Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Механична технология на дървесината

Архитектура и строителство

Учебната дисциплина „Архитектура и строителство” се изучава в пети семестър на бакалавърския учебен план на специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“ с общ хорариум 60 ч. по схемата 30 ч. лекции и 30 ч. упражнения. В нея се изучават основни въпроси на проектирането и изпълнението на носещите и неносещите елементи на сградата с оглед на определени архитектурни изисквания към тях: функционални, естетически и строително-технически. Разглеждат се начините на тяхното изобразяване в чертежа. Студентите получават познания относно езика на архитектурата и основните строителни изисквания към архитектурните обекти, които трябва да се съблюдават при преустройства и реконструкции на интериори.
Дисциплината завършва с текуща оценка върху курсова задача, представляваща базово разработване на план, аранжировка, разрези и разгъвки на архитектурен обект по зададена планова схема и теоретичен тест.

Курсът “Въведение в дизайна на градската среда” запознава студентите с ключови понятия и концепции от областта на градската среда (улици, булеварди, квартали, площади, вътрешно квартално пространство, жилищни и обществени зони пешеходни зони, подземни и надземни пространства, транспортни територии и метро, зелени пространства, водни зони, индустриални зони, зони с историческо значение, мемориални комплекси, както и с типовете отворени пространства за общо ползване) и на градския дизайн (малки архитектурни форми; външно обзавеждане; произведения на монументално-декоративното изкуство; търговски, информационни и рекламни устройства; знаци на градска комуникация) в съвременността. Запознава студентите с основни принципи на проектиране като комплексност, мащаб, стилово и композиционно единство, приемственост и ефективност и др.
Усвояването на специфичните знания и терминология се съчетава с практическа експериментална работа в упражненията и курсовите задачи. Една от основните задачи на курса е усвояване на основните характеристики, ограничения и форми на развитие в съществуващата градска среда днес.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Стела Борисова Ташева

В учебната дисциплина „Вътрешна архитектура” се изучават основни въпроси на дизайна, развитието и проектирането на мебели и обзавеждане на помещенията в жилищните и обществени сгради. Студентите от бакалавърското ниво на специалността „Технология на дървесината” получават познания по жилищна архитектура, теория на композицията на интериора, формоизграждането на мебелите и декоративно-художественото оформление на интериора. В лекционния курс се разглежда обзавеждането на жилищния интериор и на административните сгради с анализ и обяснения. Студентите разработват индивидуално задание за малък апартамент, за който подготвят аранжировка, разгъвки от интериора, ортогонални изгледи на мебелни изделия от посоченото задание.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Десислава Иванова Ангелова

Целта на курса по графичен дизайн е да усъвършенства и доразвие професионалните умения и знания на дизайнерите, да обогати образното и комбинативното им мислене и да развие творческия подход при решаване на специфични проблеми, свързани с графичния дизайн. Основните задачи на курса са: запознаване с основните постановки от теорията на графичния дизайн и въздействието на визуалната комуникация; запознаване с продуктите на графичния дизайн и изготвяне на проекти за някои от тях; осъзнаване на необходимостта от широка обща култура и добро образование за практикуване на дизайнерската професия. Курсът съдържа основни познания по теорията на графичния дизайн и визуалната комуникация. Запознава студентите с основните принципи, осигуряващи хармоничност на всяка композиция, като дава възможност за овладяване и доразвиване на знанията и уменията придобити в дисциплините Рисуване, Цветознание и Теория на композицията. В курса се изучват следните най-разпространените форми на графичния дизайн: Типография; Идентификационен дизайн; Информационен дизайн; Интерактивен дизайн; Промоционален дизайн; Рекламен дизайн; Печатен дизайн; Дизайн на опаковки; Графичен дизайн за интериора/екстериора. Усвояването на специфичните знания и терминология за всяка една от тези форми се съчетава с практическа експериментална работа в упражненията и курсовите задачи. Задължителният обем практически и теоретични постановки дава възможност за специализиране и овладяване на най-съвременните технически средства и естетически изисквания при решаване на творческите задачи в избраното направление.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Десислава Иванова Ангелова
  • Ас. Кармелла Луйджи Ломбарди

Дисциплината „Дизайн на авангардни мебели“ се преподава в специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“, ОКС Бакалавър. Студентите се запознават с характерните теми на съвременния дизайн, като: „Цитат в дизайна“, „Органичен дизайн“, „Природния дизайн“, „Материали, технологии и дизайн“, „Минимализъм“ и др. Дисциплината е създадена да разшири полето на интересите на студентите по дизайн в различни области на живота, като изкуство, архитектура, авангардна скулптура, традиционно изкуство и архитектура на Изтока, и т.н. Студентите трябва да се запознаят с дизайнерското творчество на съвременни автори, които създават нетрадиционни насоки в областта на дизайна. В техните упражнения, те проучват такива признати майстори като Филип Старк, Рон Арад, Марк Нюсън, Заха Хадид, Рос Лавгроув, Карим Рашид, и др.; да се опитат да разберат логиката им и да разработят дизайнерско задание, като следват техния пример.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

„Дизайн на аксесоари за интериора” се изучава в трети семестър на модула „Продуктов дизайн” в магистърската програма. Дисциплината въвежда студентите в проектирането на различни видове аксесоари – неразделна и важна част от обзавеждането на жилищния и обществен интериор. Практическите задания и постановки са свързани с овладяване на принципите и методите на изграждане на обемно-пространствената структура на разнообразни продукти, в съответствие със специфичните изисквания от конструктивно, технологично, естетическо естество. Наред с чисто декоративни аксесоари, в програмата е включено разработване на функционални продукти, удовлетворяващи осъществяването на основни жизнени дейности като хранене, отдих, работа и.т.н. Огромното разнообразие от аксесоари за интериора и експеримента с различни материали, форми и структури, дава възможност за развитие на аналитичните и творчески способности на студентите и усвояване на умението за търсене на оригинални дизайнерски решения. Особено внимание се обръща на емоционалното въздействие на аксесоарите върху потребителите и средствата за създаване на уникална визуална идентичност.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мария Маринова Кокорска

Целта на курса е да усъвършенства и доразвие професионалните умения и знания на дизайнерите, да обогати образното и комбинативното им мислене и да развие творческия подход при решаване на специфични проблеми, свързани с осветлението – принципи на комплексност, предвиждащ проектиране на модули, фамилии, серии, включващи функционално и композиционно взаимосвързани елементи на предметно-пространствената среда.
Основните задачи на курса са: развитие на аналитичните и творчески способности на студентите и усвояване на умението за търсене на оригинални дизайнерски решения. Особено внимание се обръща на емоционалното въздействие на осветителните тела върху интериорните пространства, в които те се употребяват и за които се проектират.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

Учебната дисциплина “Дизайн на осветлението и осветителни системи” е предназначена за обучение на студентите от магистърската степен на специалността “Инженерен дизайн”, избираем модул „Дизайн на обитаемата среда“. В нея се дават основни и допълнителни знания на студентите, завършили бакалавърската степен “Инженерен дизайн” в областта на използваните в интериора и мебелите осветителни системи и начините на тяхното приложение.
В дисциплината “Дизайн на осветлението и осветителни системи” студентите ще се запознаят с общи понятия за светлината, ще получат основни познания свързани със светлинните източници, като особено внимание се обръща на светодиодното осветление. Изучават се изискванията и стандартите за осветеност в интериора и мебелите, видовете осветителни системи, принципите на използване и конструктивните особености на осветителните системи. Основни групи осветителни системи с конкретни примери за приложение, които ще бъдат разглеждани са: осветление в жилищния интериор – дневна, кухня, баня, спалня, антре, както и обществен интериор – офиси, хотели, магазини, банки и др. Студентите ще се запознаят и с изискванията за пожаробезопастност, степен на сигурност и други специфични изисквания към осветителните системи.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков

В учебната дисциплина „Дизайн на средата за хора с увреждания“ студентите слушат лекции и разработват курсови проекти. В лекциите се разглежда теоретичен материал, в който се анализират теми, свързани с изграждане на средата за хора с увреждания, изискванията, устройството и обзавеждането на външната среда, жилищните и обществените сгради, болничните стаи и домове за хора с увреждания. Разглеждат се съвременните тенденции и начините за адаптиране на средата към потребностите на хората в неравностойно положение. Всяка тема е илюстрирана и демонстрирана от преподавателя посредством мултимедийна презентация. В упражненията студентите разработват три курсови задачи: елементи на градски дизайн; кухня или дневна в жилищна сграда, и накрая помещение от дом за хора с увреждания. В края на семестъра курсовите

Преподаватели:
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

Курсът по дисциплината обхваща аудиторна заетост от 30 часа, които се изпълняват в една учебна седмица.
Студентите се разделят на екипи от по 5-7 души на случаен принцип. Всеки екип определя свой административен ръководител (лидер). Екипите работят по задача поставена от фирмата партньор и/или преподавателите. Тя може да бъде както свързана с определен продукт, така и отнасяща се за концептуален дизайн.
По време на проектната седмица се кани водещ дизайнер, който участва в целия процес. Той трябва да е изявена личност, която може да бъде както модел за подражание, така и да има качества да предава своя опит на бъдещите си колеги. Водещият дизайнер е част от екипа на преподавателите, както и част от журито на финалната презентация. Той изнася през втория ден презентация за своя творчески път и дава напътствия на студентите за бъдещото им професионално развитие.
Фирмата партньор е желателно да бъде водеща в областта на мебелите, материалите за мебели, инвеститор от сферата на строителството и обзавеждането или други фирми, които могат да поставят за решаване реални казуси свързани с мебелния дизайн или интериора. Фирмата може да бъде и от друга сфера, като постави задача, която да има социална значимост и която да бъде решена с различни дизайнерски подходи.
По време на учебния модул „Дизайн проект“ студентите трябва да развият своите умения за генериране на идеи, да успеят да анализират съществуващите решения и да систематизират информацията, до която са стигнали, да формулират правилно своите цели, да разработят в идейна фаза своето решение и да го представят по най-атрактивен начин пред публика. Всичко това трябва да стане при ясно изразена екипна работа.
За постигане на по-добър краен резултат и за допълнителна мотивация на екипите, в средата на седмицата се прави междинна презентация, която е само пред екипа на преподавателите, водещия дизайнер и студентите. С нея се цели и намаляване на напрежението, което се появява при студентите при публична изява.
Финалната презентация преминава в тържествена обстановка, желателно е да е в Аулата на университета. Екипите се представят по ред, установен от предварително изтеглен жребий. За презентиране имат на разположение до 5 минути. Поставя се изискването всички от екипа да вземат участие в него. За финалната презентация е желателно да бъдат поканени външни членове, които имат отношение към дизайна или зададената тема, както и други членове на катедра „Интериор и дизайн за мебели“. По определени критерии, включващи креативност на идеята, функционалност и презентиране, журито обявява накрая резултатите от финалната презентация. Награждават се първите три екипа, които получават и грамота подписана от Декана на факултета, водещия дизайнер, ръководителя на преподавателския екип и представляващ фирмата партньор.

Целта на дисциплината “ЕКОДИЗАЙН” е да се запознаят студентите с възможностите за създаване на мебели, изделия и елементи на средата, изпълнени от екологични и рециклируеми материали. Заниманията се провеждат по схемата 0+2 с хорариум общо от 30 часа.

В упражненията в рамките на 30 часа студентите разработват курсови проекти по индивидуално зададени теми (продукти на градската, обществената и жилищната среда – мебели, изделия и елементи за метростанции, за спирки на градския транспорт, за спортни сгради, за къмпинги, за деца, за дворни пространства, за тераси и др. ). В края на семестъра курсовите проекти са обект на обсъждане и защита.

Оценката е текуща и се формира въз основа на оценката на проекта и неговата защита.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мария Маринова Кокорска

В учебната дисциплина „Изкуството в дизайна,“ в рамките на хорариум от 30 часа лекции, студентите се запознават със знакови творби на изкуството и изделията на дизайна.
Това са експонати от музеи, образци на авторски творби, на архитектурна среда: обществена (светска, култова), жилищна и т.н. Целта е да се открият онези качества на предметите на изкуството и дизайна, които ги правят художествено пълноценни. Така се формира професионалният вкус и естетически критерии на студентите – бъдещи дизайнери.
В упражненията се разработват курсови теми-реферати. В рамките на 30 часа след уточняването им и определянето на конкретните параметри, нужни за подготовката им (текст, илюстрации), те се докладват чрез мултимедия за общо обсъждане. Конкретните оценки на преподавателя се формират: 1) на основа на качествата на индивидуалното представяне на студента: обективност, аналитичност, задълбоченост на доклада и т.н.; и 2) на базата на критичната оценка, която той извършва по отношение на рефератите на колегите си.

Учебната дисциплина „Изпитване на мебели” е предназначена за обучение на студентите от магистърската степен на специалността „Инженерен дизайн”. В нея се дават допълнителни знания на студентите завършили бакалавърска степен на същата специалност в областта на методите за изпитване и сертифициране на мебелите.

Със задълбочаване на знанията на студентите в методите за изпитване на мебелите на различните видове изпитвателни машини, те се подготвят като висококвалифицирани специалисти в областта на подготовката и производството за серийна и масова мебел и за осъществяване на окончателен контрол на качеството на готовите мебели и условията за тяхното сертифициране.

Целта на курса по „Иновативен и стратегически дизайн” е да запознае студентите с наложили се в дизайнерската практика научни методи за управление на иновационния процес и интегриране на иновационни стратегии. Основните задачи на курса са: запознаване с различните източници на иновация, видовете иновационни структури и подходите при дефиниране и избор на дизайн-стратегия; запознаване с аналитични и неаналитични дизайн методи и тяхното приложение през различните етапи на творческия процес. Курсът съдържа основни познания по теорията на иновационното мислене и методологията на дизайн процеса. Запознава студентите с принципното съдържание и последователност на действие на различните дизайн методи, които се използват в творческия процес, и в частност, в процеса на създаване на промишлени продукти. В курса се изучват: основните подходи при дефиниране и избор на дизайн стратегия; наложилите се в практиката стратегии и методи за управление на иновационния процес и интегриране на иновационни структури; различните източници на иновации; етапите на процеса на иновационното мислене и възможностите за използване в тях на аналитични и неаналитични методи. Усвояването на специфичните знания и терминология се съчетават с практическа експериментална работа в упражненията, които допринася за по-рационалното приложение на овладените знания и под формата на множество тематични „уъркшопи”, базирани на дизайн брифа, позволяват на студентите да изградят необходимите навици за работа в екип, управление и контрол в своите бъдещи реализации.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Десислава Иванова Ангелова

Дисциплината има за цел запознаване на студентите с процеса на проектиране на индустриални изделия, започвайки от възникването и особеностите на интердисциплинарната дизайнерска професия, през допирните точки с други специалности, работа в екип, стигайки до етапите на творческо-проектантския процес. Задачата на курса е да запознае студентите с процеса на създаване на индустриални изделия и особеностите на отделните етапи при проектирането. Тематичните единици засягат исторически преглед на възникването и развитието на дизайна като самостоятелна професия чрез примери в мебелите и архитектурата. Разглеждат се теоретичните основи на дизйанерското прокетиране, етапите на проектиране на изделия с оглед изискванията към тях и внедряването на различни видове методи за подобряване на този процес.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Десислава Иванова Ангелова
  • Ас. Кармелла Луйджи Ломбарди

В учебната дисциплина “Компютърно проектиране на мебели” се изучава графичният програмен продукт AutoCAD и се развиват уменията в 3D моделиране в AutoCAD. Учебната програма е разработена за нуждите на бакалавърската степен на специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)”, изучавана в ЛТУ – София. Използвана е версия на AutoCAD под WINDOWS. Целта на програмата е студентите да се запознаят с тези съвременна компютърна система за проектиране и визуализация. Програмата е разработена така, че след всяко обяснение следва непосредствено упражняване на взетия материал чрез изпълняване на определена графична задача. В края на курса се предвижда всеки студент да представи във вид на курсова работа чертежи с необходимата информация за интериора на малък обществен или жилищен обект, както и на изгледи, разрези и обемен модел на мебелните изделие.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мария Маринова Кокорска
  • Ас. Ванина Божидарова Табакова
  • Ас. Кармелла Луйджи Ломбарди

В учебната дисциплина “Конструиране на мебели” се изучават основните принципи на конструирането на мебелите и се придобива опит по изработване на проектно-конструкторска документация необходима за производство на мебели. Дават се познания за основните изисквания към мебелите, за тяхната класификация и за изискванията към материалите за тяхното изработване.
Изучават се конструкциите на основните групи мебели, като корпусна, решетъчна и тапицирана мебел. Студентите получават знания за предназначението, съставните части, функционалните размери, конструктивни и функционалните особености, като всичко това се онагледява с много примери за добри практики на съвременни решения на различни мебелни конструкции.
Изучават се принципите за конструиране на корпусни мебели и особеностите, приложението и предимствата на „Система 32“. Разглеждат се специфичните особености на конструкциите на гардероби, комоди, секционна и универсално сглобяемо-разглобяема мебел, вградена и преградна мебел, секционни кухненски шкафове и офис мебели,. Два основни блока са предназначени за изучаване на специфичните конструктивни особености на леглата, включително тоалетки и ракли и масите. Особено внимание се отделя на функционалните възможности за трансформиране на леглата, както и на многобройните варианти за конструиране на неразтегателни и разтегателни маси.
В лекционния материал е застъпена и актуалната тема за конструиране на мебели с олекотена конструкция. Студентите ще се запознаят и с тенденциите и особеностите на олекотените материали подходящи за използване в конструкции на мебелите.
Значителен дял от лекционния курс е отделен на мебелите за седене, включващ конструиране на тапицерия, столове, кресла и канапета, пейки и табуретки, кресла-легла и канапета-легла.

Преподаватели:

В учебната дисциплина “Конструктивни елементи и съединения в мебелите” се изучават основните видове съединения в мебелите и се придобива първоначален опит по изработване на проектно-конструкторска документация за производство на мебели. Студентите се запознават с вида и параметрите на основните видове неразглобяеми и разглобяеми съединения на конструктивните елементи на мебелите и придобиват опит в тяхното прилагане при проектирането на конкретен модел мебели. Изучават се основните видове системи за отваряне и затваряне в мебелите като панти, плъзгащи се врати, сгъваеми врати, повдигащи се врати, клапващи се врати, ролетни врати и др. Разглеждат се и принципите, които се спазват, при конструирането на детайли, агрегати и мебелни плочи в мебелните конструкции. Конструирането на чекмеджета и системите за тяхното водене също са обекти на изучаване.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков
  • Гл. ас. д-р Ралица Тодорова Симеонова

Учебната дисциплина е предназначена за обучение на студентите от магистърска степен на специалността “Инженерен дизайн”. Тя е създадена да допълни и обогати студентските познания относно мениджмънт на дизайн-процеса. Задачите, които студентите трябва да решат по време на своето обучение по дисциплината са свързани с формирането на теоретични познания относно стадиите на дизайн-процеса, връзките с други процеси в рамките на една бизнес организация, процеса на управление по време на жизнения цикъл на продукта и придобиване на практически умения, свързани с дизайн, консултиране и проучвания на пазара и потребителите.

Курсът по моделиране запознава студентите с пластичната организация на материални обекти с цел достигане на израз на формата им. Директната работа в материал служи за възприемане, разбиране и трениране на връзките между структура и форма – архитектоника на материалния обект.
Чрез конкретни задачи се развиват аналитичните умения с акцент върху пластиката на предмета. Дисциплината е мост между формообразуването като теория и проектирането като практика. С упражненията се преодоляват техническите условности на художественото проектиране и се разкриват възможностите на художественото конструиране на тримерни пластични форми.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

В дисциплината „Недървесни материали в интериора“ студентите се запознават със строежа, свойствата, техническите характеристики, предимствата и недостатъците на огромното разнообразие от различни видове и стокови форми недървесни материали, като метали, скални материали, керамични материали, стъкло, полимерни материали, композитни материали, композитни материали с минерален произход, текстил Основно се разглеждат възможностите, предимствата и недостатъците им, начините и спецификата за приложение на различните недървесни материали при проектирането и изработването на мебели и други изделия в жилищни и обществени интериори.
В учебната програма на упражненията е включено и изпълнението на 4 проекта, които се представят под формата на разработки – идейни проекти, с писмени и графични решения на казуси с повишаваща се сложност относно техническата характеристика и използването на различни недървесни материали за конкретни изделия и елементи на интериора. Студентите разработват към проектите и таблица, включващ описание на различните видове недървесни материали, техните технически характеристики и използването им за различни изделия от интериора в практиката. Този албум се представя в оформен по зададен образец вид, включващ писмена описателна част, в която са изброени предимства и недостатъци на материалите и илюстративен материал /по желание/.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков
  • Гл. ас. д-р Ралица Тодорова Симеонова

Учебната дисциплина „Оразмеряване на мебели” се изучава в седми семестър по учебния план на специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“, образователно квалификационна степен “Бакалавър”, с общ хорариум 90 ч. – 45 ч. лекции и 45 ч. упражнения. В нея студентите се запознават с основните принципи и методи за якостно и деформационно оразмеряване на мебелните конструкции при най-често срещаните експлоатационни натоварвания.
Изучава се оразмеряването на конструктивни елементи на мебелите на натиск (опън), срязване, усукване, огъване, съчетани натоварвания и загуба на устойчивост (изкълчване). Обръща се особено внимание на експериментално-теоретичното оразмеряване на съединения на плочести конструктивни елементи на мебелите. Самостоятелно се разглеждат основните методи за оразмеряване на мебели за седене и корпусни мебели.
Усвояването на учебната дисциплина “Оразмеряване на мебели” допринася за цялостната подготовка на бъдещите специалисти – дизайнери и конструктори на мебели.

Интегрирането на осветление в интериора и мебелите е особено важен елемент от съвременния дизайн. Голямото развитие на осветителните системи в последно време показва, че е необходимо те да бъдат обект на постоянно изучаване. В дисциплината “Осветление и осветителни системи в мебелите” студентите ще получат основни познания свързани с общите понятия за светлина, видове светлинни източници и техните характеристики, с изискванията и стандартите за осветеност в интериора и мебелите, видовете осветителни системи, принципите на използване и конструктивните особености на осветителните системи. Основни групи осветителни системи с конкретни примери за приложение, които се разглеждат в лекционния материал са: осветление в жилищния интериор – дневна, кухня, баня, спалня и други, както и обществен интериор – офиси, хотели, магазини и др. Студентите ще се запознаят и с изискванията за пожаробезопасност, степен на сигурност и други специфични изисквания към осветителните системи.
Със задълбочаване на знанията на студентите в областта на осветителните системи използвани в мебелните конструкции и уменията им свързани с прилагането им при различни решения, включително и чрез разработваните курсови задачи и проекти, те се подготвят като високо квалифицирани специалисти в областта на дизайна на мебели и интериор.

Целта на дисциплината “ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ДИЗАЙНЕРСКИ ПРОЕКТИ” е доразвиване на уменията на студентите, придобити в бакалавърската степен на обучение. Заниманията се провеждат по схемата 2+4 с хорариум общо от 90 часа. В тях се усвояват и усъвършенстват умения за убедително представяне, обосновка и защита на проектантските идеи, начини на художествена визуализация, окончателно оформяне и представяне на проектите с цел придобиване на опит при участие в конкурси, изложби, панаири, изготвяне на оферти и рекламни материали, каталози на фирми.
Материалът от лекциите и упражненията е разделен на модули, включващи теми, свързани със структурирането и представянето на дизайнерските идеи и тяхната защита, както и работа с различни програмни продукти. Последователно се анализират теми от програмата AUTOCAD, които не са изучавани в бакалавърската степен на обучение. Студентите се запознават с основите на програмите COREL DRAW и PHOTO-PAINT, 3D STUDIO, обмен между тях и презентация на крайния резултат с помощта на програмата POWER POINT.
В упражненията в рамките на 60 часа студентите разработват курсови проекти по зададена схема на малък обществен или жилищен обект. В края на семестъра се представят художествени табла, в които в максимална по обем и сбита информация (текст, скици, чертежи, перспективи) по най-добрия начин се експонира идеята на завършения проект.
Оценката е текуща и се формира въз основа на оценката на проекта и неговата защита.

В учебната дисциплина „Проектиране на интериор на уникални обекти“ се задълбочават познанията на студентите от специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели“ върху интериора на жилищните и обществените сгради, посредством лекции и практически занятия. Дисциплината има за цел студентите да се запознаят с работата върху уникални интериори на жилищни и обществени сгради с луксозно строително изпълнение като резиденции, приемни на фирми или министерства, представителни индивидуални жилищни сгради и др. Програмата е разработена за нуждите на магистърското ниво на специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“, изучавана в ЛТУ.

В курса на обучение студентите се запознават с актуалните тенденции в дизайна на мебелите и обзавеждането на помещенията в жилищните сгради. За целта по време на обучението се изучават общи въпроси от теорията на дизайна, типологията на жилищните сгради и интериора и проектирането на функционални, естетични и ергономични мебели, хармонично композирани в жилищната среда. Студентите се запознават с начините на обзавеждане на различните помещения в жилището, принципите на аранжиране на мебелите в отделните функционални зони. Подробно се разглеждат и анализират различните видове мебели според предназначението им, допълнени от основните в случая ергономични и функционални изисквания. В упражненията се решават конкретни задачи по проектиране на отделни дейности в жилището, проектира се цялостно обзавеждане на многостайно жилище по зададена планова схема. За изучаване и успешно усвояване на учебния материал студентите се нуждаят от базови знания в областта на следните дисциплини: Формообразуване, Композиция, Архитектура и строителство, Конструиране на мебели.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

Недървесните материали заемат изключително голям дял от материалите използвани в интериора и мебелите. В дисциплината “Проектиране на интериор и мебели от недървесни материали” студентите изучават особеностите на конструкциите на мебели с преобладаващо участие на метал, пластмаса, скални материали, стъкло, различни композитни материали и др. Засягат се проблемите свързани с мястото на недървесните материали в изграждането на интериора на жилищните и обществени сгради като подови настилки, стенни облицовки, окачени тавани, паравани и парапети и други.
Със задълбочаване на знанията на студентите в областта на приложението на недървесните материали в мебелните конструкции и интериора и уменията им свързани с прилагането им при различни решения, включително и чрез разработвания курсов проект, те се подготвят като високо квалифицирани специалисти в областта на дизайна на мебели и интериор.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков

В лекционния курс и упражненията студентите се запознават с избора на концепции в дизайна и методите на проектиране на мебели за масово и серийно производство. Задълбочено се разглеждат въпроси, свързани с изискванията на потребителите, пазара и възможностите на производителите за рационализиране на конструктивните схеми и унифициране на елементите и профилите на детайлите. В разработвания проект в упражненията се търси синтез между функционални изисквания, структура и технологичност.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Десислава Йорданова Христодорова
  • Доц. д-р Павлина Минкова Воденова

Дисциплината „Проектиране на обществено обзавеждане“ е предназначена за нуждите на специалността „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)“, ОКС Бакалавър и включва едносеместриален цикъл лекции и двусеместриален цикъл упражнения. Лекциите включват излагане на основни типове обществени сгради като: административни, търговски, банкови и кредитни институции, ресторанти, образователни помещения в детски градини и училища, висши учебни заведения, сгради за спектакли и конгресни и спортни зали, транспортни сгради и др. Единствено промишлени и сгради на здравеопазването са изключени поради комплексния им характер. Студентите биват запознати с общата архитектура и композиция на такива обекти, специфичните изисквания за техния интериор и преди всичко обзавеждането, например, офисни програми мебели, мебели за училища, за ресторанти, търговски обекти и др. Разглежда се аранжирането и декоративното оформление на под, стени и тавани; цветовите решения и избора на материали. В упражненията, студентите разработват индивидуални курсови задачи според програмата.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Мария Маринова Кокорска
  • Гл. ас. д-р Боряна Стоянова Петрова

Учебната дисциплина “Проектиране на стилов интериор” има за цел да приложи на практика знанията на студентите от специалността “Инженерен дизайн” по дисциплината „Стилове в интериора и мебелите”. Тъй като дисциплината няма лекции, в упражненията основната цел е студентите да проектират мебели в определена стилова насоченост, като спазят духа и характера на първообраза, и го интерпретират в съответствие с конкретните изисквания на определеното от преподавателя задание. За тази цел те трябва да направят собствено проучване на образци от зададената стилова епоха от литературата и антиквариата, като сами анализират формоизграждането и детайлите, които са достъпни в изданията. Резултатите от проучването се представят пред колегите и пред преподавателя. При разработката на индивидуалното задание, те могат да проявят своята собствена креативност, като се отдалечат повече или по-малко от оригиналния стил. Студентите разработват и екипен проект на интериор в екипи по трима души, както и характерни детайли на мебели. На края на семестъра те представят курсовия проект под форма на албуми във формат А3, както и презентация в продукта PowerPoint с цветни 3Д изображения.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков

Целта на учебния модул „Проектната седмица“ е студентите от специалност „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели) да подобрят своята практическа подготовка и умения за работа в екип, като работят в реална среда, по теми зададени от бизнеса и/или от екип преподаватели и решавайки различни проблеми за кратко време. По време на този учебен модул те трябва да развият своите умения за креативност, аналитичност, комуникативност, работа в екип и презентационни умения. Цел на учебния модул е и студентите да се запознаят с добри практики на водещи фирми от бранша в България и чужбина, както и с творческия път на успели български или чужди дизайнери и да получат ценни напътствия от тях по време на „Проектната седмица“.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Васил Живков Живков

Студентите получават основни познания свързани с видовете, принципите на използване и конструктивните особености на системите и механизмите, използвани в мебелите и интериора. Подробно се разглеждат групите на разглобяемите съединения, панти, системи за плъзгащи се и сгъваеми врати, повдигащи се врати, заключващи системи, системи за водене на чекмеджета и др. От интериорните системи са застъпени групите обхващащи заключващи системи и системи за контрол на достъпа, системи и механизми за затваряне на врати, системи за изграждане на подвижни преградни стени, системи и механизми за плъзгащи се врати и др. Допълнително студентите получават и информация за основните изисквания към системите и механизмите в интериора по отношение на нормите за пожаробезопасност, степен на сигурност, надеждност при природни бедствия и др.

В учебната дисциплина „Стилове в интериора и мебелите” – първа част, се изучават историческите периоди античност, средновековие, Ренесанс, барок и класицизъм, а във втора част – Ново време, се изучават интериор и мебели на историзма – втората половина на XIX в., и съвремие – XX в. – възникване и развитие на дизайна. Дисциплината проследява историческото развитие на архитектурата, интериорната композиция и мебелите. Основната цел на курса е да запознае студентите с историческото наследство в областта на интериора и стиловата мебел, за да може то да бъде правилно оценявано и интерпретирано при новите изделия. Познанията за различните архитектурни и интериорни стилове помагат на студентите правилно да оценяват архитектурните обекти от изучаваните обекти, да разбират ролята и значението на различните стилове; да могат да разпознават тези стилове и да спазват контекста, в който може да попадне дизайнерския проект. Историческите познания спомагат за натрупването на широка култура, необходима за всяко бъдещо творчество. Те представляват резерв за създаването на нови форми; поради тази причина те са абсолютно необходими за тази специалност.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Десислава Иванова Ангелова

Курсът “Теория на композицията” цели разкриване на методологията за постигане на художествения образ на обекта на дизайна и за оценка на въздействието на формата и пространството върху възприятията на човека. Научното поле е интердисциплинарнo и прехвърля мостове към области като културологията, изкуствознанието, естетиката, социологията, стилознанието, психологията, ергономията и др. Лекциите акцентират върху разбирането за дизайна като изкуство, а студентите се запознават със съвременните приложения на композицията и стила; както и тяхната еволюция, разкрива се връзката с теориите за психология на възприятието и за знаковите системи – семиотиката. Показват се най-важните принципи и закономерности на композицията в равнината, формата и пространството.
Поднасянето на материала от областта се осъществява чрез използване на различни подходи, залагащи на игровото и конкурентно начало. Това допринася за развитието на усет към композицията у студентите, и ги приучва към уместното използване на композиционните закономерности, принципи и средства за ефективно емоционално въздействие върху човека.

Дисциплината “Формообразуване” запознава студентите с теоретичните основи и същността на процесите на формообразуване в материалния свят. Разглеждат се категориите “ред”, “хаос”, “форма” и “пространство”. Анализират се основните понятия “симетрия” и “ритъм”. Постепенно, студентите се запознават в детайл със систематизацията и класификацията на формите и пространствата, с принципите и методите на тяхната организация и строеж, както и с техните връзки и комбинации. Преподават се и биомиметични подходи във формообразуването.
През семестъра студентите разработват писмени есета, контролни работи и задания за макетиране. В работата им особено значение се придава на усвояването на закономерностите във физическото изграждане, умението за моделиране и конструиране на формата.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Стела Борисова Ташева
  • Ас. Кармелла Луйджи Ломбарди

Дисциплината „Художествени методи и техники в интериорния дизайн” има за цел да развива художественото мислене и умения на студентите, бъдещи дизайнери, които да могат да изобразят идеите си още при първите им проблясъци. Дизайнерската рисунка да служи като отправна и подпорна точка в сложния формотворчески процес. Чрез нея дизайнерът да може да формулира и да проучва проблемите, както и да развие формата на самото изделие. В същото време да се развие естетически вкус за подбор на изразните средства и композиционно съотношение на елементите на рисунката във формата на медията.

Учебният курс по „Цветознание” дава основни теоретични знания и практически умения в областта на цвета, касаещи физическите основи на цвета, физиологическото възприятие на цвета, психологическия аспект на цветовото възприятие, историческото развитие на естетическите проблеми свързани с цвета като фактор в изграждането на жилищна и обществена среда и предметно-материален свят. Разглеждат се психологичните аспекти на цвета, символиката, систематиката и хармонията на цвета.
Основната цел на курса е да разшири и обогати знанията и художествената култура на студентите от гледна точка на цвета и неговото приложение в творческия процес, при създаването на художествени композиции, проектирането на изделия на дизайна и интериор. Практическите задачи обхващат както класически техники на изпълнение чрез смесване на пигменти (художествена техника темпера), така и чрез използване на компютърни програми. Чрез упражненията се цели развитието на усещането за цвят и цветова хармония, и приложението на тези усещания за цветови съчетания при проектиране на интериори и мебели. Практическите задачи имат основно значение за развитието на чувството за колорит и хармония на цветовете, така необходими в процеса на дизайнерското проектиране при търсене на оптимален зрителен комфорт на цветовата среда.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare