Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Механична технология на дървесината

Дървесинознание
Дисциплината “Дървесинознание” за специалността “Стопанско управление” дава необходимите знания за строежа и свойствата на дървесината при организацията и управлението на производството на фасонирани материали, мебели и други продукти от дървесина. 
Изучават се основните и спомагателни белези за разпознаване на дървесината. Разглежда се класификацията на видовете, както и представители на основните групи строеж. Изучават се основните недостатъци на дървесината, като се разглежда влиянието им върху качеството на облите и фасонираните материали. Разглеждането на свойствата е свързано с практическа работа по тяхното използване. Дървесните видове се изучават в зависимост от връзката строеж – свойства – приложение.
 
„Дървесинознание” за специалности „Технология на дървесината” и „Инженерен дизайн”
Изучаването на дисциплината “Дървесинознание” има за цел да запознае студентите със:
– строежа на дървесината;
– основните недостатъци срещащи се в облите и бичените материали;
– използването на дървесината на основните местно растящи и вносни дървесни видове.
Изучават се основните и спомагателни белези за разпознаване на дървесината. Разглежда се класификацията на видовете, както и представители на основните групи строеж. Изучават се основните недостатъци на дървесината, като се разглежда влиянието им върху качеството на облите и фасонираните материали. Дървесните видове се изучават в зависимост от връзката строеж – свойства – приложение.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Николай Спасов Бърдаров
  • Ас. Мартина Георгиева Тодорова

Учебната дисциплина “Ергономия и ергономично проектиране” е предназначена за студентите-бакалаври от специалността “Инженерен дизайн” (“Интериор и дизайн за мебели”).
В дисциплината се разглеждат основни методични въпроси, свързани с човешкия фактор при организиране на работното пространство, които отчитат както инженерните, така и редица хигиенни, антропометрични, физиологични, психофизиологични, психологични и художествено-технически фактори и изисквания при проектиране на мебели. Изучават се още и ергономичните проблеми на обкръжаващата среда, в т.ч. осветление, микроклимат, шум, вибрации и звукови процеси, създавани в помещения със специално предназначение и начините за ергономична оценка на акустични проекти за зали с различно предназначение и в зависимост от техния вътрешен интериор. Обучението има за цел студентите да придобият необходимите основни теоретични познания и практически умения в областта на ергономията и ергономичното проектиране, свързани от една страна с човешките фактори по персентилни групи и мебелите в интериора, а от друга – с организиране на работни места, трудови процеси и методи за инженерно-ергономична оценка на системата “Човек-оборудване-среда”. Задачите са свързани с комплекс от систематизирани знания и творчески подходи за провеждане на ергономични изследвания, анализи, оценки, както и за проектиране на интериорно пространство в обществено-битова и промишлена среда, съобразно антропометричната характеристика на човека като основен фактор в ергономичната система „Човек – мебели – среда”. Получените знания и умения са необходими за проектиране и изпълнение на мебели с художествено-естетични форми, които изискват решаването на разнообразни технически и ергономични задачи, съобразени с областите на тяхното приложение. Целта на лабораторните упражнения е студентите да затвърдят теоретическите знания, получени по време на лекциите и от използваната литература да придобият навици за решаване на практически въпроси в областта на Ергономията, да усвоят ергономичния анализ, правилата за избор, подготовката и ергономичното проектиране на мебелите в интериора. За да бъдат постигнати по-добри резултати при усвояване на материала се използват възможностите на мултимедийното преподаване, интернет и представяне на различни възможни решения от практиката.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Йорданов Антов

Учебната дисциплина “Защита на интелектуалната собственост” е предназначена за студентите от специалността „Инженерен дизайн” /”Интериор и дизайн за мебели”/ и “Технология на дървесината и мебелите”, образователно-квалификационна степен “магистър”. В съответствие с квалификационната характеристика, завършилите инженер-дизайнери и технолози ще се реализират в проектантски отдели на мебелни фирми, в дизайнерски фирми, занимаващи се с проектиране на интериорен и екстериорен дизайн и мебели. В качеството им на проектанти те следва да познават и прилагат изискванията за защита обектите на интелектуалната собственост съгл. българското и международно законодателство, тъй като правната закрила на интелектуалната собственост е неразривно свързана с цялостното икономическо, културна и социално развитие на страната и е мощен фактор за стимулиране на конкурентоспособността на българските фирми. Обектите на интелектуалната собственост в съвременното общество обхващат обектите на така нареченета индустриална собственост плюс авторското право и сродните му права.
Студентите ще се запознаят с основните понятия от обхвата на интелектуалната собственост като основно внимание се обръща на индустриалната собственост и нейната защита, но се засягат и някои аспекти на авторското право. Курсът осигурява познания по следните теми: патенти за изобретения, полезни модели, промишлен дизайн, търговски марки и нелоялна конкуренция. В курса е предвидено запознаване с общите положения на лицензионната търговия и на патентните проучвания. Завършилите студенти ще получат един необходим минимум познания в областта на интелектуалната собственост, което съчетано със задълбочените познания като дизайнери и технолози ще им осигури успешна професионална реализация.

Учебната дисциплина “Инженерна екология” е предназначена за студентите от специалността “Инженерен дизайн (Интериор и дизайн за мебели)”, за придобиване на образователно квалификационната степен “Бакалавър”. Тя дава основни познания на студентите бакалаври за всички въпроси, свързани с всички възможни въздействия върху околната среда и човек, вследствие на производствена дейност. Представени са основните видове въздействия и методи за оценка на различни антропогенни фактори. Описани са методите и средствата за контрол и защита на работната среда от вредни и опасни производствени фактори, оценка на риска, както и инженерно-екологичните проблеми на околната среда, вследствие влиянието на различни фактори и вещества с химически и биологичен произход. Тази учебна дисциплина дава възможност за получаване на практически познания и информация за всички опасни и вредни производствени фактори, както и влиянието им върху човешките ресурси в зависимост от условията на работа.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Йорданов Антов
Преподаватели:
  • Доц. д-р Нено Иванов Тричков
  • Проф. д-р Виктор Петров Савов

Дисциплината е последната пета част от науката „Дървесинознание”. Тя допълва знанията от бакалавърското ниво главно в направлението „Свойства на дървесината”. Включва и въпроси, които позволяват да се задълбочат знанията в направленията „Анатомия на дървесината” и „Качество на дървесината”.
Разглеждат се съвременните методи за изследване на дървесината. Изучават се методите за неразрушаващ контрол на качеството, свойствата и недостатъците на дървесината. Обръща се внимание на връзката между отделните качествени характеристики. Разширяват се знанията за малко познатите дървесни видове, които не са изучавани в бакалавърското ниво.

Учебната дисциплина “Основи на дървообработването”е заложена в учебния план като избираема в два самостоятелни блока в трети и четвърти курс, съответно в пети и седми семестър. Основната й цел е да предаде начална информация за механичното обработване на трупи, получаване на материали от дървесина и основно добиването на фасонирани материали.

В обем на 15 ч. лекции и 15 ч. упражнения материалът е дозиран тематично в кратко запознаване с видовете материали от дървесина и основно с фасонираните материали от дървесина, с методите на разкрояване и технологичните процеси на добиване на фасонирани материали от дървесина. Материалът в лекции и упражнения взаимно се допълва за да може курса да има завършена форма. В кратки форми и в обособени блокове се включват както теоретична част за разкрояване на дървесната суровина, така и практическо съставяне на технологичен процес с основна машина банциг.
 
Изучаването на дисциплината позволява студентите да получат познания за технологичните процеси при добиване на фасонирани материали, съоветстващи на отделения хорариум.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Даниел Иванов Койнов

Дисциплината “Практикум по дървообработване” е предназначена за студентите от I курс, специалност ТД, бакалавърска степен на образование. Специалността “Технология на дървесината” е приемник на специалността “Дървообработване и производство на мебели”.
В дисциплината “Практикум по дървообработване” се дават необходимите първоначални познания за специалността, за взаимовръзката между отделните дисциплини и техния смисъл в комплексното изграждане на специалността. По време на упражненията студентите добиват практически познания и опит, запознават се и участвуват непосредствено във видовете операции и в цялостния цикъл, който трябва да се премине от изходната суровина до добиването на материали от дървесина и до изработването на даден детайл или изделие, запознават се и работят с различни машини, оборудване и приспособления. По време на лабораторните занятия студентите влизат в пряк контакт с обработваните материали и с машините, добиват изходните прктически познания за тях, за възможностите и начините на използуването им.
Основната цел е да усвоят необходимия минимум практически умения и опит за работа, които са им необходими за усвояване на преподавания материал по време а цялото им обучение.
Форма на контрол: При показване на необходимия минимум от знания, получават 2 кредита и “Зачита се”.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Росен Иванов Григоров

Учебната дисциплина “Производство на дървени опаковки и подови настилки” е предназначена за студентите от специалността “Технология на дървесината”, за придобиване на образователно-квалификационната степен “Магистър”, специализиращ модул “Технология на материалите и композитите от дървесина”. Тя е предназначена да даде познания на студентите магистранти за всички въпроси, свързани с производството на дървени опаковки и подови настилки. В нея се разглеждат въпроси, свързани с техническите, икономическите и други изисквания към опаковките от дървесина, различните конструкции, основните и спомагателни материали и технологии за производство, използването на дървени слоести материали, производство на палети, контейнери и други опаковки със специално предназначение.
Основно се разглеждат и всички въпроси, свързани с производството на бъчварските съдове и основните видове дървесина и технологии за производството на бъчварски съдове, ремонта и санитарната им обработка, методите за оразмеряване и изпитване.
Тази дисциплина дава възможност за получаване на практически познания и информация за едно традиционно производство, което не е изучавано в момента в бакалавърската степен.

Учебната дисциплина “ПДП” е предназначена за студентите от специалността „Управление на предприятия от горската промишленост”.
Обучението по дисциплината “Производство на дървесни плочи” има за цел студентите да придобият необходимите основни теоретични познания и практически умения като бъдещи мениджъри в областта на дървообработващите и мебелни производства. Задачите са свързани с получаване на знания за организиране на производството на дървесните плочи, в т.ч. и съвременните технологии за производство на дървесни композити със специално предназначение. Разглеждат се въпроси, свързани с производството на различни видове дървесни плочи и техните физико-механични свойства, обработването на дървесните суровини, подготовката и дозирането на свързващите вещества и химичните добавки, оптималните параметри на работа на автоматизираните поточни линии за формиране и пресуване, методите за повърхностно облагородяване, технологичния контрол и методите за управление на качеството на плочите. Разглеждат се и съвременните технологии за получаването на дървесни плочи със специално предназначение, устройството на модерни предприятия от световната практика и аналогичните предприятия в нашата страна. Лабораторните упражнения са посветени на някои практически теми от изчислителен и изследователски характер. Учебната практика се извършва във водещи у нас предприятия, където се утвърждават знанията, получени през семестъра и въз основа на някои практически наблюдения се правят анализи.

Преподаването по тази дисциплина следва да даде необходимия минимум познания върху характерните особености на производството на материали от масивна и слоеста дървесина-характеристика на суровината и готовата продукция, използвани машини и съоръжения, технология на производство във водещи страни, характеристика на предприятията у нас, организация на производството, връзка на тези производства с други стопански отрасли.

Получените познания по дисциплината няма да бъдат достатъчни за извършване на пълноценна инженерна работа, но те ще им позволят успешно да управляват и контролират дейности в тях.
Дисциплината има научно-приложен характер. Лекционният курс е разработен с насоченост – даване на информация за производството както на съвременни образци с внедрени достижения на науката и техниката, така и на съществуващото положение у нас. Лабораторните упражнения имат за цел практическо запознаване с някои основни изчислителни и изследователски дейности, имащи отношение към управлението на производството.
 
С провеждане на комплексна учебна практика във водещи и типични дървообработващи предприятия се постига онагледяване и допълване на получените познания. Някои практически теми се отработват в реална производствена обстановка.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Даниел Иванов Койнов

Дисциплината “Промишлена екология и охрана на труда” се изучава от студентите от специалността “Технология на дървесината”. В нея се разглеждат основните принципи за опазването на водите и въздуха от промишлени замърсявания. Тя дава основни познания за характеристиката на отпадните води, замърсяването с вредни газове и пари и оценка на тяхното влияние върху околната среда. Изложени са технологичните методи и апарати, използвани за очистване на отпадните води, вредни газове, прах и пари. Разглеждат се основни въпроси свързани с трудовите взаимоотношения, както и правилата за безопасност при експлоатация на машини и съоръжения в горската промишленост. Дават се познания по противопожарна профилактика на дървообработващи и мебелни предприятия.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Йорданов Антов
Преподаватели:
  • Доц. д-р Николай Спасов Бърдаров
  • Ас. Мартина Георгиева Тодорова

Учебната дисциплина „Стандартизация и патентно дело” е предназначена за факултативно изучаване от студентите, специалност „Технология на дървесината”. В нея се разглеждат въпроси, свързани с целите и основните понятия в стандартизацията, дават се кратки сведения от областта на метрологията, видовете измервания и методите за измерване. Втората част от лекционния материал е посветен на някои въпроси, свързани с интелектуалната собственост и по-конкретно – патентното дело. Разглеждат се понятията изобретение и патентноспособно изобретение, а също и някои основни понятия от патентното право, както и процедурата за получаване на патент.
В ограничения по обем хорариум завършилите студенти няма да бъдат специалисти в областта на стандартизацията и патентното дело, но ще имат познания в тази област, което съчетано със задълбочените им познания и умения по специалните дисциплини ще доведе до проектиране и производство на висококачествена и конкурентоспособна продукция.

Учебната дисциплина “Теоретични основи на композитите от дървесина и лигно-целулозни материали” е предназначена за студентите от специалността „Технология на дървесината” образователно-квалификационна степен “магистър”. Тя е предназначена да даде на студентите необходимите теоретични познания в производството на композити от дървесина, което е основно стратегическо направление в развитието на дървообработващата индустрия не само у нас, но и в света. 
Производството на композити от дървесина обхваща широк кръг от технологии, по-главните от които са за получаване на: плочи от дървесни частици; плочи от дървесни влакна; слоести материали; дървесно-полимерни материали и изделия; дървесно-минерални материали и изделия; плочи от лигно-целулозни частици и различни свързващи вещества, пресовоформовани изделия от раздробена дървесина, брикети и пелети от растителна биомаса. Студентите ще се запознаят с някои теоретични аспекти, свързани с механизмите на структурообразуването; процесите на взаимодействие на свързващите вещества с дървесината/лигно-целулозните материали и осигуряване на максимална адхезионна якост; оптималния избор на технологични условия на получаване на композитите с оглед удовлетворяване на изискванията към експлоатационните им показатели; възможностите за подобряване на устойчивостта на композитите към различни въздействия.

Курсът обхваща данни за технологично проектиране на основните видове дървообработващи производства. Основната цел на курса е да се придобият технически, теоретични и практически познания за разработване на технологични части от проекти за различни видове дървообработващи предприятия по индивидуални задания. Курсът на обучение дава възможност студентите да получат необходимите знания в теоретичен и практически аспект като проектанти на технологична част от проекти за дървообработващи предприятия.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Виктор Петров Савов

Основната цел на курса е придобиване на знания в областта на технологията за производство на основните материали от дървесина за производство на мебели и за приложение в интериора.
Основната задача на курса е да се изгради комплекс от систематизирани знания, умения и навици, необходими за вземане на самостоятелни решения по въпросите, свързани с технологията на производство на различни материали от дървесина, а именно: материали от масивна дървесина; фурнир и слоеста дървесина; плочи от дървесни частици; плочи от дървесни влакна със средна и висока плътност; подови настилки; дървесно минерални плочи; дървесно-полимерни композити.
Студентите ще научат по какъв начин тези технологии спомагат за рационалното и комплексно използване на дървесната суровина, как се постига високо качеството на произвежданата продукция и производителността на труда в тези производства.
В лекционния курс се изучават основни въпроси от технологията на производство на: материали от масивна дървесина; фурнир и слоеста дървесина; плочи от дървесни частици; плочи от дървесни влакна със средна и висока плътност; подови настилки; дървесно минерални плочи, дървесно-полимерни композити. Разглеждат се въпроси относно комплексното и рационално използване на дървесната суровина; специфичните процеси, машини и съоръжения и тяхното управление при отделните технологии. С предвидения обем знания студентите ще допълнят познанията си върху разгледаните технологични процеси и ще придобият ценен опит за производството различни дървесни материали, намиращи приложение в производството на мебели и изграждане на интериора.
Целта на лабораторните упражнения е студентите да затвърдят теоретическите знания, получени по време на лекциите и от използваната литература, да придобият навици за решаване на практически въпроси в областта технологиите на основните дървесни материали, които се използват в производството на мебели и изграждане на интериора.
За да бъдат постигнати по-добри резултати, при усвояване на материала се използват възможностите на мултимедийното преподаване, интернет и представяне на клипове на реални производствени процеси на различните видове дървесни материали от практиката.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Росен Иванов Григоров
Преподаватели:
  • Доц. д-р Нено Иванов Тричков

Учебната дисциплина „Технология на материалите от дървесни влакна” е предназначена за студентите от ЛТУ – ФГП, обучавани в специалност „Технология на дървесината”, която е приемник на специалността „Дървообработване и производство на мебели”, за придобиване на образователно-квалификационна степен „инженер-бакалавър”. Учебната дисциплина „Технология на материалите от дървесни влакна” дава на студентите пълни познания в областта на производството на материали от влакна, добити от дървесина и лигноцелулозни суровини. Изучават се организацията, технологията и механизацията в складовете за съхраняване на суровинните ресурси, в отделенията (цеховете) за производство на технологичните трески, отделенията за пропарване, дефибриране и рафиниране на дървесината, пресово-формовъчните отделения и цеховете за дообработване на готовата продукция. В учебната програма са включени и разчети по определяне на броя и вида на машините и съоръженията за оборудване на технологичните линии за производство на материали от развлакнена дървесина, както и проблемите за опазване на природната среда (пречистване на отпадъчни технологични води).
Дисциплината „Технология на материалите от дървесни влакна” дава възможност на бъдещите инженер-бакалаври да получат научни и практически познания и информация за всички технологични режими на производство, контрол на качеството на продукцията и за възможностите за комплексно използване на лигноцелулозните суровини.
Основният фокус на курса е върху технологиите за производството на плочи от дървесни влакна. Освен това, макар и в съкратен обем, се изучават технологиите за производство на гипсовлакнести плочи, дървесно-полимерни композитни материали, целулоза, хартия и картон.

Преподаватели:
  • Проф. д-р Виктор Петров Савов

Учебната дисциплиина “Технология на материалите от масивна дървесина (ТММД)” е предназначена за студентите от специалността “Инженерен дизайн”. В нея се разглеждат въпросите, свързани с технологиите на производство на един от основните материали за мебели и интериор: фасонирани материали от дървесина; подови настилки; фурнир и слоеста дървесина; плочи и композити от дървесни частици; плочи от дървесни влакна.

С изучаване на дисциплината, студентите придобиват задълбочени теоретични познания по технологиите на тези производства, за комплексното и рационално използване на суровината, за редица специфични съоръжения, машини и апарати и за тяхното управление. С предвидения обем практически знания, студентите допълват познанията си върху технологичните процеси и придобиват опит.
Преподаватели:
  • Доц. д-р Нено Иванов Тричков
  • Гл. ас. д-р Даниел Иванов Койнов

Учебната дисциплина “Технология на плочите от дървесни частици” е предназначена за студентите от специалността “Технология на дървесината”, която е приемник на специалността “Дървообработване и производство на мебели”.

Профилиращата й насоченост се основава на разглежданите въпроси, свързани с теоретичните предпоставки за структурното изграждане и режимите на получаване на различните видове плочи от дървесни частици (ПДЧ). Освен това се разглеждат методите за повърхностно облагородяване, методите на технологичния и качествен контрол на ПДЧ и технологии за получаване на ПДЧ със специално предназначение. Включени са въпроси относно получаването на плочи с ориентирани и широкоплощни дървесни частици и плочи на основата на минерални свързващи вещества.
 
С изучаване на дисциплината, студентите придобиват задълбочени теоретични познания по технологиите на тези производства, за редица специфични съоръжения, машини и апарати за тяхното управление. С предвидения обем практически знания, студентите допълват познанията си върху технологията на плочите от дървесни частици и придобиват опит.

Дисциплината “Технология на фурнира и слоестата дървесина” е една от основните профилиращи дисциплини в курса на обучение на студентите от специалността “Технология на дървесината”. В нея се разглеждат въпросите, свързани с производството на различни видове фурнир и слоеста дървесина.
Курсът на обучение по дисциплината е изграден на производствен принцип. Основен дял заемат въпросите по производството на шперплат, а като негова неразделна част – производството на развиван фурнир. Разглеждат се и производствата на рязан фурнир, на някои специални видове фурнир, на огънатослепени детайли и на пластово пресувана дървесина. Запознаването с проблематиката в областта на производството на рязан фурнир и шперплат в първата част на курса на обучение по дисциплината, позволява на тази основа при разглеждането на производствата на останалите видове фурнир и слоеста дървесина, вниманието да бъде насочено главно към специфичните особености. Това дава възможност за по-кратко, но достатъчно по обем запознаване с проблематиката в областта на технологията на фурнира и слоестата дървесина.
С изучаването на дисциплината се цели студентите да придобият необходимите теоретични и практически знания за технологията на получаване на посочените материали и оптималните режими на работа. Освен това, чрез нея на студентите се дават знания за устройството и начина на работа на специфични за тези производства машини, съоръжения и поточни линии. Застъпени са също така и въпросите за технологичния и качествения контрол.

Учебната дисциплина “Управление на качеството” е предназначена за студентите от специалността „Инженерен дизайн” /”Интериор и дизайн за мебели”/, образователно-квалификационна степен “магистър”. В съответствие с квалификационната характеристика, завършилите инженер-дизайнери ще се реализират в проектантски отдели на мебелни фирми, в дизайнерски фирми, занимаващи се с проектиране на интериорен и екстериорен дизайн и мебели. В качеството им на проектанти те следва да познават и прилагат изискванията на международни, национални и отраслови нормативни документи, касаещи качеството на готовата продукция, принципите и методите за управление на качеството, същността на системите за управление на качеството и изискванията за сертифицирането и поддържането им. Основно внимание е отделено на серията стандарти БДС EN ISO 9000. Разглеждат се въпроси, свързани с проектирането и управлението на качеството на произвежданата продукция от дървообработващата и мебелната промишленост, в т.ч. серията стандарти ISO 9000, контролните дейности по доказване на качеството и оценяване на съответствието, оценяване на качеството, методите за статистически контрол на процеси и статистически приемателен контрол, както и техники и методи за подобряване на качеството. Отделено е внимание на някои техники и методи за подобряване на качеството, както и на човешкия аспект в управлението на качеството.
В ограничения по обем хорариум завършилите студенти няма да бъдат специалисти в областта на управлението на качеството, но ще имат значителни познания в тази област, което съчетано със задълбочените им познания като дизайнери ще доведе до проектиране и производство на висококачествена и конкурентоспособна продукция.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare