Интериор и дизайн за мебели

Интериор и дизайн за мебели

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. “Св. Климент Охридски” 10, Лесотехнически университет, Факултет “Горска промишленост”;

Местоположение: административна дейност – сграда А, 4-ти етаж, стая № 437

Ръководител на катедрата: проф. д-р Васил Живков Живков

Отговорник по качеството: гл. ас. д-р Ралица Тодорова Симеонова

Организатор обучение: Надежда Константинова Симеонова – сграда А, 4-ти етаж, стая № 437 , тел. 91907/329.

Катедра „Интериор и дизайн за мебели“ е ключова за факултет Горска промишленост. Преподавателският ѝ състав се състои от архитекти, инженер-дизайнери и инженери и води над 40 дисциплини, покриващи широк спектър от подготовката на студентите. Катедрата е водеща за специалност „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“, където извежда много от дисциплините, които формират професионалните качества на бъдещите интериорни и мебелни дизайнери, конструктори, мениджъри и т.н.
История на катедрата

Създаването на катедра „Интериор и дизайн за мебели“ се обуславя от редица обективни фактори. На първо място – демографските изменения в годините на преход, промяната в архитектурата на жилищните сгради, изискванията на все повече потребители към индивидуалност в обзавеждането пораждат необходимостта от създаване на висококвалифицирани специалисти в областта на проектирането на интериора и мебелите. На второ място – появяват се мебелни фирми с оборудване на световно ниво, с гъвкав технологичен процес при производството на мебели и обзавеждане, което прави възможно осъществяването на оригинални дизайнерски решения при проектиране на интериора на жилищни и на уникални обществени сгради.

Основите на образованието по инженерен дизайн в Лесотехническия университет са положени през 1989 г. Използвайки опита на вече съществуващ следдипломен курс, група преподаватели разработиха и предложиха нова специалност (тогава с 5-годишен магистърски учебен план), която да обхване професионалната квалификация „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели) в съответствие с тогава действащия Закон за автономия на ВУЗ. През есента на 1994 г. в Министерството на образованието и науката е представена учебната документация за разкриване на специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)” и през учебната 1995/1996г. е приет първият випуск студенти. Освен преподавателите от курса, за осигуряване на преподаванията се включват преподаватели от ФГП, а по някои основни дисциплини на специалността са поканени да четат лекции проф. Незабравка Иванова от ХА, проф. Димитър Ерменков от ХА, н.с. Любомир Гуринов, н.с. Елена Писарева, н.с. Саша Лозанова.

Катедра “Интериор и дизайн за мебели” е създадена през 1998 г. във връзка с обслужване на специфичните учебни и организационни потребности на специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)” и днес се утвърди като основна катедра във факултета, която изнася най-много дисциплини и е определяща за специалност „Инженерен дизайн“. Пръв ръководител на катедрата е проф. д-р Георги Борисов Кючуков. Последователно ръководители на катедрата са доц. д-р Георги Димитров Абрашев (понастоящем професор-пенсионер), доц. д-р Регина Павлова Райчева (понастоящем професор) и доц. д-р Георги Димитров Абрашев. От 2012 г. ръководител на катедрата е проф. д-р Ася Петрова Маринова, a от март 2020 г. – проф. д-р Васил Живков.

В изминалите години от създаването на специалността „Инженерен дизайн“ в Лесотехнически университет до сега тя се утвърди с авторитет сред сродните специалности в други ВУЗ-ове в България и чужбина. Организираният през 2005 година успешен международен студентски уъркшоп по програма Еразъм с домакин Лесотехническия университет и фирма „Продиз“, представител на „Хефеле“ за България, беше още едно доказателство за ранното признаване на това образование. Дизайнерите, завършили специалността в бакалавърска и магистърска степени, имат съществено предимство пред специалистите, обучавани в други сходни специалности. Освен отличните им изяви в областта на мебелния дизайн, те притежават обширни познания в областта на материалите за производство на мебели, дървесината и дървесните материали и техните физикомеханични характеристики и якостно и деформационно поведение. Особено важно е познаването на технологията на производство, което им дава преимущество в условията на конкуренция на аналогични кадри. Неоспоримо доказателство за отличната подготовка на студентите, обучаващи се или завършили „Инженерен дизайн“ в Лесотехнически университет, са многобройните им участия на различни дизайн-форуми и конкурси. Когато участват в значими дизайн-събития в страната и в чужбина те са особено активни и често заемат призовите места в конкурсите.

Особено значение имат връзките на катедрата и специалността с чуждестранни висши училища. Проф. д-р Регина Райчева е била дългогодишен институционален координатор по Програма Еразъм+ за Лесотехническия университет. Членовете на катедрата участват в преподавателски мобилности по програма „Еразъм“ в страните от Европейския съюз и са ръководят екипи от студенти-участници в студентски работилници (уъркшоп) в Австрия, Германия, Словакия, Чехия, Финландия, Испания и България. Всяка година студенти от специалността се обучават за 5 месеца в Австрия, страна-партньор по програма Еразъм+.

Катедрата разполага с редица специализирани лаборатории. Сред тях са:

Академичен състав

Понастоящем академичният състав на катедра „Интериор и дизайн за мебели“ се състои от следните членове:

Гост-преподаватели на СТД:

Преподаватели изявени специалисти от практиката:

Хонорувани преподаватели:

Учебен процес, дисциплини и преподаватели
Преподавателите от катедрата са висококвалифицирани и утвърдени специалисти – дизайнери, архитекти, конструктори и проектанти. От създаването ѝ досега в катедрата са обучавани общо 17 докторанти в редовна или задочна форма на обучение, като 9 от тях са защитили дисертационните си трудове и им е присъдена образователната и научна степен “доктор” – Мирослава Петрова, Десислава Ангелова, Мария Маринова – Кокорска, Александрина Първанова, Ралица Симеонова, Красимир Савчев и Павлина Воденова. От 2019 година в катедрата има нови трима докторанти: Боряна Петрова, Ралица Ставрева и Мария Кичукова. Ралица Ставрева и Боряна Петрова защитават успешно през 2022. От 2021 година редовен докторант става Мая Иванова, която е отчислена с право на защита през 2024 г. От 2023 г. в катедрата за зачислени инж.-диз. Цветан Стойков – редовен докторант, арх. Явор Макьов – задочен докторант и инж.-диз. Силвена Тодорова – задочен докторант. От 2024 г. в катедрата има трима нови докторанти: инж.-диз. Джесика-Александра Туджарова – редовен докторант, ас. Ванина Табакова – задочен докторант и ас. Кармела Ломбарди – задочен докторант.

Катедра ИДМ обезпечава преподаването на много голям брой учебни дисциплини от учебните планове на специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)”, ОКС „бакалавър“ и „магистър“ и на няколко учебни дисциплини за специалност „Технология на дървесината и мебелите“ – “Вътрешна архитектура” за ОКС “бакалавър” и дисциплините „Системи и механизми в мебелите, интериора и дървените конструкции” и “Оразмеряване на мебели” за ОКС “магистър” и за специалност „Компютърни технологии в мебелната индустрия“ – „Недървесни материали в интериора“, „Компютърна анимация и виртуална реалност“, Конструиране на мебели“, „Вътрешна архитектура“ и „Компютърна проектиране на мебели“.

I. ОКС “бакалавър” специалност “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)”

II. ОКС “бакалавър”, специалност “Технология на дървесината и мебелите”

ІІІ. ОКС „бакалавър“, специалност „Компютърни технологии в мебелната индустрия“

Преподавателите от катедрата участват активно в комплексна практика по „Конструиране на мебели”, „Технология на мебелите” и “Строителни изделия от дървесина в интериора” в VI семестър от обучението и в текущите практики по „Недървесни материали в интериора”, „Стилове в интериора и мебелите”, „Проектиране на жилищен интериор и обзавеждане” и “Проектиране на обществено обзавеждане”.

IV. ОКС “магистър”, специалност “Инженерен дизайн (интериор и дизайн за мебели)”

Преподаватели от катедрата са изнасяли лекции в редица чужди университети в Австрия, Германия, Македония, Словакия, Шотландия и др., както и са канени за лектори в редица български университети – УАСГ, НБУ, НХА, ВСУ, Европейски политехнически университет в Перник и др. Членове на катедрата имат сериозни успехи в своята художествено-творческа дейност – спечелени награди, участие в престижни изложби у нас и в чужбина и др.
Хабилитираните преподаватели и асистентите с докторска степен от катедра ИДМ са дипломни ръководители на голяма част от студентите от специалност ИД (ИДМ), както и на част от студентите от специалност ТДМ, ОКС „бакалавър“ и „магистър“. Всички хабилитирани преподаватели са членове на държавните изпитни комисии за защита на дипломни работи в двете ОКС на двете специалности във ФГП.

Проекти:

Научни направления на преподавателите от катедрата

Преподавателите от катедра ИДМ са сред водещите специалисти в науката в своите области и имат множество публикации и цитирания в реномирани научни издания в България и чужбина, участват редовно в международни научни форуми и са членове на международни научни колективи. Научните им интереси са многостранни, тъй като те са професионалисти в разнообразни области.Хабилитираните преподаватели и асистентите с докторска степен от катедра ИДМ са дипломни ръководители на голяма част от студентите от специалност ИД (ИДМ), както и на част от студентите от специалност ТДМ, ОКС „бакалавър“ и „магистър“. Всички хабилитирани преподаватели са членове на държавните изпитни комисии за защита на дипломни работи в двете ОКС на двете специалности във ФГП.

Научните направления, в които те работят са:

Научни и инфраструктурни проекти

Членове на катедрата са участвали в разработването на редица международни и национални научноизследователски и инфраструктурни проекти:

Патенти

Преподаватели от катедрата имат защитени патенти и полезни модели в Патентно ведомство на Република България:

Активната научна работа на преподаватели от катедрата и създаването на полезни модели и изобретения като краен резултат се осъществява в лабораторията по конструиране на мебели, където се поставят основите на рационалното конструиране и оразмеряване на мебели у нас чрез прилагане на оригинални експериментално-теоретични методи за изпитване и установяване на якостните и деформационните характеристики на ъгловите съединения на конструктивните им елементи, които се прилагат при деформационното и якостното изследване на мебелните конструкции с компютърни програми, разработени с метода на крайните елементи.

Катедра ИДМ работи в тясно сътрудничество с Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, интериорни и архитектурни студия, изявени дизайнери от практиката, като Илиан Милинов, Светослав Тодоров, Лъчезар Цветанов и др., което помага на студентите от специалност “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)” да добият повече практически знания и опит, а на бизнеса – да се запознаят с бъдещите си колеги и да използват иновативните им идеи.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare