За факултета (ФГС)

Добре дошли в страницата на Факултет Горско стопанство

Факултет “Горско стопанство” е приемник на Лесовъдния отдел при Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет, основан през 1925 г. В него се обучават годишно около 700 студенти по специалността “Горско стопанство”. Специалността „Горско стопанство”, като основна за едноименното професионално направление, е акредитирана от Националната агенция по оценяване и акредитация към МС до 2025 г. При вече 95-годишна история академичният състав на ФГС се гордее с постиженията на своите повече от 6000 възпитаници, които създават нови гори в България и по света и се грижат за устойчивото стопанисване на “зеленото злато” на планетата. 

Обучението на студентите се води от висококвалифицирани преподаватели, които се занимават активно и с научноизследователска дейност. Към ФГС преподават 26 хабилитирани специалисти (7 професори и 19 доценти) и 21 асистенти. От тях 43 имат научна степен – „доктор на науките” и „доктор”. В обучението по специалност „Горско стопанство” участват още над 60 преподаватели от други факултети на ЛТУ. Голяма част от преподавателите и докторантите работят по международни програми, членуват в европейски и световни организации и поддържат делови контакти със свои колеги от САЩ, Япония, Франция, Германия, Швейцария, Русия и други силно развити в областта на горското стопанство страни. Това дава възможност да се води обучение, осигуряващо солидни знания на студентите, които ще се реализират в условията на свободна конкуренция на територията на Европейския съюз.
Компетенциите по специалност “Горско стопанство” се получават в две образователно-квалификационни степени – “бакалавър” и “магистър” и в образователната и научна степен “доктор”. Формите на обучение са редовна и задочна.

По време на своето обучение студентите изучават общообразователни, фундаментално-приложни и специализиращи учебни дисциплини, които дават необходимите знания и умения на инженера-лесовъд. По всички основни дисциплини се провеждат учебни практики. Обучението е организирано чрез учебни планове със задължителни, избираеми и факултативни дисциплини, обвързани в система за трансфер на кредити по ECTS, съгласно Закона за висше образование. След успешно приключване се издава диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование и европейско дипломно приложение на английски език, с пълна информация за проведеното обучение.

Завършилите специалността “Горско стопанство” придобиват правото да заемат длъжности, изискващи висше образование в системата на Държавна агенция по горите, Министерството на околната среда и водите и други държавни, обществени, правителствени и неправителствени организации, както и частни фирми, занимаващи се с бизнес в горското стопанство, общински лесничейства и горски кооперации.

С решение на АС на ВЛТИ от 1993 г. и решение на МС от 1994 г. във ВЛТИ, във факултет „Горско стопанство“ започва обучение по „Индустриален мениджмънт“, с две специалности „Мениджмънт в горското стопанство“ и „Мениджмънт в горската промишленост“. От 1995 г. двете специалности се отделят в самостоятелен факултет „Стопанско управление“. През 1997 г. специалността е приведена в съответствие с държавните изисквания, с наименование „Стопанско управление“. От 2023 г. специалността „Стопанско управление“ се прехвърля във факултет „Горско стопанство“. В бакалавърския курс на обучение студентите получават фундаментални професионални знания по основните методологични и методични въпроси на широкопрофилните специалности. В хода на обучението у студентите се изграждат основни управленски умения, като се започне от определяне на мисията и целите на фирмата и се премине през оценка на състоянието и промените на бизнес средата и вземането на решения, вкл. в условия на риск. Придобилите образователно – квалификационна степен „Магистър“ могат да извършват научна, изследователска и преподавателска дейност във висшите училища и научните органи­зации, да извършват икономическа диагностика на фирми, да управляват рисковите фактори в бизнеса, да формират финансовата и социалната политика на фирмите, да разработват стратегии и прогнози, фирмени бюджети и отчети за тяхното ефективно използване, както и да представят актуална информация и предложения за решение на мениджърските екипи.

ФГС осъществява методичното ръководство на учебно-опитните горски стопанства “Г. Аврамов” – с. Юндола и “Петрохан” – с. Бързия и специализираното научно списание “Forestry Ideas“.

Подробности за историческото развитие на висшето лесовъдско образование и ФГС.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare