Специализирани звена

Учебно-производствения център по дървообработване се намира на територията на УОГС „Г. Аврамов“, с. Юндола. Състои се от три самостоятелни цеха, оборудвани със съвременно и високо производително оборудване, в т.ч. вертикален блок банциг за трупи с вагонетно подаване, делителен банциг, многолистови циркуляри за окрайчване и надлъжно разкрояване на дъски, четиристранно обработваща машина, универсални дървообработващи машини, сушилни камери за дървесина.

Центърът подпомага учебния процес и практическите занятия на студентите, а също така се ползва и като база за повеждане на различни научни изследвания и разработки.

Учебно-производственият център по производство на мебели се намира в непосредствена близост до централната сграда на университета. В него се провеждат различни практически занятия и производствени практики със студенти от факултет Горска промишленост. Центърът е оборудван със съвременно високо технологично оборудване в т.ч. CNC фрезово-пробивен център модел Rover (Biesse, Италия), форматно разкройващ циркуляр модел F-45 (Altendorf, Германия), кантираща машина (SCM, Италия), многошпинделна машина (Grigio, Италия), вакуум преса (Columbus, Австрия), кабина за нанасяне на защитно-декоративни покрития, всички видове универсални дървообработващи машини и редица ръчни електроинструменти.

Освен, че подпомага учебния процес на студентите, центърът също така се ползва и като база за повеждане на различни научни изследвания и разработки.

Адрес:
София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.
Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907 334, факс: +359 2 862 28 30;
E-mail: p_vitchev@ltu.bg

Ръководител на лабораторията
Доц. д-р инж. Павлин Вичев

Услуги, които лабораторията изпълнява:

Основната задача на учебно-демонстрационния център е да бъде в подкрепа на практическото обучение на студентите от факултет „Горска промишленост“, обучаващи се в трите специалности на факултета:

  • Технология на дървесината и мебелите;
  • Инженерен дизайн (Интериор и дизайн на мебели);
  • Компютърни технологии в мебелната индустрия.

Целта на новия учебно-демонстрационен център е да даде възможност на студентите да се запознават от първо лице с новостите в областта на машините, инструментите и технологиите при монтажа на последно поколение обков за мебели. На разположение на студентите в учебно-демонстрационният център е специализиран софтуер, CNC пробивна машина, шаблони за монтаж на мебелен обков, различни учебни образци, презентационни и информационни материали, на български език, даващи информация за предлаганите от фирмата продукти.

Лице за контакт
Доц. д-р инж. Павлин Вичев, тел.: +359 2 91 907 334, факс: +359 2 862 28 30;
E-mail: p_vitchev@ltu.bg

Лабораторията е изградена съвместно между Лесотехническия университет и фирмите Julius Blum GmbH, Австрия и Интериор И ООД, България.

Адрес:

София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Катедра Механична технология на дървесината, тел:+359 2 91 907 463,

е-mail: woodscience@mail.bg

Ръководител на лабораторията:

доц. д-р инж. Николай Бърдаров

Лабораторията по Дървесинознание се състои от две зали, в които се извършват разнообразни дейности по обучение и изследване на дървесината. В основната зала (305) е поместена ксилотеката. В нея са събрани образци за изучаване на морфологичния строеж на дървесината. Те са два вида като представят повече от 50 наши и около 30 тропични дървесни вида. В залата има богата сбирка с образци от дървесина, напоени в глицерин и приготвени за микроскопски изследвания. За тези изследвания залата е снабдена с микроскопи с преминаваща светлина. В залата има и разнообразни пробни тела за изследване на физичните и механичните свойства на дървесината.

Залата за недостатъци (306) е снабдена с богата колекция за изучаване и изследване на недостатъците на дървесината. Тук са представени образци събирани дълго време от студенти и колеги. Те дават възможност за голямо разнообразие на недостатъците както в облите, така и във фасонираните материали.

Услуги, които лабораторията изпълнява:

3.1. Обучение на студенти

3.2. Научни изследвания

3.3. Консултации

3.4. Услуги:

Средства, с които лабораторията разполага:

микроскопи, апаратура за изготвяне на микроскопски препарати, апаратура за определяне физични свойства, стенд за изпитване на механични свойства на дървесината, апаратура за определяне динамичния модул на линейна деформация

Ключови думи:

строеж на дървесината, свойства на дървесината, недостатъци на дървесината, дървесни видове, съдържание на вода, линейно и обемно съсъхване и набъбване, плътност на дървесината, твърдост на дървесината, якост при натиск, якост при статично огъване, якост на опън, якост на срязване, съпротивление на разцепване, статичен модул на линейна деформация, динамичен модул на линейна деформация.

 

image description
image description
image description

Лице за контакт:

Николай Бърдаров, тел:(++359 2) 91 907, вътр.463, :(++359 2) 91 907, вътр.433,

е-mail: niki_bardarov@ltu.bg

АДРЕС
София 1797, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет
Катедра, Механична технология на дървесината, тел.: +359 2 91 907 323
e-mail: victor_savov@ltu.bg

РЪКОВОДИТЕЛ НА ЛАБОРАТОРИЯТА
Доц. д-р инж. Виктор Савов

УСЛУГИ, КОИТО ЛАБОРАТОРИЯТА ИЗПЪЛНЯВА
1. Практически занятия и лабораторни упражнения на студенти и докторанти;
2. Научни изследвания свързани с пресови изделия от дървесина и лигноцелулозни суровини;
3. Експертизи и консултации;
4. Услуги:

СРЕДСТВА, С КОИТО ЛАБОРАТОРИЯТА РАЗПОЛАГА ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УСЛУГИТЕ
Хидравлични преси, смесители, съоръжения и апаратури, подпомагащи учебната и научно-изследователската дейност, както и специализирана техника за стандартни изпитвания на физико-механични свойства на композитите от дървесина и недървесни лигно-целулозни суровини.

КЛЮЧОВИ ДУМИ:
Дървесни плочи, Шперплат, ПДЧ, ПДВ, дървесина и лигно-целулозни суровини, физико-механични свойства;

ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТ
Доц. д-р инж. Виктор Савов, тел.: +359 2 91 907 323;
e-mail: victor_savov@ltu.bg

Presova_laboratoria1

Лаборатория по пресови материали

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, катедра „Производство на мебели“, тел:+359 2 91 907 / 213; 452, Факс: +359 2 862 28 30

E-mail: d.angelski@gmail.com

Ръководител на лабораторията:
Доц. д-р Димитър Ангелски

Дейности които лабораторията изпълнява:

Практически занятия и лабораторни упражнения на студенти; научни изследвания и консултации. Дейности – изработване на разнообразни пробни тела и иновационни конструкции, нови лакови, пигментирани и оцветителни композиции, изчислителни дейности за рандеман, производителност и оптимизация на технологични процеси. Изследвания на отделни технологични операции и процеси.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Мембранна преса, Хидравлична преса, кантираща машина, пробивен многошпинделен агрегат, циркуляр с каретка, настолна пробивна машина, различни комплекти електроинструменти.

Лице за контакт:

Ас. инж. Владимир Михайлов, тел:+359 2 91 907 452;

E-mail: vladko86mihailov@gmail.com

Адрес:

София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, тел: +359 2 91 907 452, Факс: +359 2 962 41 98

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

Ръководител на лабораторията:

Гл. ас. д-р Васил Мерджанов

Дейности които лабораторията изпълнява:

Научни изследвания и консултации. Дейности – широкообхватни изпитания за определяне на различни физико механични показатели на дървесни и недървесни материали и производи. Якости, еластичност и модул, твърдост и други.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Динамометър с електронна глава и дигитален датчик за преместване, микропроцесорна система за запис на данни от изпитване на комп., динамометър за изпитване до 5 тона и комплект устройства, изпитване на материали за якост на слепване, огъване, модул на еластичност и други, вакуумни сушилни.

Лице за контакт:

Мерджанов, тел:+359 2 91 907 452;

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

инж. д-р Васил Мерджанов е член на Камарата на Инженерите от Инвестиционното Проектиране с Пълна Проектантска Правоспособност.

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, УЛК, лаборатория 310, тел:+359 2 91 907 209, Факс: (+359 2) 862 28 30

E-mail: genchevy@abv.bg

Ръководител на лабораторията:
доц. д-р Янчо Генчев

Дейности които лабораторията изпълнява:

Лабораторни упражнения на студенти; научни изследвания и консултации. В конструкцията на тапицираните мебели участват над 70 вида материали. В лабораторията се изследват както функционалните параметри на различните видове тапицирани мебели, пропорционалността на основните елементи и композирането им в един сложен пространствен мебел, така и якостта и деформационното поведение при натоварване на скелетите по метода на крайните елементи. Определяне на деформационните свойства на тапицерски материали и тапицерски структури и основи при натоварване.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Стенд за определяне на деформационното поведение при натоварване на различни тапицерски материали и структури на тапицерия, стенд за изпитване на тапицирани мебели.

Лице за контакт:

Генчев, тел:+359 2 91 907 209;

E-mail: genchevy@abv.bg

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, тел:+359 2 91 907 452, Факс: +359 2 962 41 98

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

Ръководител на лабораторията:
Гл. ас. д-р Васил Мерджанов

Дейности които лабораторията изпълнява:

лабораторни упражнения на студенти и консултации. Дейности – определяне на якостни и визуално естетични качества на суровини, готови материали и композити, тестване на строителни конструкции за топло- и звукоизолация и др.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Уреди за определяне на гланц и блясък, твърдомери, грапавомери, уреди за определяне на осветеност на помещения, електронни уреди за ъглови и линейни измервания, пневматични пистолети за конструктивни сглобявания със скоби, уредба за клиново съединяване по дължина и широчина.

Лице за контакт:

Мерджанов, тел:+359 2 91 907 452;

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

инж. д-р Васил Мерджанов е член на Камарата на Инженерите от Инвестиционното Проектиране с Пълна Проектантска Правоспособност.

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, тел:+359 2 91 907 452, Факс: +359 2 962 41 98

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

Ръководител на лабораторията:
Гл. ас. д-р Васил Мерджанов

Дейности които лабораторията изпълнява:

Практически занятия и лабораторни упражнения на студенти; научни изследвания и консултации. Дейности – измервания на вискозитет, сухо вещество, втвърдяване, потребителски качества на покрития, физични и химични параметри на лепила и лакове, рецепти за байцове, лепилни композиции, лакове и бои.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Вискозиметри динамични, гравитационни, химически реактиви, Ph метри, механизирани бъркалки, вакуумни сушилни, шприцуредби, валово нанасяне на лепила и лакове, малка високотемпературна преса, уреди за твърдост на лакови покрития, уреди за износоустойчивост, микроскопи с отразена и преминаваща светлина, микроскоп с дигитален сензор за директен запис на компютър, електронни везни с различен обхват и точност.

Лице за контакт:

Мерджанов, тел:+359 2 91 907 452;

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

инж. д-р Васил Мерджанов е член на Камарата на Инженерите от Инвестиционното Проектиране с Пълна Проектантска Правоспособност.

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, УЛК, лаборатория 102, тел:+359 2 91 907 452, Факс: +359 2 962 41 98

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

Ръководител на лабораторията:
Гл. ас. д-р Васил Мерджанов

Дейности които лабораторията изпълнява:

Практически занятия и лабораторни упражнения на студенти. Дейности – изработване на макети на интериорни и екстериорни обекти, изработване на прототипи на мебели и мебелни елементи, разработване на шаблони и приспособления за обработка на детайли и агрегати.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Вибрационен трион за резби, мини фреза за декоративна обработка, пистолет с горещ въздух за огъване на пластични материали, малка вакуум преса за 3д формоване, голям набор от ръчни електроинструменти и специални инструменти за обработка на макети, дървообработващи машини за масив и плочи, пневматични пистолети за тапициране, аерографи за декорация, струг дърводелски и инструменти за струговане.

Лице за контакт:

Мерджанов, тел:+359 2 91 907 452;

E-mail: vasilmerdzhanov@gmail.com

инж. д-р Васил Мерджанов е член на Камарата на Инженерите от Инвестиционното Проектиране с Пълна Проектантска Правоспособност.

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, тел:+359 2 91 907 419

E-mail: borislav65@abv.bg

Ръководител на лабораторията:
Доц. д-р Борислав Кючуков

Дейности които лабораторията изпълнява:

Практически занятия със студенти; работа с дипломанти и докторанти; научни изследвания и консултации.

Лице за контакт:

Кючуков, тел:+359 2 91 907 419;

E-mail: borislav65@abv.bg

Доц. д-р Борислав Кючуков e експерт на ТК 33 към БИС и е член на УС на БСС.

Адрес:
София 1797, бул. “Климент Охридски” N 10, Лесотехнически Университет, Производство на мебели, тел:+359 2 91 907 419

E-mail: borislav65@abv.bg

Ръководител на лабораторията:
Доц. д-р Борислав Кючуков

Дейности които лабораторията изпълнява:

Лекции и упражнения със студенти и консултации.

Машини и апарати за изследвания в лабораториите:

Опитна конвективна сушилна, везна и елктронна везна, влагомери, сушилни шкафове, психрометри и термометри.

Лице за контакт:

Кючуков, тел:+359 2 91 907 419;

E-mail: borislav65@abv.bg

Доц. д-р Борислав Кючуков e експерт на ТК 33 към БИС и е член на УС на БСС.

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра, Дървообработващи машини, тел.: +359 2 91 907 311, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: zhivkog@ltu.bg

Ръководител на лабораторията

Проф. д-р инж. Живко Гочев

Услуги, които лабораторията изпълнява:

Обучение на студенти; научни изследвания; консултации. Услуги – разработване на режими за рязане на дървесина и материали на дървесна основа; проектиране на дърворежещи инструменти, изпитване твърдостта на режещите инструменти по Роквел и Бринел; измерване на грапавостта на обработени детайли от дървесина; измерване грапавостта на опорните и режещите повърхнини на дърворежещи инструменти; снаждане на банцигови ленти; измерване на входящата мощност на механизмите за рязане и подаване на дървообработващи машини; измерване на шум и вибрации на машини; заточване на режещи инструменти.

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на услугите:

Микроскопи; режещи инструменти; стендове за измерване на твърдостта на метали (по Роквел и Бринел); Прибори за измерване на шум, вибрации, влажност на дървесината; уреди за измерване на грапавостта на детайли от дървесина и режещи инструменти; машина за снаждане на банцигови ленти; универсална машина за заточване на дърворежещи инструменти. Лабораторията е оборудвана със специализирана техника за проектиране, поддържане и предварителна подготовка на дърворежещи инструменти и техника за монтаж и настройка на сглобяеми фрезери.

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Рязане на дървесината; материали на дървесна основа; режещи инструменти; технологии

Лице за контакт

Гочев, тел.: +359 2 91 907 311, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: zhivkog@ltu.bg

Адрес:
София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.
Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907 334, факс: +359 2 862 28 30;
E-mail: p_vitchev@ltu.bg

Ръководител на лабораторията
Доц. д-р инж. Павлин Вичев

Услуги, които лабораторията изпълнява:
Основната цел на учебно демонстрационния център е да подпомогне практическото обучение на студентите и да допринесе те да развият и затвърдят своите умения и компетенции при работа с подобен тип технологично оборудване. Ще се запознаят с технологичните възможности на всеки един от типовете инструменти, правилният избор и монтаж на режещите инструменти, настройването на електроинструментите и работа с тях.

Центърът ще бъде в полза и при развитието на научната дейност в областта на изследване процесите на рязане на дървесината и материалите на дървесна основа, изследване качеството на повърхнините, износването на режещите инструменти и др.

Оборудване, с които лабораторията разполага за изпълнение на дейността си:
Учебно-демонстрационният център се състои от две зали – за теоретична подготовка и практически занятия. Оборудван е с почти пълната гама електроинструменти на немската фирма FESTOOL, използвани при производството и монтажа на мебели и обзавеждане, в т.ч. циркуляри за надлъжно и напречно разкрояване, прободни триони (зеге), оберфрези, винтоверти, шлайф машини, кантослепваща машина, локални аспирации, специализирани работни маси, контролно-измервателни уреди и др.

Ключови думи за дейността на лабораторията:
Електроинструменти; режещи инструменти; рязане на дървесината; материали на дървесна основа; технологии

Лице за контакт
Доц. д-р инж. Павлин Вичев, тел.: +359 2 91 907 334, факс: +359 2 862 28 30;
E-mail: p_vitchev@ltu.bg

Ръководството на университета и факултет „Горска промишленост“ изказват своята благодарност на фирмите подкрепили създаването на учебно-демонстрационния център по електро-инструменти – FESTOOL, ТЕКА, IKEA, JAF, Консулт Инженеринг – КИМ.

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907 290;

E-mail: g_kovachev@ltu.bg

Ръководител на лабораторията:

Гл. ас д-р Георги Ковачев;

Дейност:

Лабораторията подпомага учебния процес на студентите от факултет „Горска промишленост“. С провежданите в нея занятия се цели да се развият основни знания и уменията на студентите в областта на изчисляването, проектирането и изчертаването на различни видове машинни елементи. Лабораторията се ползва и като база за провеждане на различни научни изследвания.

Оборудване:

Лабораторията разполага с дванадесет работни места, различни измервателни прибори и е оборудвана с богата гама от учебни образци на разнообразни видове машинни елементи, в. т.ч. цилиндрични зъбни колела, конусни зъбни колела, верижни колела, вериги, ремъчни шайби, ремъци, червячни предавки, редуктори, валове, лагери, съединители, вариатори, винтови съединения, болтове, гайки, шайби и др.

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Машинни елементи, Машинознание;

 

Лице за контакт:

Гл. ас д-р Георги Ковачев, тел.: +359 2 91 907 290;

E-mail: g_kovachev@ltu.bg

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра, Дървообработващи машини, тел.: +359 2 91 907 307, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: petarn@ltu.bg

Ръководител на лабораторията:

Гл. ас. д-р Петър Николов

Услуги, които лабораторията изпълнява:

Проектиране, изпитване, регулиране и настройка на пневмотранспортни и вентилационни инсталации. Консултации, експертизи на микроклимата и работните помещения и др. предпускови и експлоатационни настройки на вентилационни и певмотранспортни инсталации. Проверка на параметрите на въздушния поток за съответствие с транспортираните материали (раздробена дървесина) и даване на предписания и технически решения за подобряване на работата им.

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на услугите:

Измервателна техника (микроманометри, анимометри термометри, прибори за вземане на прахова проба от помещенията и въздухоочистващите инсталации, кататермометри), методики на изследване, регулиране на настройка.

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Пневмотранспорт в дървообработващата промишленост, очистване на отработения въздух, параметри на микроклимата в работните помещения, оползотворяване топлината на изхвърления въздух.

Лице за контакт:

гл. ас. д-р Николов, тел.: +359 2 91 907 307, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: petarn@ltu.bg

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907 334, +359 2 91 907 307;

E-mail: petarn@abv.bg

Ръководител на лабораторията:

Гл. ас. д-р Петър Николов

Площ: 30 м2Работни места: 16

Дейност:
Проектиране, изпитване, регулиране и настройка на вентилационни инсталации. Консултации, експертизи на микроклимата и работните помещения и др. предпускови и експлоатационни настройки на вентилационни инсталации. 

 

Оборудване:
Измервателна техника (микроманометри, прибори за вземане на прахова проба от помещенията и въздухоочистващите инсталации,), методики на изследване, регулиране на настройка. 

Ключови думи за дейността на лабораторията: Вентилационни инсталации в дървообработващата промишленост, очистване на отработения въздух, параметри на микроклимата в работните помещения, оползотворяване топлината на изхвърления въздух.

Лице за контакт:

гл. ас. д-р П. Николов, тел.: +359 2 91 907 334, факс: +359 291 907 307;

E-mail: petarn@abv.bg

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907/290, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: vatanasov_2000@ltu.bg

Ръководител на лабораторията

гл. ас. д-р Валентин Атанасов 

Услуги, които лабораторията изпълнява:

В лабораторията се обучават студенти от факултет „Горска промишленост“ и „Стопанско управление“. Разглежда се приложението, устройството и механизмите на широка група от дървообработващи машини: банцизи, циркуляри, фрези, пробивни машини, абрихти, щрайхмуси и др. Машините се изчисляват кинематично, силово и якостно. Изчисляват се кинематично режещи, подаващи, предавателни и други механизми на дървообработващи машини. Определят се силите на рязане, възникващите по време на работа, инерционни сили, сили на триене, теглителни сили, необходими натискови сили и др. Извършва се якостно и деформационно оразмеряване, избират се двигатели за режещи, подаващи, настроечни и други механизми. На тяхна база се извършва проектиране на техните основни елементи – работни вретена, елементи за извършване на подавателно движение и т.н. Извършват се лабораторни упражнения с дървообработващи машини.  

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на услугите:

Лабораторията разполага със универсален банциг, фрезова машина с долно разположение на вретеното, многовретенна пробивна машина и две циркулярни машини; осъществяват се измервания на силово-енергетични параметри на дървообработващи машини – чрез многофункционален уред за измерване на активна, реактивана, пълна мощност, фактор на мощността, големина на тока и напрежението – общо и по фази; токови и напреженови трансформатори за свързване на устройството, както и софтуер от фирмата производител.

 

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Дървообработващи машини; проектиране на машини и механизми; технологии за обработване на дървесина

Лице за контакт

гл. ас. Валентин Атанасов, тел.: +359 898447098, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: vatanasov_2000@yahoo.com

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра „Дървообработващи машини“, тел.: +359 2 91 907/290, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: vatanasov_2000@ltu.bg

Ръководител на лабораторията

гл. ас. д-р Валентин Атанасов 

Услуги, които лабораторията изпълнява:

В лабораторията се обучават студенти от факултет „Горска промишленост“ и „Стопанско управление“. Разглежда се приложението, устройството и механизмите на широка група от дървообработващи машини: банцизи, циркуляри, фрези, пробивни машини, абрихти, щрайхмуси и др. Машините се изчисляват кинематично, силово и якостно. Изчисляват се кинематично режещи, подаващи, предавателни и други механизми на дървообработващи машини. Определят се силите на рязане, възникващите по време на работа, инерционни сили, сили на триене, теглителни сили, необходими натискови сили и др. Извършва се якостно и деформационно оразмеряване, избират се двигатели за режещи, подаващи, настроечни и други механизми. На тяхна база се извършва проектиране на техните основни елементи – работни вретена, елементи за извършване на подавателно движение и т.н. Извършват се лабораторни упражнения с дървообработващи машини.  

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на услугите:

Лабораторията разполага със универсален банциг, фрезова машина с долно разположение на вретеното, многовретенна пробивна машина и две циркулярни машини; осъществяват се измервания на силово-енергетични параметри на дървообработващи машини – чрез многофункционален уред за измерване на активна, реактивана, пълна мощност, фактор на мощността, големина на тока и напрежението – общо и по фази; токови и напреженови трансформатори за свързване на устройството, както и софтуер от фирмата производител.

 

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Дървообработващи машини; проектиране на машини и механизми; технологии за обработване на дървесина

Лице за контакт

гл. ас. Валентин Атанасов, тел.: +359 898447098, факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: vatanasov_2000@yahoo.com

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра, Дървообработващи машини, тел.: +359 2 91 907 305; 0884 654 208; факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: izabelarad@abv.bg

Ръководител на лабораторията

Гл. ас. д-р инж. Изабела Радкова

Дейности, които лабораторията изпълнява:

Обучение на студенти; научни изследвания; консултации. Дейности – проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на лабораторни модели, макети и опитни установки на реални елементи на автоматиката и системи за сигнализация, контрол и управление на технологични обекти; изследване на работните характеристики на първични елементи на автоматиката – датчици, задаващи и сравняващи; изследване на работните характеристики на междинни елементи на автоматиката – електромагнитни релета, релета за време, фоторелета, контактори; изследване на реализирани в лабораторията автоматични системи за стабилизиращо, програмно и следящо управление на производствени параметри и процеси в дървообработването и производството на мебели; изследване на работата на микропроцесорни контролери за автоматично измерване, стабилизиращо, програмно и следящо управление.

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на дейностите:

Електроизмервателни уреди, токоизправители, стабилизатори, датчици – капацитивни, индуктивни, потенциометрични и реостатни; датчици за измерване на температура, влажност на дървесината, относителна влажност и температура на въздуха; електрични и електромеханични задаващи елементи – стабилизиращи, програмни и следящи; електромагнитни релета, релета за време, фоторелета, контактори; изпълнителни елементи на автоматиката – електродвигатели за постоянен ток и асинхронни променливотокови двигатели; микропроцесорни контролери. В лабораторията са изградени действащи опитни установки на различни системи за пускане, спиране, автоматична блокировка, независимо и зависимо управление на електродвигатели; системи за автоматично измерване, стабилизиращо, програмно и следящо управление.

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Автоматика; елементи на автоматиката; автоматични системи; автоматизация на дървообработващата и мебелната промишленост

Лице за контакт

Радкова, тел.: +359 884 654 208;

E-mail: izabelarad@abv.bg

Адрес:

София 1756, бул. „Климент Охридски” № 10, Лесотехнически университет.

Катедра, Дървообработващи машини, тел.: +359 2 91 907 305; 0884 654 208; факс: +359 2 862 28 30;

E-mail: izabelarad@abv.bg

Ръководител на лабораторията

Гл. ас. д-р инж. Изабела Радкова

Дейности, които лабораторията изпълнява:

Обучение на студенти; научни изследвания; консултации. Дейности – проектиране и разработване на мехатронни системи за контрол и управление на производствени процеси; изследване работата на програмируеми логически контролери; определяне на технологичност на детайли и сглобени единици; съставяне на символични схеми на отделни манипулации; проектиране и анализ на системи за автоматизиране потока на детайлите; съставяне на циклограми; изследване работата на електронни логически елементи.

Средства, с които лабораторията разполага при изпълнение на дейностите:

Лабораторията е оборудвана с презентационна техника, студентски работни места, всяко с персонален компютър за изпълнение на различни задачи в реално време; лабораторен обучителен модул на фирма FESTO за обучение по основи на захранващи електрични вериги с контакти и контактори за управление, експлоатация и мониторинг на работата на електродвигатели; минисистема за управление, експлоатация и мониторинг на работни манипулации, реализирана с програмируем контролер.

Ключови думи за дейността на лабораторията:

Автоматизация; електроника; пневматика; програмируеми логически контролери; мехатронни системи в дървообработването и мебелната промишленост

Лице за контакт

Радкова, тел.: +359 884 654 208

E-mail: izabelarad@abv.bg

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare