрна политика на национално и европейско ниво, както и оценка на инвестициите в земеделието.

Основната част от общите професионални компетенции се придобиват в рамките на пет задължителни дисциплини, както следва:

Аграрна политика – дисциплината предоставя базисни знания по отношение на същността, ролята и тенденциите на развитие на Европейския съюз; Общата селскостопанска политика и механизмите на нейното осъществяване; причините за реформите в политиката и очакваните резултати в бъдеще.

Генетична адаптация на културите – дисциплината предоставя знания относно генетичните методи, подпомагащи за адаптацията на организмите и устойчивостта им на околната среда, както естествена, така и създадена от човека, като намалят или контролират ефектите от променящия се глобален климат.

Механизация в градинарството – дисциплината предоставя знания за приложението и видовете специализирани машини и технологичните варианти при механизиране на производствените операции в овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството.

Агротехника и торене – дисциплината предоставя знания за всички практики за борба с плевелите и за добра почвена обработка при полски, зеленчукови и овощни култури, както и за изучаване на съвременните теоретични постановки за оптимизирано управление на хранителните елементи при полски, зеленчукови и трайни насаждения.

Ампелография и помология – дисциплината предоставя знания за разпознаване на основните винени и десертни сортове и основните сортове от семкови, костилкови, орехоплодни и ягодоплодни култури

Студентите имат възможност да допълнят своите знания с избираеми дисциплини, с които да повишат своята квалификация, като могат да изберат минимум 4 от следните дисциплини:

Географски информационни системи – дисциплината предоставя знания и умения за създаване и използване на карти, както и за визуализиране и анализ на научна информация.

Оценка на качеството на земеделските продукти – дисциплината предоставя знания за изискванията към храните от земеделски произход, както и за критичните звена от агротехниката на културните растения, които касаят мерките и условията за осигуряване качество на храните и тяхната безопасност.

Формово и декоративно овощарство – дисциплината предоставя знания и умения за основите и методите на формовото овощарство, за получаването на дървета с правилни симетрични форми, водещо до по-пълноценното използване на площта, получаването на по-едри, вкусни и привлекателни плодове.

Технологии в лозарството – дисциплината предоставя знания за съвременните технологии, касаещи качеството на гроздовата продукция от десертните и винените сортове, за основните фактори определящи добива и качеството на гроздето, както и за производството на лозов посадъчен материал, като първа и основна предпоставка за създаването на промишлени лозови насаждения.

Производство на овощен посадъчен материал – дисциплината предоставя знания за отделите на овощния разсадник, технологията за производство на посадъчен материал от дървесните овощни видове (семкови и костилкови) и основните ягодоплодни култури (ягода, малина, къпина и френски грозда).

Ягодоплодни култури – дисциплината предоставя знания за биологичните и стопански особености на редица ягодоплодни култури, за техните изисквания към почвено-климатични условия, както и технологиите за създаване и отглеждане на насаждения.

Адаптивно земеделие и управление на водите – дисциплината предоставя знания и умения за проучването, анализа и избора на адаптивни технологии за преодоляване на екстремните климатичните прояви влияещи на селското стопанство.

Опрашване на земеделските култури – дисциплината предоставя знания за опрашването, видовете опрашители и тяхното значение.

Оценка на инвестиции в земеделието – дисциплината предоставя знания относно същността на инвестициите в реални активи; съвременните подходи за определяне и остойностяване на паричните потоци; методите за икономическа оценка на инвестиционните проекти.

 Магистърската програма предлага факултативни дисциплини, като студентите трябва да изберат минимум една от следните 2 дисциплини:

Управление на почвеното плодородие – дисциплината предоставя знания относно съвременните теоретични постановки за количествена оценка на производство на остатъци от растениевъдството и на оборски тор от животновъдството.

Методика на научния експеримент – дисциплината предоставя знания относно методите за залагане на научния експеримент, анализ и обработка на получени резултати.

Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.

Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения.

Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.

Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по трайни насаждения”

Възможности за реализация: завършилите могат да заемат ръководни длъжности и да работят като:

  • Специалисти, експерти в системата на Министерството на земеделието, храните и горите и неговите подразделения;
  • Експерти в областни и общински служби и други държавни структури;
  • Спациалисти, агрономи в земеделски стопанства за лозови и овощни култури, търговски дружества, кооперации и сдружения;
  • Представители на български и чуждестранни фирми.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

План на учебния процес – Редовно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 9 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 за минимум 3 кредита

Дисциплини Статут Форми на контрол Хорариум, часове
Оценяване Курсов проект Курсова работа Общо Лекции Упражнения Семинарни занятия ECTS кредити
Аграрна политика З И   х 30 30     4,0
Генетична адаптация на културите З И   х 30 30     4,0
Механизация в градинарството З И     45 30 15   5,0
Агротехника и торене З И   х 60 30 30   6,0
Ампелография и помология З И   х 75 45 30   6,0
Географски информационни системи И ТО 45 30 15 4,5
Оценка на качеството на земеделските продукти И ТО х 45 30 15 4,5
Формово и декоративно овощарство И ТО х 60 30 30 4,5
Технологии в лозарството И ТО х 60 30 30 4,5
Производство на овощен посадъчен материал И ТО х 30 20 10 4,0
Ягодоплодни култури И ТО х 30 20 10 4,5
Адаптивно земеделие и управление на водите И ТО х 30 20 10 4,0
Опрашване на земеделските култури И ТО   х 30 30     4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И ТО   х 30 30     4,0
Управление на почвеното плодородие Ф ТО х 30 30 3,0
Методика на научния експеримент Ф ТО 30 20 10 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 6-7 405-480 295-315 75-150 25-55 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

План на учебния процес – Задочно обучение

Задължителни дисциплини 5 за 25 кредита
Избираеми дисциплини 4 от 9 за минимум 17 кредита
Факултативна дисциплина 1 от 2 за минимум 3 кредита

Форми на контрол Хорариум, часове
Дисциплини Статут Семестър Оценяване Курсов
проект
Курсова
работа
Общо Лекции Упр. Семинарни
занятия
ECTS
кредити
Генетична
адаптация на културите
З 1 И х 15 15 4,0
Механизация
в градинарството
З 1 И   23 15 8   5,0
Агротехника и торене З 2 И х 30 15 15 6,0
Ампелография и
помология
З 2 И х 38 23 15 6,0
Аграрна политика З 3 И х 15 15 4,0
Географски
информационни системи
И 1 И 23 15 8 4,5
Оценка на качеството
на земеделските продукти
И 1 И х 23 15 8 4,5
Формово и декоративно овощарство И 1 И х 30 15 15 4,5
Производство на овощен посадъчен материал И 2 И х 15 10 5 4,0
Ягодоплодни култури И 2 И х 15 10 5 4,0
Оценка на инвестиции в земеделието И 2 И х 15 15 4,0
Опрашване на земеделските култури И 2 И х 15 15 4,0
Технологии в лозарството И 3 И х 30 15 15 4,5
Адаптивно земеделие и управление на водите И 3 И х 15 10 5 4,0
Управление на почвеното плодородие Ф 3 И х 15 15 3,0
Методика на научния експеримент Ф 3 И 15 10 5 3,0
Държавен изпит/Дипломна работа 15
Всичко за цялото обучение 10 6-7 212-242 143-158 44-76 8-23 60-61

Забележка: З – задължителна дисциплина, И – Избираема дисциплина, Ф – Факултативна дисциплина, И- изпит; ТО – Текуща оценка

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ И ГРАДИНАРСТ

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ И ГРАДИНАРСТВО
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита
Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.
Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения. Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.
Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по трайни насаждения и градинарство”

Възможности за реализация. Завършилите могат да получат успешна реализация като:

• специалисти и ръководители в Министерството на земеделието, храните и горите и неговите подразделения;
• в земеделски стопанства, търговски дружества, кооперации и сдружения;
• в областни и общински служби и други държавни структури; в консултантски и застрахователни фирми;
• в български и чуждестранни фирми.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „УПРАВЛЕНИЕ НА ПОЧВЕНИТЕ РЕСУРСИ ”

Професионално направление: 6.1 РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Професионална квалификация: АГРОНОМ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ПОЧВЕНИТЕ РЕСУРСИ
Образователно-квалификационна степен: Магистър

Обучението в образователно-квалификационната степен „магистър” продължава 2 семестъра за редовна и 3 семестъра за задочна форма на обучение. Студентът трябва да натрупа общо 60 кредита
Студентите се дипломират с държавен изпит, а при успех от семестриалното следване най-малко много добър 4,50 се допуска дипломиране със защита на дипломна работа.
Студенти, завършили друга специалност, може да се обучават срещу заплащане. Те преминават подготвително обучение с продължителност два семестъра и с учебно натоварване 60 кредита. Подготвителното обучение включва следите дисциплини: Общо земеделие, Генетика, Механизация на земеделието, Агрохимия, Химическа защита, Икономика на земеделието, Зеленчукопроизводство, Растениевъдство, Овощарство, Лозарство, Фитопатология, Неприятели по културните растения. Признаването на дисциплини от предходно висше образование, предвидени в подготвителното обучение на настоящата магистърска програма, се извършва от Комисията по учебна дейност и качество на обучението към Агрономически факултет по реда и изискванията на Правилата за признаване на образователни кредити и организиране на мобилност в Лесотехнически университет. За проведеното подготвително обучение студентът може да получи академична справка.
Завършилите придобиват професионална квалификация „Агроном по управление на почвените ресурси ”

Възможности за реализация. Завършилите могат да получат успешна реализация като:

  • ръководители и експерти в системата на Министерство на земеделието, храните и горите, Национална служба за съвети в земеделието, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Българска агенция по безопасност на храните, както и в техните поделения в страната;
  • ръководни административни длъжности на национално и регионално ниво, в държавни общински и частни структури, в аграрни фирми с предмет на дейност за производство на селскостопанска продукция и закрила на сортовете растения; като успешни производители на полски култури.

Завършилите могат да извършват научноизследователска дейност, да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, да продължат образованието си в третата образователна и научна степен „доктор”.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare