Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Механична технология на дървесината

CNC инструменти и процеси

Дисциплината е предназначена за студентите от специалност „Компютърни технологии в мебелната индустрия“ и е основополагаща за подготовката на инженери за фирмите от мебелната промишленост отговарящи на технологичните нововъведения, обединени от понятието „Индустрия 4.0“.
Чрез този курс студентите ще получат знания за инструментите, използвани при CNC машините и процесите на обработване на дървесина и материали на дървесна основа, ще могат правилно да избират подходящи режещи инструменти и режими на рязане за конкретни операции, да съхраняват и поддържат режещите инструменти.
Целта на лабораторните упражнения е студентите да затвърдят теоретическите знания получени по време на лекциите, да придобият навици за решаване на практически въпроси в областта на CNC инструментите, принципите на обработване чрез рязане, влиянието което оказва направлението на дървесните влакната и вида на композиционните материали на процеса на рязане и качеството на обработване, да обосноват преимуществата на инструментите с обръщаме режещи пластини, правилно да избират подходящи режещи инструменти за конкретни операции и пр.

Преподаватели:
  • Проф. д-р инж. Живко Бонев Гочев
  • Ас. Енгинджан Али Халим

Дисциплината е основна част от учебно-методическата програма за подготовка на инженери за фирмите от мебелната промишленост, отговарящи на технологичните нововъведения, обединени от понятието „Индустрия 4.0“. Тя се извежда със студентите от специалност „Компютърни технологии в мебелната индустрия“.
Чрез този курс студентите получават основни теоретични и практически знания и базисни личностни умения в областта на използването на CNC машините и технологиите. Обучаващите се ще познават конструктивните особености и функционалните механизми на CNC машините, теоретичните основи и практическите методи за програмиране.
Целта на лабораторните упражнения е студентите да затвърдят теоретическите знания получени по време на лекциите, да придобият практически навици за правилна експлоатация, програмиране и работа с CNC машини, като фрезово пробивен център „Rover A 3.30“, CO2 лазерна машина – K40, 3D координатна фреза (CNC Router), CNC оберфреза Shaper и др.

Преподаватели:
  • Проф. д-р инж. Живко Бонев Гочев
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев

Курсът по „Автоматизация” обхваща теми и въпроси, осигуряващи необходимия минимум теоретични и практически познания по основните въпроси на изграждането и прилагането на автоматични системи за контрол и управление на технологични обекти и процеси в горската промишленост. Учебната дисциплина има научна и практическа насоченост, за изграждане у сту¬ден¬тите на умения за ориентиране в съществуващото голямо разнообразие и за оценка на съвременните системи за автоматизация на производството в горската промишленост. За по-пълно усвояване на знанията и уменията учебното съдържание е разделено на теми и подтеми и съчетава провеждане на лекции, лабораторни упражнения и самостоятелна работа на студентите при изготвянето на протоколи за тези упражнения. По време на едноседмична комплексна учебна практика те придобиват нагледна представа за системите за автоматизация на различни технологични обекти, с които са оборудвани повечето от производствата в дървообработващите и мебелните предприятия у нас.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Изабела Кирилова Радкова

Дисциплината има за цел да даде на студентите базови знания свързани с основните видове автоматизирани складове и технологиите, заложени в създаването им: усъвършенствани сензори; софтуер за управление на складове (Warehouse Management Software, WMS); изкуствен интелект (AI) и машинно обучение. Обучението включва запознаване с конкретен софтуер за управление на автоматизиран склад и различни типове роботи, подходящи за складова автоматизация: цилиндрични, паралелни, мобилни, картезиански и стационарни съчленени (механични рамена) и мобилни. Студентите се запознават с възможностите и функциите на складовите роботи и системи: pick-and-place операции, асемблиране и демонтаж, транспортиране и опаковане.

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Изабела Кирилова Радкова

Курсът по „Автоматика и автоматизация на ДМП” обхваща теми и въпроси, осигуряващи необходимия минимум теоретични и практически познания по основните въпроси на изграждането и прилагането на автоматични системи за контрол и управление на технологични обекти и процеси в дървообработващата и мебелната промишленост. Учебната дисциплина има научна и практическа насоченост за изграждане у сту¬ден¬тите на умения за ориентиране в съществуващото голямо разнообразие на съвременните системи за автоматизация на производството и за използването им. За по-пълно усвояване на знанията и уменията учебното съдържание е разделено на теми и подтеми и съчетава провеждане на лекции, лабораторни упражнения и самостоятелна работа на студентите при изготвянето на протоколи за тези упражнения. По време на едноседмична комплексна учебна практика те придобиват нагледна представа за системите за автоматизация на различни технологични обекти и процеси, с които са оборудвани повечето от производствата в дървообработващите и мебелните предприятия у нас.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Изабела Кирилова Радкова

В учебната дисциплина „Вътрешнозаводски транспорт” се изучават въпроси, свързани с комплексната механизация на товаро – разтоварните и складови работи, организацията и обслужването на товаропотоците, както и основните типове машини и съоръжения за това. Студентите получават знания за конструкцията и изчислението на основните товароподемни и транспортиращи машини, както и на някои спомагателни устройства.
В дисциплината е обособен като самостоятелен раздел пневматичният транспорт на раздробена дървесина, където се изучават основите на пневматичното транспортиране, методите за изчисляване, проектиране и изпитване на пневмотранспортни инсталации в дървообработването.
Дисциплината „Вътрешнозаводски транспорт” е предназначена за студентите от специалността „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, ОКС „бакалавър”.

Дисциплината „Дървообработващи машини” е основополагаща и дава основни знания по теория и конструкция на дървообработващите машини и машините за мебелно производство. Разглеждат се основните въпроси в тези направления. Посочват се тенденции в развитието им и научни постижения в тази област от познанието. 
Дисциплината „Дървообработващи машини” се преподава на студентите от специалността „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, ОКС „бакалавър”.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Валентин Атанасов Атанасов

Дисциплината „Експлоатация и поддържане на дървообработващи машини” се преподава на студентите от специалността „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, ОКС “магистър”.
Целта на изучаваната дисциплина е студентите да се запознаят с теоретичните основи, нормативната база и практическото приложение на дейностите осигуряващи правилна експлоатация, поддържане и възстановяване на дървообработващи машини в реални производствени условия.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Валентин Атанасов Атанасов

Курсът по „Електротехника и електроника” обхваща теми и въпроси, осигуряващи необходимия минимум теоретични и практически познания по основните въпроси на устройството и принципи на функциониране на електрични вериги и машини и на електронни елементи, които се използват в дървообработващата и мебелната промишленост и в автоматичните системи за контрол и управление на технологични обекти и процеси. Учебната дисциплина има научна и практическа насоченост за изграждане у сту¬ден¬тите на умения за ориентиране в съществуващото голямо разнообразие от съвременни електрични машини и вериги и на електронни елементи използвани в индустрията. За по-пълно усвояване на знанията и уменията учебното съдържание е разделено на теми и подтеми и съчетава провеждане на лекции, лабораторни упражнения и самостоятелна работа на студентите при изготвянето на протоколи за тези упражнения. Целта на лабораторните упражнения е студентите да затвърдят теоретичните знания получени по време на лекциите и от използваната литература, да придобият навици за решаване на практически въпроси, свързани с оразмеряването на различни електрични и електронни вериги, елементи и устройства.

Дисциплината се извежда със студентите от специалност „Компютърни технологии в мебелната индустрия“ и има за цел да даде на студентите основни знания свързани с основните видове роботи (манипулационни, мобилни, монтажни, обслужващи и др.), с типичните области и особености на тяхното приложение, както и придобиване на практически умения в използването им. Студентите се запознават със съвременните методи за анализ на кинематиката и динамиката и основните системи на роботите и манипулаторите, като системи за захващане, задвижване и управление и сензорните системи в роботиката.
Съдържанието на дисциплината е структурирано в три основни раздела: Основи на индустриалните роботи и манипулатори; Кинематика и динамика на промишлените роботи и манипулатори; Сензорика и управление на промишлените роботи и манипулатори.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Изабела Кирилова Радкова

В дисциплината са дефинирани основните акустични понятия: звуково поле, скорост на звука, честота, дължина на звуковата вълна, звуково налягане, интензивност на звука и т.н. Разглеждат се основните звукови процеси: отражение, поглъщане, деформация и интерференция на звуковите вълни, както и звуковите процеси в помещения – реверберация, еквивалентна звукопоглъщаща повърхност, граничен радиус, коефициент на насоченост, пулсиращо ехо и т.н. 
Разглеждат се звукопоглъщащи и звукоизолиращи материали необходими за акустичното проектиране на различни помещения: аудитории, театрални зали, концертни зали, кинозали, универсални зали.
Дисциплината „Интериорна акустика” е предназначена за студентите от специалността „Инженерен дизайн”, ОКС „бакалавър”.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев

Основна цел на курса е студентите да усвоят необходимите теоретични и практически знания и умения в областта на оразмеряването и инженерните анализи на механизми и предавки на дървообработващи машини и мебелни конструкции и техните елементи при най-често срещаните експлоатационни натоварвания – конструктивни изчисления и симулации по метода на крайните елементи (МКЕ) със съвременни CAD/CAE програми. Студентите получават знания и умения за създаване на 3D модели на елементи и сглобени единици в мебелната индустрия, за силови, кинематични, динамични, якостни, дефор-мационни и др. изчисления, етапите на провеждане на линеен статичен и динамичен анализ на отделни конструктивни елементи и сглобени единици от мебелната индустрия с помощта на специализиран софтуер.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Нели Николова Станева

Машини за пресово и повърхностно обработване на дървесината

Преподаватели:
  • Доц. д-р Валентин Атанасов Атанасов

В дисциплината „Машини за производство на мебели и обзавеждане” се изучават въпросите, свързани с устройството на дървообработващите машини за производство на мебели и елементи на интериора.
Дават се конструкциите на режещите инструменти, методите за тяхното захващане. Привеждат се методи за избор на работните режими на машините, начин на настройка и правила на обслужване. Изучават се конструкциите и принципите на действие на основните елементи на машините.
Дисциплината „Машини за производство на мебели и обзавеждане” се преподава на студентите от специалността „Инженерен дизайн”, ОКС „бакалавър”.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Валентин Атанасов Атанасов

В дисциплината „Машини и инструменти за обработване на дървесина” се изучават предназначението и конструкцията на основните дървообработващи и мебелни машини: гатери, банциги, циркулярни машини, фрезови машини, машини за надлъжно плоско фрезоване, пробивни машини, машини за шлайфане и др.
За всяка конкретна машина се дават режещите инструменти, с които се работи на нея и кратки данни за основните процеси на рязане. Изучават се правилата за експлоатация на дърворежещите инструменти, както и машините и съоръженията за подготовката им за работа.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев
  • Гл. ас. д-р инж. Георги Костантинов Ковачев

В курса по дисциплината „Машинни елементи” се разглежда предназначението, видовете, устройството и изчисляването на основните елементи и механизми с общо предназначение, влизащи като съставни части в съвременните дървообработващи и мебелни машини.
Курсът е съставен от следните три раздела: съединения, механични предавки и елементи на движението. В първия раздел се разглеждат разглобяеми (винтови, шпонкови, шлицови и профилни) и неразглобяеми (нитови, заварени, запоени, залепени и пресови) съединения, тръби, тръбни съединения и пружини. Във втория раздел се разглеждат механизми (лостови, гърбични) и предавки (зъбни, червячни, верижни, ремъчни, триещи предавки и вариатори) с общо предназначение. В третия раздел се разглеждат елементи на въртеливото движение (оси, валове, търкалящи, плъзгащи лагери и съединители).

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р инж. Георги Костантинов Ковачев

В курса по дисциплината „Машинознание” се разглеждат разглобяеми (винтови и шпонкови) и неразглобяеми (нитови, заварени и пресови) съединения, тръби, тръбни съединения и пружини. Също така се разглеждат елементите, участващи в предаването на въртеливото движение (оси, валове, търкалящи и плъзгащи лагери и съединители), механизмите (лостови и гърбични) и предавките (зъбни, червячни, верижни, ремъчни, триещи и вариатори) с общо предназначение.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р инж. Георги Костантинов Ковачев

Дисциплината е изцяло с практическа насоченост и се извежда със студентите от специалности „Технология на дървесината и мебелите“ и „Компютърни технологии в мебелната индустрия“. Тя има за цел да създаде у студентите основни практически познания и умения свързани с обработването на различни дървесни материали, както и материали на дървесна основа с разнообразни електроинструменти. Тяхното приложение, правилен избор съобразен с конкретните условия, настройка, техника на безопасност и организация на работното място.
Чрез курса на обучение студентите ще придобият и развият личностни умения, практически навици и увереност при работа с подобен тип технологично оборудване неизменно използвано при производството и монтажа на мебели и изделия от дървесина. Чрез решаването на различни практически задачи, те ще извършват разнообразни технологични операции свързани с надлъжно, напречно и косо разкрояване на материали по праволинеен и криволинеен контур, направа на отвори, фрезоване, шлифоване, кантиране и др.

Преподаватели:
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев

Учебната дисциплина „Отопление и вентилация” е предназначена за студентите от специалността „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, ОКС „магистър”.
В дисциплината се разглеждат основните въпроси свързани с отоплението, вентилацията и климатизацията на работната среда в дървообработващите и мебелните предприятия. Разглеждат се параметрите на въздушната среда в работната зона, както във връзка със санитарно – хигиенните норми за създаване на комфортна среда в тази зона, така и във връзка с нормалното протичане на технологичния процес.
Разглеждат се основните начини и средства и инсталациите за поддържане параметрите на въздушната среда намерили широко приложение в дървообработващите и мебелните предприятия.
С изучаване на дисциплината „Отопление и вентилация” студентите придобиват теоретични знания и практически умения относно методиката за изчисляване на различните видове инсталации, определяне баланса на въздуха и вредностите в работните помещения и оценка на отделните начини и средства за поддържане на комфортни условия на труд.

Дисциплината „Приложение на лазерите в ДПМ” е предназначена за студентите от специалността „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, ОКС „магистър”.
Целта на учебната дисциплина е получаване на знания и практически умения относно приложението на лазерните технологии в дървообработващата и мебелната промишленост.
Разглеждат се възможностите за използване на различните видове лазери и технологични системи в такива направления на дървообработващата и мебелната промишленост като: измерване на формата и обема на трупите, позициониране на материалите, които подлежат на обработване, очертаване на пътя на режещия инструмент, измерване плоскостта на материалите, монтаж на машини и линии, измерване праволинейността на направляващите и движението на агрегатите на дървообработващите машини, измерване на механичните колебания в дървообработващите машини, рязане на дървесина и материали на дървесна основа, повърхностна обработка и маркиране на дървесина и материали на дървесна основа, определяне размера на заготовките и детайлите, определяне качеството на повърхнините и наличието на недостатъци, 3D лазерно сканиране за CAD/CAM системи и CNC машинна обработка, перфориране на отвори в дървесината с цел дълбочинно импрегниране, определяне на степента на запрашеност в производствените помещения и тръбопроводите, разкрояване на тапицерски материали, закаляване на зъбите на дърворежещите инструменти и нарязване зъбите на различни инструменти.

Преподаватели:
  • Проф. д-р инж. Живко Бонев Гочев

Дисциплината дава възможност на студентите да овладеят теоретичните основи на пресмятането и проектирането на машини, автомати и автоматични линии в условията на дървообработването. Разглеждат се съвременните методи на проектиране на машините, принципите на пресмятане и съвременните методи за конструиране на техните типови елементи. Обърнато е внимание и на икономическата страна на разчета и рационалното проектиране на машините и техните елементи. 
Дисциплината е предназначена за студентите от специалността „Технология на дървесината”, ОКС „магистър”.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Валентин Атанасов Атанасов

Дисциплината е част е от магистърската програма „Технология на дървесината и мебелите“, избираме модул „Дървообработващи машини и съоръжения“. Тя има за цел студентите да придобият знания в областта на проектирането и изпитването на пневмотранспортни инсталации в дървообработващите и мебелни предприятия.
След курса на обучение студентите ще се реализират в мебелни фирми и фирми производители и дистрибутори на машини и съоръжения. По този начин ще се отговори и на нуждите на фирмите от практиката за необходимостта на високо квалифицирани кадри в съответната област.
В дисциплината се разглеждат въпросите свързани с улавянето и транспортирането на раздробена дървесина или други дребни отпадъци получени при изпълнението на технологичните операции в дървообработващата и мебелната промишленост. Студентите се запознават с параметрите и особеностите на различните видове пневмотранспортни и вентилационни инсталации, елементите които ги изграждат, изискванията на който трябва да отговарят, изпитването и настройката им. Изучават се начините и средствата за поддържане на параметрите на микроклимата в производственото помещение в съответствие с изискванията на санитарните норми и очистването на отработения въздух в съответствие с нормите за опазване на околната среда в съвременните дървообработващи и мебелни предприятия.

Дисциплината е предназначена за студентите от специалности „Технология на дървесината и мебелите“ и „Компютърни технологии в мебелната индустрия“. Курсът на обучение има за цел, от една страна да надгради практическите умения на студентите придобити предходната учебна година по дисциплината „Практикум по дървообработване“, а от друга да бъде като основа за специализираните дисциплини – „Рязане на дървесината и режещи инструменти“, „Вътрешнозаводски транспорт“, „Дървообработващи машини“, „Технология на материалите от масивна дървесина“, „Конструиране на мебели“, „Технология на мебелите“.
В реална производствена среда студентите се запознаят с техническите характеристики на основните дървообработващи машини и машини за производство на мебели, и придобиват практически умения свързани с настройването, поддържането и работата с тях, както и различните възможности за обезпрашаването им. Отделено е внимание на приложението и работата с ръчни електроинструменти, като неизменно оборудване използвано при монтажа на мебели.

Преподаватели:
  • Проф. д-р инж. Живко Бонев Гочев
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев

В дисциплината са дадени сведения за конструктивните особености на машините за комплексна механизация на транспортните операции. Разгледани са различните видове подемно-транспортни машини, транспортиращи машини, както и въпросите свързани с опазване на работните помещения и на околната среда от прахове и други замърсявания. 
Дисциплината е предназначена за студентите от специалност „Стопанско управление”, ОКС „бакалавър”.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р инж. Петър Николов Николов

Главната цел на обучението по дисциплината „Промишлена топлотехника” е да въведе студентите в анализа на топлинните явления, които съпътстват протичащите технологични процеси в дървообработващата и мебелната промишленост. В рамките на определените 30 лекционни часа са предвидени два главни раздела – „Техническа термодинамика” и „Топлопренасяне”. 
Основната задача на курса е да се формира система от знания и практически умения, необходими за вземане на самостоятелни решения при работа с термични машини и инсталации, използвани в дървообработващата и мебелната промишленост. Специално внимание е отделено на проблема за интензифицирането на топлообменните процеси и енергийната ефективност на технологичните агрегати, където се осъществяват те.

В първата част на курса на обучение се разглеждат основните понятия свързани с процеса на рязане, основните ъглови параметри и елементи на зъбите на дърворежещите инструменти, процесът на стружкообразуване и геометрията на стружката, кинематиката и динамиката на процеса на рязане, както и взаимодействието на режещата част на инструментите с обработвания материал. Разглеждат се също така и различните фактори влияещи върху процеса на рязане, като те могат да бъдат обединени в три основни групи – фактори произтичащи от обработвания материал; фактори отнасящи се до режещия инструмент; фактори характеризиращи процеса на рязане.
Във втората част на курса на обучение се разглеждат видовете дърворежещи инструменти – класификация, конструкции, основни изисквания към тях, както и материалите за тяхното производство. Застъпено е и разглеждането на всеки тип дърворежещ инструмент с неговите ъглови и линейни параметри, както приложението им и начинът на тяхното заточване.
Дисциплината „Рязане на дървесината и режещи инструменти” е предназначена за студентите от факултет „Горска промишленост“, специалност “Технология на дървесината” и е с продължителност на обучение 2 семестъра (2-ри семестър на I-ви курс и 1-ви семестър на II-ри курс). 
Лекциите по „Рязане на дървесината и режещи инструменти” се четат от доц. д-р инж. Живко Гочев, който понастоящем е и ръководител на катедра “Дървообработващи машини”.
Упражненията по „Рязане на дървесината и режещи инструменти” се провеждат в специално оборудвана лаборатория (ЛТУ, сгр. А, партер – лаб. 14), разполагаща с образци от всички видове инструменти, стендове за измерване на твърдостта на метали (по Роквел и Бринел); прибори за измерване на шум, вибрации, влажност на дървесината; уреди за измерване на грапавостта на детайли от дървесина и режещи инструменти; машина за снаждане на банцигови ленти; универсална машина за заточване на дърворежещи инструменти. Лабораторията е оборудвана със специализирана техника за проектиране, поддържане и предварителна подготовка на дърворежещи инструменти и техника за монтаж и настройка на сглобяеми фрезери. 
Упражненията по „Рязане на дървесината и режещи инструменти” се водят от ас. д-р инж. Павлин Вичев.

Преподаватели:
  • Проф. д-р инж. Живко Бонев Гочев
  • Ас. Енгинджан Али Халим
  • Доц. д-р инж. Павлин Бисеров Вичев
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare