Технологии и механизация в горското стопанство

Технологии и механизация в горското стопанство

За катедрата

Адрес за кореспонденция: България, София 1797, бул. “Климент Охридски”10, Лесотехнически университет, Факултет Горско стопанство;

Местоположение: сграда “А”, етаж 1, стая No 110

Ръководител на катедрата: Доц. д-р инж. Константин Иванов Маринов

Отговорник по качеството: доц. д- р Константин Иванов Маринов – сграда “А”, етаж 1, стая No 130, тел. 91907/201

Организатор обучение: инж. Антоанета Павлова Ботева – сграда “А”, етаж 1, стая No 110, тел. 91907/225

История: През 1930 г. е основана третата специализирана катедра в новосформирания Агрономо-лесовъден факултет към Софийския университет – “Лесоексплоатация с горска технология”, която осигурява преподаванията, свързани с ползванията от горите. За първи неин ръководител е избран доц. Васил Стоянов, по-късно професор и чл. кор. на БАН. През 1945 г. катедрата се преименува в катедра “Лесоексплоатация с горски транспорт”. През годините на нейното съществуване името й се променя още няколко пъти. От 1974 г. тя се нарича катедра “Механизация на горското стопанство”, а през 1994 г. се преименува на катедра “Технологии и механизация в горското стопанство”.

Ръководители на катедрата по години:

В катедрата през различните години от нейното съществуване са работили: проф. Васил Стоянов, ас. Любомир Тамамджиев, проф. Стоичко Христов (от 1946 до 1987), проф. Нино Статков (от 1947 до 1983), проф. Хаския Нисимов (от 1954 до 1974), проф. Енчо Енчев, проф. Петър Костов (от 1956 до 1978), проф. Константин Аспарухов (от 1956 до 2000), проф. Георги Тасев (от 1996 до 2011), проф. Константин Делев (от 2000 до 2008), доц. Найден Чакъров (от 1974 до 2003), доц. Георги Жеков (от 1974 до 2003), доц. Димитър Стоянов (от 1975 до 1978), доц. Надка Моллова (от 1975 до 2008), доц. Гуньо Гунев (от 1960 до 1989), доц. Димитър Младенов (от 1959 до 1993), гл. ас. Стефан Стоянов (от 1988 до 2002), гл. ас. Христо Тасев (от 1976 до 1994), ст. ас. Кръстина Вълова (от 1989 до 1998).

В своето над 90-годишно съществуване катедра “Технологии и механизация в горското стопанство” не е променяла предмета си на дейност, тя е запазила и развила своя преподавателски и научен обхват в областите, свързани с технологиите и механизацията на лесовъзстановяването и лесоползването, горския транспорт, горските пътища, горското строително дело, охраната на труда и борбата с горските пожари.
Основните направления на научноизследователската дейност са свързани с научното обслужване на горското стопанство и дърводобива и с учебната работа по преподаваните в катедрата дисциплини. Правени са изследвания по: физиология и хигиена на труда и влиянието на шума и вибрациите на машините и моторните инструменти (триони, храсторези и др.) върху здравословното състояние на работниците; по теория на рязането на дървесина; по теория и проектиране на горскостопанските и дърводобивните машини, въжените и транспортните системи; по използване на дребноразмерната дървесина и други горски продукти; по определяне оптималната гъстота на горскопътната мрежа; по подобряване на проходимостта на горските пътища; изследване на засегнатата от вредители дървесина и строителната ѝ употреба. Разработени са рационални технологии за комплексно механизиране на горскостопанските работи и дърводобива и за по-пълно оползотворяване на дървесната суровина. Катедрата се включва активно в международни изследователски проекти и програми, свързани с опазването на горите от пожари и управлението на горските ресурси.

Катедра „Технологии и механизация в горското стопанство” развива научни изследвания и обучение по дисциплини с теоретичен и технико-приложен характер, свързани с познаването и прилагането на механизирани технологии, машини и средства за работа в горското стопанство, с безопасността на труда в дърводобива, транспортните и горскостопанските дейности. Основни дисциплини са: Строителни конструкции в горското стопанство, Механизация на горскостопанските работи, Горски пътища, Горски транспорт, Технология и механизация на дърводобива, Охрана на труда и борба с горските пожари. Предлаганите дисциплини са основни за специалността “Горско стопанство” и други специалности в ЛТУ.

Катедра “Технологии и механизация в горското стопанство” разполага с една измервателна и три учебни лаборатории: „Механизация и технология на дърводобива“; „Горскостопанска и земеделска техника“ и „Технологични и транспортни машини“. Катедрата провежда обучение на студентите в ОКС-бакалавър и ОКС-магистър от специалности “Горско стопанство”, “Ландшафтна архитектура”, “Стопанско управление”, “Агрономство” и “Растителна защита”. Катедра “Технологии и механизация в горското стопанство” обучава докторанти по научните специалности „Технология, механизация и автоматизация на горското стопанство и добива на дървесина“ и „Машини и съоръжения в горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост“.

Академичен състав на катедрата:

Дисциплини и преподаватели:

Научни направления на преподавателите от катедрата:

Научните направления и области, в които се работи в катедра ТМГС от нейното създаване до наши дни, са пряко свързани с научните, научно-приложните и практическите потребности на горското стопанство в нашата страна. Създадена през далечната 1930 г., като основно звено за научно осигуряване и обучение на специалисти с висше образование в областта на лесоексплоатацията в България, катедра ТМГС продължава да работи в тази важна област на горското стопанство у нас. От тогава катедрата не е прекъсвала своята основна дейност, като през цялото време тя непрекъснато е обогатявала и развивала своята научна и изследователска дейност и професионални интереси.

Научните направления, в които работи в днешно време катедра ТМГС, са многостранни и специфични по своя характер, но всички те имат пряко отношение към екологосъобразното ползване и възстановяване на горските и природните ресурси и са насочени към устойчивото развитие на горското стопанство в Р. България. Научните и професионалните направления, в които работят преподавателите от катедра ТМГС, са пряко свързани с техните професионални, научно-изследователски и преподавателски интереси.

Основните научни направления, в които се работи в катедра ТМГС, са:

Oт ляво на дясно: гл. ас. д-р инж. Георги Георгиев Ангелов, доц. д-р инж. Офелия Кирилова Лазова-Велинова, доц. д-р инж. Кирил Стефанов , доц. д-р инж. Димитър Петров Георгиев (хоноруван-преподавател), инж. Антоанета Павлова Ботева, , доц. д-р инж. Станимир Йорданов Стоилов, гл. ас. д-р инж. Димитър Петров Пеев, доц. д-р инж. Константин Иванов Маринов (ръководител катедра), доц. д-р инж. Кирил Лазаров Любенов (хоноруван-преподавател), гл. ас. д-р инж. Тихомир Петров Крумов
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare