Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Дендрология

Ботаника

Курсът по ботаника е фундаментален и има за цел да запознае бъдещите специалисти с анатомията, морфологията и систематиката на растенията.

В първата част – Анатомия и морфология на растенията – са представени основите на учението за растителната клетка, растителните тъкани, морфологията и анатомията на растителните органи. В тази част се разглежда теоретично и размножаването на растенията.
Във втората част – Систематика на растенията – е представена класификацията на основните групи организми, традиционно отнасяни към растенията и изучавани в курсовете по ботаника. За първите три царства (прокариоти, гъби и протисти) е дадена обобщена характеристика на по-малък брой систематични единици, а в царството на растенията са представени описанията на по-голям брой систематични единици от различен ранг, представляващи интерес за бъдещите специалисти.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Виолета Георгиева Димитрова
  • Гл. ас. д-р Николай Ангелов Цветанов
  • ас. Теодора Маркова

Целта на курса по Горска генетика и селекция е да запознае студентите с основните принципи и закономерности на генетиката и с приложението на тези знания при селекцията на дървесните видове. Курсът е разделен на три части. В първата част студентите се запознават с генетиката като биологична наука, с основните принципи на наследствеността и изменчивостта на живите организми. Тематиката включва молекулярни и цитологични основи на наследствеността (молекулярна генетика и цитогенетика), генетика на пола и на репродуктивния процес при растенията и в частност при дървесните видове, генетиката на индивидуалното развитие и генетиката на популациите. Независимо, че тази част се изучава в по-общ контекст, преобладаващото мнозинство от примерите касаят дървесните видове. Втората част – селекция – запознава студентите с основните селекционни методи и с особеностите на приложение на тези методи при дървесните видове. Разглеждат се особеностите на селекционния процес при по-важните дървесни видове у нас. Третата част засяга принципите на създаване и стопанисване на семепроизводствената база при дървесните видове, а също методите за запазване на ценните генетични ресурси при тези видове.

 

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов
  • Гл. ас. д-р Иван Тодоров Евтимов
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов

В учебната дисциплина Декоративни растения от флората на България, включена в учебния план на специалността Ландшафтна архитектура се изучават разпространението и еколого-биологичните особености на видове от естествената флора на България, притежаващи определени декоративни качества, които дават възможност да се използват при създаването на различни типове зелени площи. В първата обща част се разглеждат основните понятия, свързани с екологията и ареалите на видовете. Анализират се основните подходи при изучаване на регионалните и конкретните флори и се разглеждат географските елементи на флората. Въз основа на приспособителните признаци на растенията към отделни доминиращи екологични фактори се дава класификация на основните екологични групи растения. Разглеждат се формите на растежа на растенията и фенологията на тревистите растения. Във втората част е направена обща морфологична, екологична и хорологична характеристика на тревни и храстови видове от естествената флора на България. Характеристиката на отделните видове е дадена в следната последователност: жизнена форма, обща морфологична характеристика, жизнен цикъл, цъфтеж и плододаване, ареал и екологична характеристика, възможности за използване за декоративни цели. Получените знания подпомагат изучаването на дисциплини като цветарство, композиции с цветя, опазване на биологичното и ландшафтно разнообразие и др.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Виолета Георгиева Димитрова

Учебната дисциплина „Дендрология” се изучава от студенти в ОКС „бакалавър” на специалностите „Горско стопанство” и „Екология и опазване на природната среда”. Тя дава познания за систематичната принадлежност, морфологичните белези, биологичните особености, екологичните изисквания, разпространението и стопанското значение на горските дървесни видове. Получените знания служат за фундамент при изучаването на другите лесобиологични дисциплини.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Момчил Панайотов Панайотов
  • Гл. ас. д-р Николай Ангелов Цветанов

Учебната дисциплина „Дендрология на чуждоземни видове” е избираема за студентите от ОКС „магистър” във Факултет „Горско стопанство”. В нея се изучава систематичната принадлежност, морфологичните белези, биологичните особености, екологичните изисквания, разпространението и стопанското значение на горските дървесни видове, които се интродуцират в България или имат важно значение в различните биоми и растително-географски царства.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Момчил Панайотов Панайотов

Екологичната физиология на растенията е приложна дисциплина, която изучава влиянието на факторите на средата върху интензивността на жизнените процеси при растенията. Въпросите, разглеждани в дисциплината екологичната физиология, се базират на знанията, придобити от фундаментални естествени науки като ботаника и дендрология, екология, физиология и биохимия, генетика, физика, химия и др. Основни физиологични процеси като фотосинтеза, дишане, транспирация, минерално хранене и усвояване на азота се разглеждат като резултат от взаимодействието между средата и растителния организъм. Чрез екологични методи се изучават растежът и развитието, репродукцията и разпространението, стресът и приспособителните реакции, жизнеността и оцеляването на растенията като отговор на промените във физичните, химичните и биотичните фактори на средата. Знанията по „Екологична физиология“ могат да допринесат за разбиране на значението на наследствените възможности за приспособяването и оцеляването на даден растителен вид и оценка на потенциала му за разпространение и конкурентоспособност спрямо другите видове.

Курсът по медицинска ботаника е има за цел накратко да запознае бъдещите ветеринарни лекари с цитологията, морфологията, органографията и систематиката на растенията, а също и с възможностите за използването на растенията като храна и лечебно средство за животните.
В първата част – Цитология и морфология на растенията – са представени основите на учението за растителната клетка, растителните тъкани, морфологията на растителните органи и техните видоизменения. Разглеждат и основните типове на размножаването при растенията.
Систематиката на растенията се изучава в упражненията – представена е класификацията на основните групи организми, традиционно отнасяни към растенията и изучавани в курсовете по ботаника. В царството на растенията са представени по-голям брой систематични единици от различен ранг, предимно семейства, в които са включени растителни видове, представляващи практичен интерес за бъдещите специалисти в областта на ветеринарната медицина – лечебни, отровни, фуражни, медоносни и др. растения.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Виолета Георгиева Димитрова

Курсът по опазване на биологичното разнообразие е разделен на две части. Първата част цели да запознае студентите с методите и подходите на измерване на биологичното разнообразие на различни нива: 1) разнообразие в рамките на видовете – генетично разнообразие (вътрепопулационно и междупопулационно); 2) разнообразие в рамките на съобществата (алфа разнообразие) и 3) разнообразие между съобществата (бета разнообразие). Разгледани са подробно различните методи и свързаните с тях индекси за охарактеризиране на разнообразието на тези нива, техните предимства и недостатъци, както и практическото им приложение в екологичните изследвания и в природозащитата. Втората част е свързана с различни аспекти на опазване на биоразнообразието и тяхното значение – редки видове, биологични инвазии, екологични коридори и мрежи. Накратко се представя информация и за природозащитната мрежа НАТУРА 2000 в България и значението й за горските територии във връзка с тяхното стопанисване и опазване.

 

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов
  • Гл. ас. д-р Иван Тодоров Евтимов
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов

Дисциплината „Опазване на биологичното разнообразие и създаване на екологична мрежа” е предназначена за магистърска степен на обучение и е структурирана модулно. Целта е да бъдат обхванати всички аспекти на проблема на различни нива на организация на живата материя.
В първия раздел се изучават основни понятия, принципи, подходи и правна рамка при опазването на биологичното разнообразие. Студентите се запознават със заплахите за биологичното разнообразие, както и причините и механизмите за неговото обедняване. Посочват се целите, приоритетите и критериите при избора на обекти за опазване и необходимите дейности на международно и национално ниво.
Във втория раздел (модул „флора, растителност и местообитания”) се прави характеристика на флората и растителността на територията на всички флористични райони в България. Особено внимание се отделя на най- характерните флорни елементи и растителни формации, а също и на редките, застрашените от изчезване и ендемични растения и растителни съобщества с участието на тези геоелементи на флората. Студентите разработват курсова работа, свързана с характеристика на видовете от Червената книга на България (2011), срещащи се в различните флорни райони на България, при което се използват национални и международни литературни източници и референтни документи, отнасящи се към опазването на флората и растителността и свързани със защитените зони от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в България.

Курсът по “Опазване на флората и растителността” има за цел да запознае бъдещите специалисти по екология и опазване на околната среда с морфологията, биологията и екологията на редките и застрашени от изчезване растения, а също и с фитоценологичните особености на редките и застрашените растителни съобщества у нас и мерките, които е необходимо да бъдат предприети за тяхната защита
В лекциите се дават познания за закономерностите във формирането и развитието на флорите и флорните комплекси, а също и за характерните и специфични геоелементи в различните флористични райони на България.
Разгледани са типовете ендемизъм във висшата флора на България, таксономичната, биологичната и екологичната структура на ендемитите и разпространението им на територията на България. Студентите се запознават с някои специфични и редки растителни съобщества, в които участват редки, застрашени, ендемични и реликтни растения. Посочени са и основните формообразуващи огнища на ендемизма у нас.
Предложени са показатели и критерии за оценка на степента на застрашеност на отделните видове семенни растения и растителни съобщества и са посочени принципите за включване на растителните видове в Червената книга на България, както и в списъците на защитените растения (1960-2007). Характеризирани са целите и развитието на Европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.
Придобитите познания по дисциплината ще имат пряко приложение при организиране на системата за наблюдение и контрол на мероприятията по опазване на флората и растителните конплекси в рамките на изграждащата се единна национална система за опазване на природната среда у нас.

По същество курсът по Подобряване на дървесните видове представлява запознаване с най-новите постижения и методи за подобряване на наследствените качества на горските репродуктивни материали. Разглеждат се съвременни принципи и методи на селекцията на дървесните видове, които не са били предмет на обучението по горска селекция в бакалавърския курс. Тематиката включва разглеждане на генетиката на количествените признаци, наследяемост и ефективност на отбора, както и селекция с помощта на молекулярно-генетични маркери и методи (molecular breeding).

 

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов
  • Гл. ас. д-р Иван Тодоров Евтимов
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов

Учебната програма по “Горски дървесни и недървесни ресурси” за подготовка на студенти в образователна степен “Бакалавър” на специалност Алтернативен туризъм има за цел запознаване на студентите с основните ресурси на територията на горския фонд, които са обект на стопанско ползване – растителните ресурси. Обучението включва въвеждаща част, която запознава студентите с морфологията, биологията и екологията на растенията. Специална част представя информация за систематиката на растенията и конкретно за растителните видове, обект на стопанско ползване и основно тези, интересни от гледна точка на туризма – редки, защитени и ендемични видове, лечебни растения и др. Практическите занятия са насочени към развиване на умения у студентите да разпознават различните растителни видове.

 

Преподаватели:
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов
  • Гл. ас. д-р Иван Тодоров Евтимов
  • Проф. д-р Петър Желев Стоянов

Физиологията на растенията изучава всички вътрешни процеси, свързани с живота на растението, на различни нива на организация – от молекулно до организмово и във връзка със околната среда. Фундаментални процеси като фотосинтеза, дишане, движение на устицата и транспирация, хранене, растеж и развитие, екологичен стрес, както и регулацията на вътрешните функции се изучават от физиологията. Тази дисциплина дава познания на бъдещите агрономи и специалисти по растителна защита за взаимодействието между отделните клетки, тъкани и органи в организма на растението. Биохимията на растенията изучава биохимичните процеси на клетъчно ниво, синтезата и разграждането на белтъците, захарите и липидите, както и ензимната регулация на тези процеси. За да функционира и оцелява, растението синтезира широк набор от химични съединения, като пигменти, фитохормони, алкалоиди, токсини, ароматни субстанции и пр., които правят възможна автотрофната синтеза на органични вещества, защитата от вредители и замърсители на въдуха и почвата, оцеляването при суша, както и подготовката за покой. Предмет на биохимията на растенията е и биосинтезата на тези вещества – продукти на първичния и вторичен метаболизъм на клетката.

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Адриана Ванева Маринова
  • Доц. д-р Светослав Младенов Анев

За бъдещите лесоинженери физиологията на дървесните растения е фундаментална дисциплина. Тя дава познания за основните физиологични процеси при дървесните растения – фотосинтеза, транспирация, дишане, минерално хранене, растеж и развитие и др. Специалистите в областта на горското стопанство ще могат практически да прилагат знанията по физиология за постигане на оптимална среда за отглеждане на отделните растения и насажденията като цяло, да съдействат чрез агротехнически мероприятия за повишаване на биопродуктивността, а с лесовъдски методи да стопанисват по-устойчиво горите. Познанията по физиология на дървесните растения, съчетани с тези по екология, ще дават възможност да се правят прогнози за бъдещето състояние на горите, което е принос в лесовъдската наука.

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Адриана Ванева Маринова
  • Доц. д-р Светослав Младенов Анев

Физиология на растенията е приложна дисциплина, която изучава влиянието на факторите на средата върху интензивността на жизнените процеси при растенията. Въпросите, разглеждани в дисциплината физиология на растенията, се базират на знанията, придобити от фундаментални естествени науки като ботаника и дендрология, екология, физиология и биохимия, генетика, физика, химия и др. Основни физиологични процеси като фотосинтеза, дишане, транспирация, минерално хранене и усвояване на азота се разглеждат като резултат от взаимодействието между средата и растителния организъм. Чрез екологични методи се изучават растежът и развитието, репродукцията и разпространението, стресът и приспособителните реакции, жизнеността и оцеляването на растенията като отговор на промените във физичните, химичните и биотичните фактори на средата. Знанията по „Физиология на растенията“ могат да допринесат за разбиране на значението на наследствените възможности за приспособяването и оцеляването на даден растителен вид и оценка на потенциала му за разпространение и конкурентоспособност спрямо другите видове.

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Адриана Ванева Маринова
  • Доц. д-р Светослав Младенов Анев

Курсът има за цел да запознае бъдещите специалисти със закономерностите във формирането, развитието, разпространението и систематиката на растителните съобщества. Усвояват се умения за разграничаване и диагностика на основни синтаксони в природата. Специално внимание се отделя на методите за фитоценотичните изследвания и фитоиндикацията на горските месторастения и типовете гора.
Познанията по фитоценология са необходими за изучаването на редица дисциплини включени в учебния план – лесовъдство, горски култури, лесоустройство и др.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Виолета Георгиева Димитрова
  • ас. Теодора Маркова
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare