Учебни дисциплини

Учебни дисциплини катедра: Ловно стопанство

Дивечовъдство (ВМ)

Дисциплината „Дивечовъдство” е предназначена да даде на студентите от специалност „Ветеринарна медицина” необходимите познания за биологията и екологията на видовете дивеч у нас и за основните ловностопански мероприятия. Особено внимание при разглеждане на биологията и екологията на видовете се отделя на поведението на дивеча, формирането на различни стада през годината и склонностите му към миграции (сезонни, хранителни, естествени и принудителни), което е предпоставка за появата и разпространението на болести, както и поведението на болните животни в природата. Разглеждат се основните принципи на подборния отстрел и възможностите за селекция в съответствие с ветеринарномедицинските изисквания. Получават се познания за подхранването на дивеча и възможностите за профилактика и лечение. Обект на лекциите са също технологиите за изкуствено развъждане на ловни птици – фазани, патици и кеклици.
В упражненията студентите се запознават с морфологията, систематиката и природозащитния статус на ловните птици и бозайници и някои защитени видове, както и с методите за определяне на възрастта на дивеча. 
В учебната практика се изучават различните начини за развъждане на дивеч – свободно, полусвободно и фермено. Разглеждат се организацията на ловната територия на едродивечово, дребнодивечово и фазаново ловно стопанство и на бази за интензивно стопанисване на дивеч, методите и технологиите за изкуствено развъждане на ловни птици. На студентите се показват ловностопански съоръжения, извършват се наблюдения на дивеч и се провеждат практически занятия по преброяване на дивеча и определяне на някои популационни демографски параметри – полово съотношение и възрастова структура.


Преподаватели:
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов

Целта на курса по “Зоология” е да запознае студентите с безгръбначните и гръбначни представители на животинското царство: тяхната анатомия, морфология и систематика, произхода и родствените връзки между отделните групи, с някои страни от поведението им и др.
Настоящият курс отговаря на необходимостта студентите от ГС да получат определени познания по зоология, като основа за редица науки от тяхната специална подготовка: Ловно стопанство, Горска ентомология и фитопатология, Сладководна ихтиофауна, Екология и опазване на околната среда и пр. 
По-подробно се разглеждат тези групи животни, които участват като основни компоненти при изграждането на горските и близките до тях екосистеми и сладководните хидробионти. Студентите ще получат необходимите познания върху биологията на групи животни, които не са обект на специалната им подготовка, но които вземат участие в регулиране числеността на популациите на значимите ресурсни растителни и животински видове.
Особено внимание се обръща на таксоните, които са приоритетни в защитените територии и защитените зони по Натура 2000. Голямата част от тях са горски и близки до тях местообитания, които се стопанисват и управляват от специалисти по горско стопанство. 
Друга цел на курса е да даде основни познания върху анатомията, морфологията и филогенетичните връзки на тези животински видове, които са обект на специалната подготовка на студентите от специалността Горско стопанство.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Боян Петров Милчев
  • Гл. ас. д-р Николай Дянков Коджабашев

Курсът по зоология за студентите от специалност “Екология и опазване на околната среда” има за цел да надгради познанията на студентите по зоологията, получени в средния курс на обучение. Той ги запознава с многообразието в царството на животните, еволюцията и филогенията им. По-специално внимание се обръща на тези типове животни, които са с по-голямо значение за стопанската дейност на човека, важни са за нормалното функциониране на екосистемите в нашите ширини или са групи с висок природозащитен статус. Това са хордовите животни, членестоногите, мекотелите, плоските и кръгли червеи и др., които се разглеждат по-обстойно.
Курсът включва най-важните раздели на зоологичната наука. Студентите овладяват познанията за морфологията и анатомията на тези таксономични единици, като основа за изучаване на тяхната систематика и филогения. Посочват се биологичните и екологични особености на тези групи, както и тяхното стопанско и здравно значение. Така студентите получават необходимата подготовка като основа за по-нататъшно обучение в курсовете по екология, екологичен мониторинг, защитени територии и обекти, екологични проблеми на селищата, растителната защита, опазване на фауната и други.

Курсът “Зоология на гръбначните животни” за студентите от специалност “Ветеринарна медицина” има за цел да ги запознае с гръбначните представители на животинското царство: тяхната анатомия, морфология и систематика, произхода и родствените връзки между отделните групи. Посочват се техните биологични и екологични особености, някои страни от поведението им, природозащитен статус или стопанско значение.
По-подробно се разглеждат тези групи гръбначни животни, които включват ресурсни видове или са често отглеждани в зоологически градини и сбирки. Друга група са представители на дивата ни фауна често с висок природозащитен статус, които обикновено попадат в рехабилитационните ни центрове за лечение. В съответствие със задълженията на страната към Вашингтонската конвенция (CITES), регламент 338 от 1997 г. на ЕЕС и Закона за биоразнообразието в програмата са включени таксони гръбначни, за които са приети ограничения в търговията и им се обръща особено внимание при ветеринарния контрол по границите.
Настоящият курс отговаря на необходимостта студентите по ветеринарна медицина да получат определени познания по зоология на гръбначните животни, като основа за науки от тяхната специална подготовка: Дивечовъдство, Биология, технология и болести по рибите и пр.

Изкуственото развъждане на дивеч с цел разселването и успешната му адаптация в природата в Европа има почти 5 вековна история. Разработвани са различни технологии почиващи почти винаги на принципа за запазване на дивечовия инстинкт и ловното поведение на животните след разселването им. Студентите магистри се запознават с най-съвременните технологии наложили се в световната практика през последните десетилетия за развъждане на основните европейски видове дивеч. Разглеждат се проблемите на изкуственото развъждане и разселване, както на ловни видове така и на бозайници с ценни кожи. В програмата са включени и редица занятия в съществуващите у нас ферми за различни видове дивеч, което позволява наред с теоретическата подготовка магистрите по ловно стопанство да могат да управляват и контролират всички въпроси свързани с развъждането на дивите животни в изкуствени условия.

 

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев

Дисциплината „Ловен и риболовен туризъм” е предназначена да даде на студентите необходимите познания по организацията, управлението и провеждането на ловния туризъм, съгласно изискванията на ЗЛОД и останалата нормативна база.
Студентите придобиват познания за ловния туризъм, маркетинга и рекламата, цените и договорите, разплащанията, отчетността и контрола. Запознават се с необходимите условия за воденето на ловен туризъм. Придобиват практически умения по устройване на ловни райони, оценки за възрастта и качествата на живия дивеч и неговите трофеи. Студентите се обучават да работят с първични документи и нормативна база регламентираща ловния туризъм. Всичко това им дава възможност за реализация, както в системата на Държавна агенция на горите, Държавните ловни стопанства и структурите на СЛРБ така и при управлението на частни фирми, свързани с ловния туризъм и стопанисването на дивеча у нас.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Христо Данчев Михайлов
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев

Дисциплината „Ловни туристически ресурси” е предназначена да даде на студентите от степента бакалавър необходимите познания за разпространението, биоекологията и стопанското значение на дивеча и да ги подготви за неговото ресурсно ползване.Освен това, студентите изучават и редица защитени видове птици и бозайници, обекти на еко, орнитотуризъм и фотолов. Запознават се с основните ловни туристистически обекти, техните особености и характеристики.
Студентите добиват теоретични и практически познания за разпространението, биоекологията и стопанското значение на дивеча в нашата страна. Запознават се с въпросите, свързани с неговото опазване и ползване, с местообитанията му, изкуственото развъждане, интродукцията на наши и чужди видове, а също така и с начините на ползването на дивеча – средства за лов, ловни методи и др. 
Студентите изучават и придобиват познания и относно редица защитени видове птици и бозайници, тяхното разпространение, биоекология, природозащитен статус и тяхното значение като туристически ресурси в орнитотуризма, екотуризма и фотолова.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев

Дисциплината Ловно стопанство е предназначена да даде на студентите от степента бакалавър необходимите познания за биологията и екологията на дивеча – бозайници и птици, и да ги подготви за неговото стопанисване. За целта студентите добиват практически и теоретически познания за дивеча в нашата страна. Запознават се с въпросите, свързани с неговото стопанисване и опазване, с подобряването на естествената хранителна база, изкуственото подхранване, изкуственото развъждане, болестите по дивеча, интродукцията на наши и чужди видове, оценката на щетите нанесени от и на дивеча, възможностите за селекция и подборния отстрел на едрия дивеч, оценката на ловни трофеи, а също така и с ползването на дивеча – помощни средства за лов, ловни методи, ловни кучета, първична обработка на отстреляния дивеч и др.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Христо Данчев Михайлов
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев
  • Гл. ас. д-р Евлоги Емилов Ангелов

Дисциплината “Ловно стопанство” е предназначена да даде на студентите от степента бакалавър необходимите познания за биологията и екологията на дивеча – бозайници и птици, и да ги подготви за неговото стопанисване.
Студентите добиват практически и теоретически познания за дивеча в нашата страна. Запознават се с въпросите, свързани с неговото стопанисване и опазване, с подобряването на естествената хранителна база, изкуственото подхранване, изкуственото развъждане, болестите по дивеча, интродукцията на наши и чужди видове, оценката на щетите, нанесени от и на дивеча, възможностите за селекция и подборния отстрел на едрия дивеч, оценката на ловни трофеи, а също така и с ползването на дивеча – помощни средства за лов, ловни методи, ловни кучета, първична обработка на отстреляния дивеч и др.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Христо Данчев Михайлов
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов
  • Гл. ас. д-р Градимир Валентинов Груйчев

Дисциплината „Ловностопански мениджмънт” е предназначена да даде на студентите магистри от ФСУ необходимите познания за организацията, управлението и стопанисването на дивеча. За целта студентите добиват разширени и задълбочени практически и теоретически познания, свързани с развъждането и стопанисването на дивеча. Запознават се с Европейското ловно законодателство и различните системи за стопанисване на дивеча. Въз основа на тях в програмата са развити и се разглеждат теорията и практическите проблеми на организацията и управлението на ловното стопанство. Студентите придобиват познания за ловностопанско устройство, планиране на ползването и останалите дейности, организацията на ползването. Тази подготовка им дава възможност за реализация като изпълнителни и ръководни кадри в системата на Изпълнителната агенция по горите, а също така и като мениджъри при управлението на фирми, свързани с ловностопанската дейност.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Христо Данчев Михайлов

Целта на курса по “Опазване на биологичното и ландшафтно разнообразие” е да запознае студентите със закономерностите в ландшафтното и екосистемно разпределение на съобществата от животни и растения и мерките, които трябва да бъдат предприети при тяхното опазване и консервация. Друга основна цел на курса е запознаването с основните методи при оценка степента на антропогенно въздействие и прогнозиране развитието на различни типове животински и растителни съобщества на макроекосистемно и ландшафтно ниво. 
Настоящият курс е специализиран, съобразен с необходимостта студентите от ЛА да получат определени познания по опазване, консервация и възстановяване на биоразнообразието, като базис и допълнение на редица учебни дисциплини от тяхната специална подготовка като: Декоративна дендрология, Почвознание, Паркова фауна, Ландшафтознание, Защитени природни територии в България, Паркоустрояване на селищата, Селищна екология, Лесопаркове, Екология на ландшафта и др. 
Курсът ще даде на студентите познания върху критериите за оценка на тези видове, групи и съобщества от животни и растения, които са предимно обитатели на паркови и лесопаркови територии и представа за закономерностите в ландшафтното разпределение на макробиокомплексите в България. Дисциплината е полезна с оглед специализацията на ландшафтните архитекти в областта на екологосъобразното ландшафтно проектиране не само на териториите в населените места, но и при изготвянето на планове за управление и устройване на национални паркове и защитени територии, както и при разработването на ОВОС–зи свързани промени, нарушаване целостта или възстановяване на ландшафта.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Боян Петров Милчев
  • Гл. ас. д-р Николай Дянков Коджабашев

Учебната програма е предназначена за студенти магистри от факултет „Екология и ландшафтна архитектура” и е с хорариум 45 часа (лекции и упражнения). Студентите се запознават с европейската мрежа за почвен мониторинг, която е развита и в България. Изучават се проектирането на мониторинговата мрежа, избора на параметри за наблюдение, методите за анализ и оценка и др.

Особено внимание се отделя на индикаторните характеристики на наблюдаваните параметри, като морфологични характеристики, физични и химични свойства, с което се цели правилна интерпретация на получаваните данни, достоверна прогноза и контрол на качеството на получаваната информация.

Учебната програма включва теоретична подготовка, която дава знания в следните няколко направления:

  1. Изграждане на мрежи за мониторинг на почвите в земеделските земи и в горските екосистеми.
  2. Индикаторни характеристики на почвени параметри.
  3. Оценка и прогноза за промените в почвени параметри.

В упражненията студентите разработват курсова работа, в която анализират и оценяват реални резултати от мониторинг на почви в горски екосистеми.

Съвременната ловностопанска дейност изисква въвеждането на редица организационни мероприятия свързани с опазването на дивеча от болести, както в естествените му местообитания, така и в условията на фермерното му отглеждане и развъждане. Дивечът страда от инфекциозни, инвазионни и незаразни болести, които могат да нанесат сериозни щети на неговите популации и на ловностопанската дейност в частност. Най-често болестите по дивеча са идентични с тези по домашните животни и в повечето случаи се предават от едните на другите на пасищата, водопоите, калищата и по други пътища, но имат и доста специфични особености, които са свързани с тяхната биоекология. Успехът на предпазването, ограничаването и ликвидирането на инфекциозните болести зависи от характера и особеностите в протичането на епизоотичния процес. 
Много от инвазионните (паразитни) болести по домашните животни се срещат и по дивеча. Предават се чрез контакт по време на паша. Връзката се базира на някои сходства в анатомичното устройство, физиологичните функции и общите биологични изисквания. Поради различията в начина на живот и местообитанията, инвазионните болести по дивите животни имат свои особености в епизоотологията и проявлението. От това следва, че са необходими знания не само от биологичните особености и технологичните достижения по развъждането на дивеча, но и за неговите връзки и зависимости в биоценозите на фона на променящите се условия на средата като следствие от разностранните човешки дейности. 
Усилията за опазване на дивеча от болести трябва да бъдат насочени към прилагането на мерки за ограничаване или премахване на факторите, благоприятстващи предаването и разпространението на болестотворните причинители от първичните или вторичните източници към възприемчивите животни. Това може да се постигне чрез система от ограничителни мерки. 
Съществена част от усилията за опазване на дивеча от болести заемат мероприятията насочени към повишаване на общата им и специфична устойчивост. 
За разлика от птиците и бозайниците, рибите са пойкилотермни и относително стенотермни организми. Независимо от тази тяхна рязко изразена особеност те страдат от същите групи заболявания (инфекциозни, инвазионни и незаразни). В механизма на предаване и разпространение на болестотворните причинители при топлокръвните и студенокръвните има много общи неща, но и доста специфични страни в хода на епизоотичния процес.
Опазването на рибите, свободно обитаващи естествените и изкуствените водоеми и тези в рибовъдните ферми от болести е предпоставка за по-нататъшната интензификация на производството на сладководна риба, която в бъдеще ще заема все по-голям дял в белтъчното изхранване на човечеството.
Всичко казано до тук налага студентите от магистърската степен на специалност “Ловно и рибно стопанство” да получават достатъчно и съвременни знания относно мерките за обща профилактика, организацията и борбата с болестите по дивеча и рибата.

Настоящият курс има за цел да запознае студентите с необходимостта от опазване на фаунистичното разнообразие като жизнено важно за икономическото и социалното развитие на човечеството. Въз основа на международните конвенции, националното законодателство и класификациите за степените на застрашеност се разглеждат приоритетните групи животни съобразно природозащитния им статус. Студентите се обучават да разпознават тези защитени и предимно застрашени, уязвими видове. Познанията за биологията им и екологичните им изисквания, които те усвояват в този курс, са необходими при взимането на правилни решения и действия за тяхната защита. Посочват се факторите, които предполагат формирането на зони с най-високо разнообразие на фауната у нас, такива с уникални и силно уязвими съобщества. Студентите се запознават със структурата, особеностите и ролята на Националната екологична мрежа за опазване разнообразието на фауната.
Същевременно в курса те получават необходимата подготовка за разпознаването, за биологичните и екологични характеристики на ресурсните видове. Посочва се нормативната основа, която съществува у нас и гарантира разумното им и устойчиво използване и възстановяване. 
В курса се набляга преимуществено на ролята на основните антропогенни фактори, тъй като почти всички екосистеми са подложени на многообразни човешки влияния. Въз основа на анализите на най-значимите фактори за разнообразието на фауната на континента ни, студентите се запознават с отрицателните последици и мерките за намаляване на въздействието им при стопанисването на земите, горите и влажните зони. Специално внимание са обръща на резултатите от нарастващото безпокойство от туризма, на последиците от развитието на инфраструктурата, урбанизацията, енергетиката и възможността за снижаване на отрицателните последици за фауната. Студентите се запознават с някои от успехите на природозащитата в Европа по опазване популациите на застрашени и възстановяване на изчезнали видове животни.
Основа за този курс са познанията на студентите от курсовете по Зоология, Екология, Опазване на флората и други.

 

Преподаватели:
  • Доц. д-р Боян Петров Милчев
  • Гл. ас. д-р Николай Дянков Коджабашев

Дисциплината “Организация и управление на ловното стопанство” е предназначена да даде на студентите магистри от ФГС необходимите познания за организацията, управлението и стопанисването на дивите бозайници, птици и рибите. За целта студентите добиват разширени и задълбочени практически и теоретически познания, свързани с развъждането и стопанисването на дивеча.
Запознават се с Европейското ловно законодателство и различните системи за стопанисване на дивеча. Въз основа на тях в програмата са развити и се разглеждат теорията и практическите проблеми на организацията и управлението на ловното стопанство. Студентите придобиват познания за ловностопанско устройство, планиране на ползването и останалите дейности, организацията на ползването. Тази подготовка им дава възможност за реализация като изпълнителни и ръководни кадри в системата на Изпълнителната агенция по горите и СЛРБ, а също така и като мениджъри при управлението на фирми, свързани с ловностопанската дейност.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Христо Данчев Михайлов
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов

Целта на курса по “Паркова фауна” е да запознае студентите от специалност Ландшафтна архитектура с основните видове птици и бозайници, които обитават парковите територии. В този курс студентите получават познания за систематиката, морфологията, биологията и екологията на птиците и бозайниците, които се срещат в парковете. Изяснява се тяхното значение и роля за тези територии. Акцентът пада върху декоративната им стойност, тяхното място в парковите съобщества, значението им като елемент на биологичното разнообразие и познавателната стойност на присъствието им в парковете.
Курсът дава също познания по изискванията при изграждането и устройването на зоологически градини, зоопаркове и зоокътове. Разглеждат се различните подходи при разположението на животните в тях, както и осигуряването на подходящо жизнено пространство и среда за живот на всеки вид. Включени са също теми по биология на рибите, стопанисване на парковите водоеми и подбор на подходящи видове риби в тях. 
Познанията върху биологичните и екологичните особености на птиците и бозайниците дават възможност на специалистите по ландшафтна архитектура при проектирането, изграждането и поддържането на парковите територии да планират мероприятия за опазване, привличане и стопанисване на тези видове животни.

Преподаватели:
  • Доц. д-р Стоян Иванов Стоянов

Целта на този курс е студентите да се запознаят с общата характеристика на хидросферата, същността на солените и сладките водни басейни, енергетичния и хранителен режим, морфо-анатомичните и биологични особености на хидробионтите, тяхното разнообразие, продуктивност и други. Особено място се отделя на проучването, оценката, устройството и стопанисването на водоемите за любителски и стопански риболов и на методите за попълване на запасите от риби и други водни организми, обект на тези дейности.. Чрез този курс специалистите с бакалавърска степен по горско стопанство ще получат достатъчно солидна фундаментална подготовка, съответстваща на определеното им йерархично ниво в горскостопанския отрасъл. 
Обемът от теоретически и практически познания може да осигури реализация на кадрите, както в публичната администрация, обезпечаваща отрасъла, така и в самите производствени предприятия.
Дисциплината включва теми, които в своята последователност дават необходимата платформа относно: значение на рибата и рибните продукти като стратегически хранителни и фуражни източници; пътищата за тяхното набавяне; потребителското търсене и пазарите; предпоставките за ефективно рибопроизводство и рибостопанската пригодност на водоемите въз основа на тяхната хидрологична и хидробиологична характеристика. В част от темите се разглежда биоекологията на стопански ценни рибни видове, като основа за тяхното стопанисване. Особено внимание е отделено на техническите и технологични достижения при развъждането и отглеждането на риба и други водни организми; формите на организация на рибопроизводствените предприятия; стопанските рискове; застраховането; нормативната уредба в отрасъла “Рибарство и аквакултури” и други.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Васил Иванов Колев

Обемът от теоретически и практически познания може да осигури реализация на кадрите както в публичната администрация, обезпечаваща отрасъла, така и в самите производствени предприятия.
Дисциплината включва теми, които в своята последователност дават необходимата платформа относно: значение на рибата и рибните продукти като стратегически хранителни и фуражни източници; пътищата за тяхното набавяне; потребителското търсене и пазарите; предпоставките за ефективно рибопроизводство и рибостопанската пригодност на водоемите въз основа на тяхната хидрологична и хидробиологична характеристика. В част от темите се разглежда биоекологията на стопански ценни рибни видове, като основа за тяхното стопанисване. Особено внимание е отделено на техническите и технологични достижения при развъждането и отглеждането на риба и други водни организми; формите на организация на рибопроизводствените предприятия; стопанските рискове; застраховането; нормативната уредба в отрасъла “Рибарство и аквакултури” и други.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Васил Иванов Колев

Обемът от теоретически и практически познания може да осигури реализация на кадрите както в публичната администрация, обезпечаваща отрасъла, така и в самите икономически субекти.
Дисциплината включва теми, които в своята последователност дават необходимата платформа относно: ролята на риболовния туризъм като дейност с висока рекреационна стойност; значението на рибата и рибните продукти като стратегически хранителни източници; перспективите за тяхното набавяне във връзка с растящото търсене на възможности за разширяване гамата на видовото им присъствие; предпоставките за ефективно рибопроизводство и рибостопанската пригодност на водоемите въз основа на тяхната хидрологична и хидробиологична характеристика. В част от темите се разглежда биоекологията на стопански ценни рибни видове, като основа за тяхното стопанисване за нуждите не риболовния туризъм. Особено внимание е отделено на техническите и технологични достижения при развъждането и отглеждането на риба и други водни организми с цел обезпечаване на риболовно-туристическата дейност с широка гама от представители на двете групи хидробионти; формите на организация на юридически лица с цел осигуряване на риболовно-туристически услуги; стопанските рискове; застраховането; нормативната уредба в отрасъла „Рибарство и аквакултури” и други.

Чрез този курс студентите от магистърската степен в специализация “Ловно и рибно стопанство” ще придобият задълбочени знания и умения, относно методите и технологиите за изкуствено развъждане на стопански ценните риби и други водни организми, избор и оптимизиране на технологични варианти, комбинирани форми на производство, реаклиматизация и аклиматизация на риби и други водни организми, опазване на рибните ресурси от неприятели и болести и др.
Проблемът за белтъчното изхранване на човечеството все повече и повече ще зависи от добива и производството на риба и други водни организми. Още по-остро стои този въпрос относно белтъчното обезпечаване на животновъдството. Всеизвестно е, че белтъчната основа на фуражните смески за всички изкуствено отглеждани риби, птици и бозайници е преди всичко рибното брашно. От друга страна е напълно ясно, че възможностите за добив на риба и други водни организми от морските и океански басейни все повече ще намаляват, във връзка с незадоволителното състояние на техните запаси и острата нужда от тяхното опазване.
България, като бедна на сладки води страна и почти лишена от стопански добив на риба от Черно море и вътрешните сладководни басейни, трябва най-рационално, чрез въвеждането на икономически ефективни и екологосъобразни методи и технологии да осигурява необходимите количества риба, други водни организми и продукти от тях за задоволяване на пазара с диетична, пълноценна храна и отчасти фуражната промишленост.
Всичко това налага воденето на последователна управленска политика по отношение изкуственото развъждане на риби и други водни организми, за попълване и поддържане на техните запаси във водоемите за стопански и любителски риболов и увеличаване на тяхното присъствие на пазара.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Васил Иванов Колев

Състоянието на запасите от стопански ценни видове риби и други водни организми, обект на рибарството и аквакултурата, предопределя избора на адекватни нормативни мерки и стопански мероприятия свързани с ползването, поддържането и опазването на рибните ресурси във водите за стопански и любителски риболов на Р. България. Дисциплината “Устройство и стопанисване на водоемите за стопански и любителски риболов” е създадена с амбицията да подготвя студентите от образователно -квалификационната степен “магистър” за компетентна намеса при решаването на тези въпроси касаещи водните обекти по Чл. 3 от ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите). С тази цел учебната програма осигурява необходимите знания и умения необходими за проучването и оценката на водните обекти от физикохимична, биологична и в частност от рибностопанска гледна точка и свързаните с тях проектиране, изграждане и поддържане на рибностопански хидротехнически съоръжения във водните обекти с течащи и стоящи води. Особено внимание е отделено на методите за правилно формиране на рибната фауна, възстановяване и поддържане на запасите чрез естествено възпроизводство и изкуствено зарибяване. Тъй като в днешно време при повечето от видовете попълването на запасите е възможно основно чрез изкуствено зарибяване, то темите за технологичните варианти при производство на разновъзрастов материал от топлолюбиви и студенолюбиви риби за нуждите на любителския, спортния и стопанския риболов са достатъчно обхватно застъпени.
Знанията, придобити по дисциплината “Устройство и стопанисване на водоемите за стопански и любителски риболов” може да бъдат успешно прилагани при експлоатацията на тези обекти, които като вътрешни води на Р. България са приблизително 100 000 dka течащи и 800 000 dka стоящи (над 5300 язовири, езера, блата и др.). Професионалната реализация на кадрите може да се осъществи по линия на централните ведомства, отговорните държавни институции и неправителствени организации, а така също и в сферата на бизнеса.

Преподаватели:
  • Гл. ас. д-р Васил Иванов Колев
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare