Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Анатомия, физиология и животновъдни науки

Анатомия на домашните животните (систематична анатомия)

Пряката цел на курса по анатомия на домашните животни е да даде на студента основна представа за устройството на живия организъм, което е необходима предпоставка за разбирането, изучаването и успешното усвояване на голяма част от останалите предклинични и клинични дисциплини на ветеринарномедицинското образование. Като основна биологична дисциплина усвояването на анатомията и нейната терминология трябва да допринесе за разшираване на биологичния мироглед и медицинска култура на студентите. Поради това, настоящата програма е изготвена върху следните основни положения:

  1. Обширната по обем анатомична материя е освободена от излишни подробности, като познанията се ограничават само върху същественото, важното, необходимото, което трябва да усвоят студентите с оглед на тяхната солидна теоретична и практическа подготовка.
  2. С оглед на изискванията, които се поставят пред практикуващия ветеринарен лекар, на лекциите се разглежда основно устройството на следните животни: преживни (говедо, овца и коза), свиня, кон и месоядни (куче и котка), като значително по-кратки данни се дават за строежа на някои органи при заека и човека, а също и някои диви бозайници с оглед на тяхната еволюция и различията в устройството им. Освен това основно се изучават някои системи при птиците, като костна, храносмилателна, дихателна, пикочно-полова система, с оглед на тяхното познаване при най-честите заболявания. Тези системи се изучават основно при кокошката и водоплаващите птици – патица и гъска, а някои особености в устройството се разглеждат при гълъба, пуйката и токачката. По-подробно се изучават тези органи, които показват различия в устройството си с тези при бозайниците.
  3. При преподаването на материала се изтъква (макар и много кратко, поради ограничените часове) тясната и постоянна връзка и зависимостта на организма като цяло и отделните части на организма, постоянната връзка и зависимостта между организма и околната среда.

ЛЕКЦИИТЕ имат основна цел да насочат студента към по-лесно разбиране и усвояване на материята, да подпомогнат упражненията, и самостоятелната работа с учебниците по анатомия. Те засягат само най-съществените и принципно еднакви особености в устройството на отделните органи, които по-трудно се разбират от студентите.
Съобразно с хорариума, както е посочено в програмата една част от материала не се разглежда на лекции, а се минава само на упражнения.
НА ПРАКТИЧТЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ студентите имат добра възможност за активно участие в учебния процес. В определеното за упражнения време се разглеждат практическите въпроси, които са необходими и които се изискват на изпита. В извън учебно време студентите имат възможност самостоятелно да работят над препаратите в залата за дисекции.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Георги Иванов Георгиев, двм
  • Ас. д-р Илиян Стефанов Георгиев
  • Гл. ас. д-р Илиана Стефанова Ружанова-Господинова, двм

Биохимията е медико-биологична дисциплина, която изучава реакциите и процесите в живата клетка. Студентите се запознават с химичната природа на основните структурни компоненти на клетката – белтъци, липиди и въглехидрати, както и с нуклеопротеини, витамини, ензими и др. Изучават се основните елементи на обмяната на веществата в норма, с оглед по-лесното запознаване на студентите с промените, които настъпват при патология. Биохимията дава стабилна основа при изучаване на физиология, патофизиология, имунология, фармакология, токсикология и др. Предмет на разглеждане са и различни аспекти на функционалната биохимия, която се явява мост към клиничните дисциплини. Студентите добиват основни познания по отношение на биохимична диагностика на кръв и урина и принципите на интерпретация на наблюдаваните промени.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Красимира Иванова Генова, двм
  • Доц. д-р Илиян Манев Манев, двм

Учебната програма обединява разделите по “Генетика” и “Развъждане” на животните. Те са неразривно свързани и взаимно се допълват в постиганато на общата цел, за изучаване и превенция на наследствените заболявания при животните. 
Динамичните промени в развитието на генетиката през последните години, наложиха необходимостта от съществена промяна и в учебната програма за обучението на студентите от специалността “Ветеринарна медицина”. Акцентите са поставени върху изучаването на фината структура на генетичния материал и настъпващите промени в него на молекулярно ниво. Обект на по-подробно изучаване ще бъдат различните мутагенни фактори и провокираните от тях патологични процеси на генетично ниво. Паралелно с това ще се разшират и познанията върху генетичните технологии. Ще се дискутират широко техните предимства и недостатъци. За целта ще се провеждат семинарни занятия по предложена от студентите тематика. В чисто практически план на студентите ще се предостави възможност да посетят и да се запознаят с работата на съвременни лаборатории за генетични анализи.
В раздела “Развъждане на животните”, обект на изучаване ще бъдат съвременните подходи за оценка на развъдната стойност на животните и в частност “Линейната класификация по типа на крави от различни направления на продуктивност”. На всеки студент ще се предостави възможност да се запознае с основните линейно–описателни признаци и общите характеристики на кравите и биците, въз основа на които се извършва класирането на животните.
Независимо от завършения вид на учебната програма, тя остава отворена за провеждането на извънаудиторни занятия по актуални проблеми в областа на генетиката и развъждането на животните.

Лекции 60 часа и 45 часа упражнения. Разглеждат се актуалните проблеми на екологията на селскостопанските животни и нейната приложна дисциплина- зоохигиената. Акцентира се върху особеностите за технологиите и хигиенните изисквания при производство на биологична продукция от животновъдството, намаляване енергоемкостта на производството, интродуцирането на нови видове животни за производство на продукти от животински произход. Детайлно се анализират абиотичните и биотични екологични фактори и възможностите за тяхното оптимизиране. Описват се последиците от линейността на технологиите в животновъдството и се разглеждат нови технологии за оползотворяване на органичните отпадъци като подробно се характеризират технологиите за производство на биогаз.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Христина Нешовска

Лекции – 30 часа, упражнения 15 часа
Основната цел на курса по Екология с радиоекология е да осигури необходимите качествени познания, особено по тези аспекти от предмета, представляващи научен интерес или имащи практическо приложение и значение. Предметът е разделен на две неравномерни по обхват части. В първия раздел се дават основни знания по обща екология. Във втория раздел последователно са разгледани физическите основи на йонизиращото лъчение, източниците на естествената и изкуствена радиоактивност, взаимодействията на корпускулярно или квантово лъчение с материята и в частност с биологичните тъкани. Проследяват се характерните особености при прехода на радионуклидите по хранителната верига “околно среда-почва/вода-растения-животни-хранителни вещества от животински произход-човек” и въздействието върху индивида.
Разглеждат се и най-опасните източници на йонизираща радиация, резервите за опазване на околната среда, средствата и методите за намаляване нивото на индивидуално облъчване на човека, оценка на риска, деконтаминация на храни от животински произход и ветеринарно-санитарната им експертиза.

Етологията на животните като научна дисциплина е неделима част от подготовката на студентите по ветеринарна медицина. Тя дава общобиологични и специални познания на студентите по ветеринарна медицина за възникването, развитието и еволюцията на поведението на животните, както и неговите психологични прояви, необходими за по-нататъшната подготовка на студентите в клиничните дисциплини.
Целта на курса по етология на животните е да се представят на студентите необходимите знания за мотивите и зокономерностите в поведенческите реакции на животинския свят, в природата и взаимодействието на организмите с условията на външната среда и адаптацията към нея.
Този подход задълбочава връзката на курса по етология на животните с ветеринарномедицинската физиология и други дисциплини, за подготовката и насочеността на студентите по ветеринарна медицина към запазване здравето и повишаване на продуктивността на селскостопанските животни.
Настоящата програма е изготвена въз основа на следните основни положения:
В програмата е включена информация за най-същественото, важното, необходимото за поведението на животните, като е отделено внимание и на нервно-ендокринните механизми за регулация.
Лекциите и лабораторните занятия със студентите са организирани с оглед активизиране на непосредственото им участие в учебния процес.

Преподаватели:
  • Ас. д-р Павлина Иванова Христова

Лекции – 30 часа; упражнения – 15 часа . Целта на курса по дисциплината е да запознае студентите с принципите, съвременните концепции и постижения в имунологията и как тя влияе на нашите познания върху механизмите на болестните процеси. В материала са включени най-актуалните въпроси свързани с имунитета, структурата и функцията на имунната система, характеристиката на имунокомпетентните клетки и с антигените, със синтезата и структурата на имуноглобулините, с основните въпроси на имуногенетиката, с механизмите на трасплантационния имунитет, с имунологичната толерантност, с автоимунните състояния, с хиперчувствителността и други. С получените познания студентите ще могат по-добре да интерпретират основните механизми на заболявания.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Красимира Иванова Генова, двм
  • Доц. д-р Илиян Манев Манев, двм

Лекции – 15 часа, упражнения – 15 часа
Информацията за хранителния състав на фуражите и добавките използвани при хранене на различните видове и категории животни непрекъснато се променя. Усъвършенства се и аналитичната техника, въвеждат се нови аналитични методи, което позволява точни анализи и международен обмен на информация за фуражите и добавките по отношение на тяхното качество и безопасност.
Целта на дисциплината е да опише основните практически действия, свързани с изследването и окачествяването на фуражите и храните с оглед правилно и здравословно хранене на животните и качествена животинска продукция. Тя се явява основа на профилактиката на животните срещу заболявания. Разглеждат се и задачите произтичащи от необходимостта да се произвеждат висококачествени и безвредни фуражи, които да осигурят добро здраве, висока продуктивност и репродуктивност на животните.
Дисциплината е в интеграция с други направления, като:околна среда, въздействие върху състава и качеството на продукцията, хранене и здравен статус на животните. В същото време обхваща комплексна и специфична дейност от теоритични и практични въпроси осигуряващи висока квалификация на бъдещите ветеринарни лекари, които ще работят в системата на производство и контрола на фуражите, храните и добавките.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Христина Нешовска

Целта на програмата по кинология за студентите е да създаде професионални качества и да възпита компетентно отношение към разглежданата проблематика. За да реши този въпрос, настоящата програма е структурирана в съответствие с най-новите изисквания за провеждане на киноложка дейност, съобразена е с особенностите на ловната практика и е съгласувана с актуалните нормативни и законови положения.
Кинологията е наука, която се подчинява на строго определени правила и закони като съответно си служи с необходимата терминология.и методични подходи.
Същността на кинологията е да запази и развива стопански ценните качества на различните породи кучета. Поради това, въпросите касаещи развъждането и отглеждането са придобили други акценти в съвременната тенденция на развитие на науката, което е съобразено в настоящата програма. Подробно ще бъдат разгледани темите анализиращи кинологията като наука, връзката й с другите науки, анатомия и физиология на кучето, генетични характеристики на вида, особеностите при размножаването, зоохигиенните изисквания, законодателството касаещо условията и правилата за развиване на киноложка дейност в Европа и България. Важна част от курса ще бъде запознаването на студентите с организацията и начина на работа на FCI (Световна Федерация по Кинология),UCI (Union Cynologie International), БРФК (Българска Републиканска Федерация по Кинология),Български Републикански Киноложки Съюз ( БРКС ), както и киноложките клубове по породи в света и у нас. Ще се акцентира върху правилата за развъждане на чистопородни кучета, документацията – задължителен елемент на киноложката дейност, провеждането на изложби, принципите и правилата на тяхната организация, както и методиката на подготовка на кучетата за представяне. Ще се изясни статута на различните функционери в киноложките структури – членове, управителен съвет, ръководство (президент, секретар, отговорник по селекцията и развъждането, отговорник по обучението и възпитанието на кучето, отговорници по подготовката на кучетата за екстериорни изложби и полеви изпитания, отговорник по отглеждането и храненето, хендлери и др.), съдии и начини за придобиване на съдийски права, съдийски комисии. Подробно ще бъдат разисквани въпросите за екстериорните особености на различните породи, както и историческите, антропологично-социалните и генетичните предпоставки за възникването на различните породни групи.
Подробно ще се разгледат кучетата от всички ловни породни групи, като темите ще включват произхода на всяка една порода ,предпоставките за нейното възникване и развитие, историческите и практичните характеристики довели до затвърждаването във кучетата на уникалните, индивидуални работни качества, консолидирането на които е било резултат от използването им в ловната практика. Ще се акцентира върху особенностите на характера при животните от различните породи, въпрос касаещ пряко подходите и принципите на обучение, и имащ пряка връзка с използването на кучетата при различните видове лов. Студентите ще бъдат запознати с детайлите в методиката на обучение при различните служебни и ловни породи , изполвани за лов на пернат и космат дивеч, за кръвоследна работа и за подземен лов, съобразено с груповата принадлежност и предназначението на всяка една порода.
Важна част от програмата представляват работните изпитания за различните породи, касаещи ловната и служебна практика, при което ще се обсъди въпроса за корелацията между екстериор, произход на кучето и годността да изпълнява работата, за която е предназначена породата. Ще се разгледат темите касаещи генетични заболявания, като ще се изясни как наследствената патология се отразява върху работните качества и селекционната годност на дадения индивид.
Подготвената по този начин програма ще запознае студентите с детайлите в киноложката наука и ще формира от тях професионалисти, които ще са в състояние да отговорят на актуалните нужди и изисквания на ловната и киноложка практика в съответствие с бързо променящите се претенции на съвременното общество. Преминалите успешно курса студенти ще имат ценза да развъждат, произвеждат и използват чистопородни елитни екземпляри от различните породи, което има своя икономически и стопански смисъл и им позволява да се реализират като изпълнителни и ръководни кадри и като мениджъри при управлението на фирми, свързани с киноложка дейност.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев
  • Гл. ас. д-р Христина Нешовска
  • Ас. Виктория Емилова Маринчева

Цел и задачи на курса:

Целта на курса по клинична анатомия на домашните животни е като използва придобитите от систематичната и топографска анатомия знания да насочи cтyдeнтите върху особеностите на нормалната морфология, на базата на които ще се изгради целенасочено клинично мислене за успешно решаване на проблемите на клиничната ветеринарна медицина. Пространствените взаимоотнешения на тъканите и органите, заедно с възможността за ползване на методите на образната диагностика са от изключителна важност, както за идентификацията на отклоненията от нормата така и за интерпретирането на механизма клиничната им изява. Дисциплината акцентира върху различни проблеми и подпомага успешното усвояване на някои от тематичните единици в клиничните дисциплини, а в не малка малка степен и ветеринарномедицинската наука.

Съдържание на курса:
Лекциите имат основна цел да насочват студента към по-лесно разбиране и усвояване на материята и дискусия върху подходящи клинични случаи. Практически упражнения се провеждат само при поява на подходящи клинични случаи и студентите имат добра възможност за активно участие и клинично мислене при разглеждането на материала . В определеното за лекциите време се разглеждат практически всички въпроси, които са необходими и които се изискват на устния изпит.

Преподаватели:

  • Доц. д-р Георги Иванов Георгиев, двм

15 часа лекции
Целта на курса е да се запознаят студентите с молекулярно-биологичните основи на възникване на живота, с принципите на взаимодействие и взаимно регулиране на молекулните механизмите в клетките и организма като цяло, с възможностите за прилагане на молекулярно-биологичните методи в практиката. 
Учебната програма съдържа лекционен материал, в който се дава понятие за молекулярната биология и етапите в нейното развитие. Обсъждат се въпроси, свързани с молекулните основи на физиологични процеси в клетката, на клетъчната и междуклетъчната сигнализация. Обръща се внимание и на молекулярно-биологичните механизми на регулация на клетъчната диференциация, пролиферация и апоптоза. Обект на изучаване са и клетъчно-генетичните теории за онкогенезата и метастазирането, стволовите клетки, трансгенните животни, генната терапия и методите на молекулярната биология.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Красимира Иванова Генова, двм

Цел и задачи на курса:
Целта на курса по морфологична практика – анатомична част e да подпомогне усвояването на огромния по обем материал по анатомия и практически да създаде необходимите умения и похвати в студентите за препарине на различни структури. Тази дисциплина осигурява допълнително, напълно необходимо упражняване идентификацията на анатомични обекти и хирургически достъпи до синовиални обаразувания, мускули, съдове, нерви и сециране на мозъчни структури. Чрез нея се акцентира върху изграждането на инструментален и тъканен рефлекс в студентите неоходим не само по време на извършване на хирургически интервенции, но в цялата клинична ветеринарномедицинска практика.

Съдържание на курса:
Студентитe имат добра възможност за aктивнo участие и препарират важни морфологични структури, както самостоятелно, така и под ръководството на асиситент. В и извън учебно време студентитe имат възможност самостоятелно да работят над препарaтитe, като ги изнасят и внасят в хладилната камера, която се намира в залата за дисекции. Засягат се практически въпроси и особености на някои видове животни, за които се обръща по-малко внимание или не се застъпват въобще по време на курса по анатомия, с оглед на развитието и разширението на направленията във ветеринарномедицинската практика, както и на увеличаване на кръгозора на обслужваните домашни и екзотични животни.

Дисциплината “Обществено ветеринарно дело и законодателство” има за цел да оформи професионалния облик на бъдещия ветеринарен лекар и да подпомогне успешното начало на неговата професионална кариера като служител в държавни ветеринарномедицински структури, мениджър на здравеопазването в животновъдството и опазване на общественото здраве.
Предметът на обучение по дисциплината са ветеринарномедицински законови норми за осъщестяване на ветеринарномедицинска дейност от националната нормативна база, в тяхната непосредствена връзка и взаимозависимост с нормите и правилата на ОIE и ЕС и други международни организации.
Учебната програма е адаптирана за придобиване на базови знания относно същността, функциите и организацията на ветеринарномедицинската дейност в контекста на опазване на общественото здраве. Студентите получават знания за най-важните институции и механизми на управление в сектор „Ветеринарна медицина“ (публична и частна сфера), за функционирането на административния апарат, за основните принципи на организация в дейността на националната ветеринарна администрация, в т. ч. общите принципи на теорията и практиката на мениджмънта, планирането, прогнозирането и моделирането, маркетинга, рекламата, информационните технологии и т.н. Преподаваната материя е пречупена през призмата на актуалната ветеринарномедицинска дейност в страната и състоянието на земеделието и животновъдството; икономическата целесъобразност и ефективност на ветеринарномедицинската дейност, многостепенните взаимовръзки между ветеринарния сектор и други професионални, граждански, правителствени и неправителствени структури на регионално, национално, европейско и глобално равнище и др.

Лекции -30 часа, упражнения -30 часа задочници – 50% от часовете)
Интересът към отглеждането на едър дивеч и ловностопански полезни птици през последните години значително нарастна. Създадоха се различни по големина ловни структури – ловни стопанства, частни ферми нуждаещи се от обучени кадри с висока
квалификация. Един от решаващите фактори за правилното възпроизводство на дивеча е осигуряване на достатъчно храна в местообитанията, както и правилно и пълноценно хранене на дивеча обект на фермерно отглеждане / в заграждения/.
Целта на дисциплината „ Основи на хранене на дивеча” е получаването на знания за химичния състав, енергийната и протеинова стойност на храните и фуражите, които дивеча използва, както и тяхното разграждане и трансформиране в организма.Фуражна характеристика на естествените местообитания, естествени и изкуствени ливади и пасища, дивечови ниви, естествени и изкуствени ремизи, както и използваните на комбинирани фуражи и добавки. Студентите магистри придобиват задълбочени знания относно потребностите от енергия и хранителни вещества за различните видове дивеч, съобразено със сезона, начина на отглеждане / свободно обитаване, заграждения или ферми/, физиологично състояние, пол и възраст.
Фундамента от знания по дисциплината „ Основи на хранене на дивеча” ще дадат възможност за подготовка на висококвалифицирани специалисти работещи в дивечовъдни станции, ловни стопанства и ферми за дивеч. Придобитите знания и умения ще позволят на бъдещите специалисти да правят оценка и баланс на естествената хранителна база на ловното стопанство и на тази основа да планират необходимите фуражи по вид и количество в зависимост от вида и гъстотата на дивеча, както и да могат да приготвят различни видове консервирани фуражи и комбинирани фуражи. От друга страна познанията по дисциплината ще дадат възможност на бъдещите специалисти да дават квалифицирани съвети на фермерите занимаващи се с клетъчно отглеждане на дивеч относно храненето в зависимост от вид, възраст, физиологично състояние и предназначение на дивеча.

45 часа лекции, 60 часа упражнения
Патологичната физиологията е дисциплина, чиито предмет е жизнената дейност на болния организъм. Тя изучава най-общите закономерности на възникване и развитие на отклоненията от нормалните функции на органите и системите и на организма като цяло по време на боледуването. Това може да се постигне само чрез разкриване на причинно-следствените връзки и зависимости между нарушенията в отделните процеси и функции, които в своята цялост формират качествено нови състояния на организма, означавани като болести. Като изучава и осмисля общите механизми на развитие на болестите и патологичните процеси, патологичната физиология дава основата на клиничната подготовка. По такъв начин тя изгражда у студента качества като медицинска логика, функционално мислене и умение задълбочено да се осмислят наблюдаваните факти и явления в болния организъм. Тези особености определят нейното възлово положение в системата на медицинското образование.
Курсът по патологична физиология включва три раздела: обща нозология, типови патологични процеси и патофизиология на отделните органи и системи.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Красимира Иванова Генова, двм

15 часа
Целта на курса е да се запознаят студентите с научно обоснованите методи на експерименталната практика и международно утвърдените принципи на хуманно отношение към животните.
Предвидените за усвояване знания в настоящия курс се преподават под формата на лекционен материал. Изучаваната дисциплина дава отговор на въпроса защо на хората са необходими биомедицински изследвания, но едновременно с това се акцентира и върху международно утвърдените правила за работа с лабораторни животни. Разглеждат се различни проблеми на биоетиката, правят се връзка между нея и екологичните проблеми на съвремието, дават се основни познания за организацията на експеримента и интерпретацията на резултатите. Особено внимание се обръща на дискомфорта и болката, които изпитват опитните животни. Дискутират се въпросите на начините и признаците за разпознаване на болката, облекчаването и лечението и проблемът с евтаназията.

Дисциплината “Съдебна ветеринарна медицина” изучава същността на експертизата, видовете експертиза и ролята на съдебния ветеринарния лекар в служба на правораздаването и съдебната власт, за защита правата на животните и обществото като цяло.
Целта на дисциплината и преподавания материал е да се разшири кръгозора и интереса на бъдещите ветеринарни лекари и да се изградят у тях компетенции в сферата на съдебната ветеринарномедицинска експертиза при инциденти в животновъдството, проблеми при отглеждането и защитата на животните (вкл. домашни любимци), опазване здравето на хората от зоонози и хранителни отравяния, застраховане на животни, както и съдебна ветеринарна експертиза при международната и вътреобщностната търговията с живи животни, продукти от животински произход, ветеринарно-медицински препарати, храни за животни.
С тази дисциплина се допълват медико-биологичните познания на бъдещите ветеринарните лекари с обществени и правни норми за упражняване на професията.

Целта на курса по топографска анатомия на домашните животни е чрез използването на придобитите от систематичната анатомия знания да запознае студента с положението на всички съставни части – тъкани и органи в отделните области на тялото и с пространственните съотношения между тях. Това е необходимо за успешно усвояване на клиничните дисциплини, а в по-малка степен и за други клонове на ветеринарномедицинската наука и ветеринарномедицинската дейност.
Лекциите имат основна цел да насочват студента към по-лесно разбиране и усвояване на материята, както на упражненията, така и при самостоятелната работа с учебника. Съобразно с хорариума, както е посочено в програмата, една част от материала не се разглежда на лекции, а се минава само на упражнения.
На практическите упражнения студентите имат добра възможност за активно участие при изучаването на отделните топографски области. В определеното за упражнение време се разглеждат практически всички въпроси, които са необходими и които се изискват на изпита.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Георги Иванов Георгиев, двм
  • Ас. д-р Илиян Стефанов Георгиев
  • Гл. ас. д-р Илиана Стефанова Ружанова-Господинова, двм

Ветеринарномедицинската физиология като научна дисциплина е неделима част от подготовката на студентите по ветеринарна медицина. Тя дава общобиологични и специални познания на студентите по ветеринарна медицина за възникването и развитието на жизнените процеси, за нормалните функции на организма, необходими за понататъшната подготовка на студентите в клиничните дисциплини.
Целта на курса по ветеринарномедицинска физиология е да се представят на студентите необходимите знания за същността на жизнените процеси в здравия организъм, за функционалните взаимоотношения между органите и системите му, за взаимодействието на организма като единно цяло с условията на външната среда и адаптацията към нея.
Този подход задълбочава връзката на курса по ветеринарномедицинска физиология сподготовката и насочеността на студентите по ветеринарна медицина към запазване здравето и повишаване на продуктивността на селскостопанските животни.
Настоящата програма е изготвена на следните основни положения :

  1. Материалът е освободен от ненужни подробности. В програмата е включена информация за най-същественото, важното и необходимото от нормалната физиология населскостопанските животни, като е отделено по-голямо внимание на нервно-ендокринните механизми за регулация на жизнените процеси в организма.
  2. С оглед задачите на ветеринарният лекар свързани с диагностичната, лечебната и профилактичната дейност за развитие на животновъдството, в лекциите и лабораторните занятия по ветеринарномедицинска физиология са разгледани физиологичните особености на преживните животни, свинете, птиците, коня, кучетои котката.

Лекциите илабораторните занятия със студентите са организирани с оглед активизиране нанепосредственото им участие в учебния процес.
През време на лабораторните занятия студентите извършват сами под ръководството на преподавателя редица експерименти из областта на физиологията и преди всичко такива, които имат значение за ветеринарномедицинската практика.

Преподаватели:
  • Ас. д-р Павлина Иванова Христова

Лекции 30 часа и упраж. 30 часа

Предмет на дисциплината са: състав и хранителна стойност на основните групи журажи, както и добавките, включвани в комбинираните фуражи за различните видове и категории животни. Запознаване с потребностите на животните от хранителни вещества и как маже да се задоволят тези потребности чрез даване на различни фуражи и добавки, което предполага да се познават хранителните вещества и тяхната биологична роля, смилаемостта и използването им за отделните функции (за поддържане на живота и за образуване на животинска продукция – мляко, месо, яйца, вълна и др.). Разглеждат се и въпросите, свързани с влиянието на разнообразните хранителни фактори не само върху продуктивността и оползотворяването на фуражите, но и върху здравословното състояние, репродуктивните функции, обменните процеси и качеството на получената продукция.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Христина Нешовска

Цитологията, хистологията и ембриологията са фундаментални, взаимнодопълващи се биологични дисциплини, обединени в обща програма. Те запознават студентите с нормалната структура и ултраструктура на клетъчно организираната жива материя, в последователния порядък – клетки, тъкани, органи и организъм. Придобитите знания по цитология и хистология са безусловно необходима основа за изучаването на другите фундаментални морфологични и функционални дисциплини – анатомия, обща и специална патоморфология, биохимия и физиология, както и на клиничните дисциплини. В последните години бурното развитие на молекулната биология, молекулната генетика и ултраструктурната цитология създаде условия за приложение на специфични за тях методи в ембриологията, чрез което се изясняват много фактори и механизми, направляващи организмовото възникване и развитие. В курса по ембриология се изучават въпроси, които се отнасят до гаметогенеза, осеменяване, овулация, оплождане, имплантация, бременност, развитие на плодните обвивки, плацентация и плаценти, развитие на органните системи, критични периоди в ембрионалното развитие, аномалии и ембрионална смъртност. Получените знания формират основата на медицинското мислене, тъй като те са нормата, с която се съпоставят всички процеси, протичащи на субклетъчно, клетъчно, тъканно, органно и организмово ниво. 
Лекциите по цитология, хистология и ембриология се провеждат в два семестъра с целия студентски курс, като основните теми се онагледяват с диапозитиви и аудио-визуални продукти, разясняващи морфологията на клетката, тъканите и органите в организма на животните, както и тяхното възникване и развитие. Тъканната класификация е съобразена със съвременните знания за основните тъкани, техните видове и подвидове, а латинската терминология – с Nomina histilogica и Nomina embryologica.
Практическите упражнения се провеждат хронологично с лекционния курс, по учебни групи, като под методическото ръководство на преподавател всеки студент изучава хистологичните препарати, работи самостоятелно с микроскоп и оформя протокол за упражнението. Обемът на учебния материал, последователността и начинът на преподаване са съобразени с общите правила за медицинските и ветеринарномедицинските висши училища. При усвояването на строежа на клетките, тъканите и органите учебните хистологични препарати се представят допълнително и чрез компютърни програми. Ембриологичната сбирка допълва представите за възникването на организмите, тяхното развитие до раждането или излюпването и формирането на плацентата и нейната структура. 
През семестрите се осъществява текущ контрол чрез провеждане на два колоквиума (по цитология и по обща хистология), както и на 7 теста по специална хистология, разпределени по системи, и на тест по ембриология. Резултатите от проверките се отразяват в атестат за всеки студент, с който той се явява на изпит. Студентите, които са показали отличен успех, се освобождават от теоретичен изпит на съответните части. Тези от тях, които проявяват подчертан интерес към дисциплината, се включват в научни разработки. Студентите неиздържали текущите проверки се оценяват, като неизпълнили учебната програма за семестъра, и губят право на заверка. За изпита студентите се готвят, като им се осигурява извънаудиторна учебна практика (хистологични препарати и преподавател), по два дни преди всяка изпитна дата, при което се завършва изпълнението на учебната програма. Изпитът включва практическа проверка на знанията (разчитане и анализ на хистологични препарати), както и отразяване степента на теоретичната подготовка по цитология, обща и специална хистология и по ембриология.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Михаил Строянов Червенков, дсс
  • Ас. Антония Мирославова Терзиева
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare