Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Хирургия, рентгенология, акушерство и гинекология

Акушерство, репродукция и репродуктивни нарушения

Курсът по „Акушерство, репродукция и репродуктивни нарушения“ има за цел да даде на студентите необходимите познания за основите на размножителния процес при животните, както и да ги запознае с процесите на репродукция и възможностите за коригиране на репродуктивните нарушения. Курса е разделен условно на два раздела „Акушерство“ и “Репродукция и репродуктивни нарушения”. В раздела „Акушерство“ са застъпени въпроси за физиологичните основи на размножаването при селскостопанските животни, физиологичните и патологични особености на бременността при селскостопанските животните. Целта е студентите да получат необходимата им теоретична подготовка в областта на физиологичните и патологичните процеси, протичащи в организма на женските животни при половия цикъл и овогенезата, през периода на осеменяването и оплождането и бременността. Установяването на разплодния потенциал и диагностицирането на заболяванията на половите органи на разплодниците е не по-малко важно от оценката на репродуктивното състояние на женските животни. Силно редуцирания брой на биците и концентрацията им в малко станции за изкуствено осеменяване изисква системен контрол върху състоянието на половите органи с цел своевременното диагностициране на заболяванията и правилно провеждане на терапията.
За тази цел подраздела “Репродукция и репродуктивни нарушения” дава на бъдещия ветеринарен лекар възможност да усвои и да си служи компетентно с различните клинични и лабораторни методи за изследване, прилагани при мъжките животни, които при всички конкретни случаи биха му дали възможност за точна и своевременна диагноза. С него се цели да се изградят клинични навици в учащите – при изследването и поставянето на точна диагноза. Студентите са запознават с различните възможности за асистирана репродукция, включващи изкуствено осеменяване, трансфер на ембриони и др. Основно се разглеждат въпроси свързани с изкуствено осеменяване при селскостопанските животни, което има за цел да даде на студентите теоретическите и практически познания в тази област. Една трета от занятията се провеждат при теренни условия и в станцията за изкуствено осеменяване.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Калин Йорданов Христов, двм
  • Ас. Цвета Богомилова Георгиева
  • Гл. ас. д-р Александър Александров Стоименов

Анестезиологията и спешната ветеринарна медицина се утвърждава като самостоятелна дисциплина благодарение на научното и практическото развитие, което получи в последните години. Потребностите от специализирана анестезиологична подготовка в различните направления на ветеринарната медицина са другите предпоставки за обособяването на анестезиологията като самостоятелна дисциплина. Тази дисциплина ще осигури необходимия обем теоретични и практични познания в областта на анестезиологията и спешната ветеринарна медицина.
Целта на курса по “Анестезиология и спешна ветеринарна медицина” е да запознае студентите с основните анестезиологични средства и методи, използване във ветеринарната медицина. Лекционният курс е съчетан с практически упражнения, включващи приложението на анестетиците, изследване на системните им ефекти, евентуални усложнения и терапевтични подходи при лекуването им. В курса са застъпени широко използваните анестезиологични практики, методи и средства при всички домашни животни, животни за компания и някои екзотични видове. По съдържание учебната дисциплина подпомага всички клинични дисциплини, при които се налага използване на анестетични средства при диагностични, терапевтични или оперативни подходи на лечение.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Надя Златозарова Златева-Панайотова, двм
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова

Oсновната цел на курса е да запознае студентите с основните стоматологични заболявания при домашните животни, основните диагностични подходи и приложението на специфична терапевтична терапия. В лекционния курс са включени теоретичните основи на етиология, патогенезата, клиничните признаци и принципите на профилактиката и лекуването на денталните заболявания при домашните животни. По време на практичните занятия студентите трябва да усвоят основните методи на изследване, диагностика и лекуване на животни със стоматологични заболявания. В практическия курс са включени демонстративни занятия, в които студентите участват пряко в медикаментозното, оперативно и ортодонтско лекуване на дентални заболявания.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова

Дисциплината осигурява усвояването на знания относно невроанатомията и неврофизиологията, патологичните процеси ангажиращи централната и периферната нервна система, възможностите за тяхното изследване и съвременно оперативно лечение. Освен това са предполага и сериозни познания в областта на сродните специалности /хирургия, ортопедия, анестезиология и реанимация/, както и добра общомедицинска подготовка. Обучението се извършва по програма, осигуряваща както теоретическа подготовка по основните направления на невронауката и оперативните техники, така и практически умения, позволяващи самостоятелно вземане на решения при лечението на неврохирургическите заболявания. Студентите трябва цялостно да усвоят основите на съвременната неврохирургия, да придобият, правилно клинично мислене, да провеждат в практиката своевременно, правилно и целесъобразно необходимите диагностични и лечебни мероприятия.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Надя Златозарова Златева-Панайотова, двм
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова

Пропедевтика на хирургичните болести дава на студентите основополагащите знания върху хирургическите принципи и основни хирургически умения при хирургични заболявания на животните. Лекционният курс е съчетан с практически предклинични упражнения върху изследване и лекуване на животни с хирургични заболявания. По съдържание учебната дисциплина представлява пропедевтика на хирургичните болести и логично предхожда и улеснява обучението по другите хирургични дисциплини.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Надя Златозарова Златева-Панайотова, двм
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова

Образните методи за диагностика са едни от основните диагностични методи във ветеринарната медицина. Рентгенологията, като част от образно диагностичните методи има основополагаща роля в диагностиката на заболяванията при животните. Успоредно с напредване на технологиите се разви и образната диагностика във ветеринарната медицина. Напоследък все по-широко място във ветеринарната образна диагностика заемат ултразвукът, компютърният томограф и магнитният резонанс, което от своя страна доведе до разделяне на визуалните методи за диагностика на лъчеви и не лъчеви. Не на последно място стои вече и въпросът за инвазивността от лъчевите методи за образна диагностика и мерките за предпазване от йонизиращо лъчение. В лекционния и практически курс, студентите усвояват физичните основи на рентгеновите лъчи, методите на изследване с тях, нормалната рентгенова анатомия и визуализация на основните заболявания при животните. В курса са застъпени и физичните характеристики на ултразвуковите вълни и клиничното им приложение във ветеринарната образна диагностика. Освен конвенционалната рентгенография в лекционния и практичен курс са застъпени и основните томографски методи за диагностика и възможностите на компютърната реконструктивна визуализация. Образната диагностика е клинична дисциплина, обезпечаваща бъдещите ветеринарни лекари с необходимия обем теоретични и практически познания в областта на ветеринарната образна диагностика. Целта на курса по Радиология е да даде на студентите знания върху методите за образна диагностика във ветеринарната медицина, умения при работа с рентгенова техника, интерпретация на рентгенограми и томограми. Лекционният курс е съчетан с практически предклинични и клинични упражнения върху изследване на животни с различни заболявания. По съдържание учебната дисциплина представлява работа с образнодиагностична техника и методи за изследване.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Надя Златозарова Златева-Панайотова, двм
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова

Установено е че при оборно-стадното отглеждане травматизмът е значително по-висок в сравнение с отглеждането на животни индивидуално, като голяма част от животните са обект на травматизъм или страдат от едно или повече заболяване на крайниците. Успоредно с безплодието и маститите, стадния травматизъм, копитната патология, респ. куцотата спадат към най-актуалните проблеми, които причиняват огромни икономически загуби. Първоначално схематично се представят основните групи заболявания на крайниците и в частност на копитата. Детайлно се описва методиката и скалата за оценка на здравословното състояние на крайниците, която се прилага за всяко животно. Средноаритметичните резултатите представят общия здравен статус на стадото. Разглеждат се начините, последователността и алгоритъма на откриването и установяването на специфичните фактори за всяка ферма, водещи до травматизъм и заболявания на крайниците и копитата, както и необходимите стъпки за снижаване на процента на този вид патология във фермата.

Физиотерапията и физиопрофилактиката при животните намира все по-голямо приложение във ветеринарната практика. Предпоставка за това са утвърждаването на нови методи като кинезитерапия, лечебна гимнастика, елктроакупунктура и др. Изучаването и опознаването на основните физикални фактори, както и тяхното специфично приложение при животните ще даде възможност на бъдещите ветеринарни лекари да разширят възможностите и методите на лекуване на различни заболявания в своята практика. Целта на курса по Физиотерапия е да запознае студентите с основните методи и средства на физиотерапия и физиопрофилактика, използвани във ветеринарната медицина. Лекционният курс е съчетан с практически упражнения, включващи приложението на основните физиотерапевтични методи и апарати, използвани във ветеринарната практика. Курсът разглежда приложенията на физиотерапевтичните процедури при различни заболявания, както и с профилактична цел. Застъпени са основните приложения, показания и противопоказания на физикалните методи, използвани във ветеринарната физиотерапия и физиопрофилактика. По съдържание учебната дисциплина подпомага всички клинични дисциплини, при които като допълнителни методи на лекуване може да се използват физиотерапевтичните процедури. Създава инетердисциплинарни връзки между вътрешни незаразни заболявания, хирургически заболявания на животни, радиология и др.

Хирургия на домашните животни е сборна научно приложна дисциплина. В лекционния курс студентите се запознават с многобройни хирургически заболявания при еднокопитните, продуктивните и животните за компания. Изучаването на отделните заболявания става по области от тялото на животните, като се разглежда подробно етиологията, патогенезата, клиничните признаци, методите на диагностика, изхода на заболяването, лекуването и профилактиката. Изучават се заболявания на копитата, които във ветеринарната хирургия са оформени в самостоятелна поддисциплина /подология или ортопедия/ със свой предмет и специфични методи на изследване и лекуване. Обръща се внимание на специалните етиопатогенеза, диагностика, терапия, оперативно лекуване и профилактика на важните копитни болести. Изучават се болестите на очите и помощните им органи, като се изтъква значението на широко разпространените, първично засягащи окото заболявания, както и ролята на вторичните очни заболявания и симптоми на други заразни и незаразни болестни процеси. Целта на курса по “Хирургия /БПЖ, БЕЖ, БЖК/” е да даде на студентите знания върху хирургическите принципи и основни хирургически умения при лечение на хирургични заболявания при продуктивните, еднокопитните и животните за компания. Лекционният курс е съчетан с практически клинични упражнения върху изследване и оперативно лекуване на домашни животни с хирургически заболявания. Съдържанието на дисциплината представлява хирургическата патология на тези животни.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Надя Златозарова Златева-Панайотова, двм
  • Гл. ас. д-р Георги Маринов Маринов, двм
  • Доц. д-р Константин Богданов Аминков, двм
  • Ас. д-р Севен Ружди Мустафа
  • Ас. Лилия Венциславова Петрова
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare