Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход

Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. „Климент Охридски” №10, Лесотехнически университет, Факултет „Ветеринарна медицина“.

Местоположение: сграда „Д“ етаж 3, стаи № 302, 307, 309, 310, 311, 312, и сграда „С“, етаж 1 и 2.

Ръководител на катедрата: Доц. д-р Чавдар Каменов Филипов

Отговорник по качеството: Доц. д-р Роман Пепович Петков

Организатор обучение:  Ас. Светлин Митков Иванов Сграда „Д“, стая № 310, тел.: 02/8192959

История

Катедрата е създадена през септември 1999 г. чрез обединяването на съществуващите преди това отделни дисциплини по „Инфекциозни болести”, „Паразитология”, „Вирусология”, „Епизоотология”, „Микробиология”, „Ветеринарно санитарна експертиза“, „Организация и управление на ветеринарномедицинската дейност“, „Съдебна ветеринарна медицина“ и „История на ветеринарната медицина“. Пръв ръководител на катедрата от 1999 до 2008 г. е проф. д.в.м.н. Йотко Каменов Иванов. От 2008 до 2017 г. ръководител е доц. д.в.м. Милослав Ванков Жиков. Проф. д.в.м.н. Теодора Петрова Попова е била ръководител на катедрата за периода 28.10.2015 – 28.01.2016 г., както и от 30.10. до 10.11. 2017 г. От ноември 2017 г. до сега ръководител е доц. д.в.м. Станислав Миладинов Радански.
В момента в катедрата на основен трудов договор работят седем преподаватели (един професор, трима доценти, двама главни асистенти и един асистент) и един организатор обучение. В учебния процес участват и хонорувани преподаватели.
Задължителните дисциплини преподавани в катедрата са: „Микробиология“, „Вирусология“, „Болести по пчели, риби и дивеч“, „Паразитология“, „Епидемиология и превантивна ветеринарна медицина“, „Инфекциозни болести“, „Хигиена, технология и контрол на храните от животински произход“, „Подвижна клиника“ и „Управление на стадното здраве“. В катедрата се преподава и избираемата дисциплина „Тропически болести“. Към катедрата се провежда задължителната учебна практика по „Болести по пчели, риби и дивеч“, както и части от клиничния и преддипломния стаж на студентите по ветеринарна медицина, обучавани на български и английски език. Включените в катедрата дисциплини, практики и стажове дават съвременни познания в съответната област, задължителни за всеки ветеринарен лекар.
В катедрата се водят дългосрочни следдипломни специализации по „Микробиология и диагностика на бактериалните и микотични инфекции“, „Паразитология и инвазионни болести“, „Инфекциозни болести“, „Ветеринарно-санитарна експертиза, технология и контрол на хранителните продукти от животински произход“, както и краткосрочни курсове за следдипломно обучение по “Хуманно отношение към животните по време на транспорт” и “Защитата на животните по време на умъртвяване”, към Центъра за продължаващо обучение на ЛТУ.
В катедрата са провежда обучение в образователна и научна степен “Доктор“ в три научни специалности, както следва: „Епизоотология, инфекциозни болести и профилактика на заразните заболявания по животните“, „Паразитология и инвазионни болести на животните и човека“ и „Ветеринарно-санитарната експертиза”.
Катедрата разполага с четири специализирани научно-изследователски и учебни лаборатории по Микробиология, Паразитология, Инфекциозни болести и Ветеринарно-санитарна експертиза, хигиена и контрол на храните от животински произход.
Научните изследвания и интереси на преподавателите от катедрата са в областта на микробиологията, вирусологията, паразитологията и инвазионните болести на животните и човека, епизоотологията, инфекциозните болести и профилактиката на заразните заболявания по животните, ветеринарно-санитарната експертиза, хигиената, технологията и контрола на храните от животински произход.

Академичен състав на катедрата:

IPHTCFAO

Дисциплини и преподаватели:

Научни направления на преподавателите от катедрата:

Учебен процес:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare