Факултет Горско стопанство (ФГС)

Факултет Горско стопанство (ФГС)

Добре дошли в страницата на Факултет Горско стопанство

Мисия

Мисията на Факултет „Горско стопанство“ е да обучава и възпитава квалифицирани кадри, и да осигурява развитие на науката, в областта на горското и ловното стопанство.

Цел и задачи

История

През 1923 г. към Агрономическия факултет на Софийския университет (СУ) се открива катедра „Частно лесовъдство“. През 1925 г. се обособява самостоятелен Лесовъден отдел, а с указ № 287/07.09.1925 г. Агрономическият факултет е преименуван в Агрономо-лесовъден факултет. През 1947 г. Лесовъдният отдел към СУ се обединява с Лесовъдния отдел към Пловдивския университет и се създава Лесовъдския факултет в СУ. Този факултет е сред 4-те факултета, които са в основата на създаването на Селскостопанската академия през 1947 г. С указ на Президиума на Народното събрание от 12 януари 1953 г. Селскостопанската академия се преструктурира и се обособяват 3 самостоятелни висши учебни заведения: Селскостопанска академия „Георги Димитров”, Висш ветеринарно-медицински институт и Висш лесотехнически институт – София с обучение по 5 специалности, вкл. „Горско стопанство“ и „Лесоексплоатация и лесоинженерно дело“. През 1974 г. във ВЛТИ се обособяват два факултета – „Горско стопанство и озеленяване“ и „Горска промишленост“. Факултетът „Горско стопанство и озеленяване” включва специалността „Горско стопанство” и нейните профили, и специалността „Озеленяване”. С указ на Народното събрание на Република България от 27 юли 1995 г. ВЛТИ се преименува на Лесотехнически университет. От 1995 г. да 2023 г. ЛТУ включва в структурата си 6 факултета, а от 2023 г. – 5 факултета, един от които е „Горско стопанство“.

От обособяването на факултета като самостоятелно звено през 1974 г. за декани са избирани следните преподаватели:

От създаването си до момента факултетът е единственият в страната, в който се дипломират специалисти с висше образование по специалност „Горско стопанство“. В него се обучават годишно около 700 студенти по специалността “Горско стопанство” в трите степени (ОКС „бакалавър“, ОКС „магистър“ и ОНС „доктор“) и в две форми на обучение (редовна и задочна). При вече 96-годишна история академичният състав на ФГС се гордее с постиженията на своите повече от 6000 възпитаници, които създават нови гори в България и по света и се грижат за устойчивото стопанисване на “зеленото злато” на планетата.

Акредитация

Специалността „Горско стопанство”, като основна за едноименното професионално направление, е акредитирана от Националната агенция по оценяване и акредитация към МС до 2025 г.
Обучението по специалност „Горско стопанство“ се осъществява в две образователно-квалификационни степени – “бакалавър” и “магистър” и в образователната и научна степен “доктор”. Формите на обучение са редовна и задочна.

Във Факултета се подготвят докторанти по следните научни специалности:

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare