Център за насърчаване на предприемачеството

Център за насърчаване на предприемачеството

Основната цел на ЦНП е да провокира у студентите иновативно мислене, да създава възможности и да насърчава тяхното желание за развиване на собствен бизнес.

Центърът за насърчаване на предприемачеството (ЦНП) е създаден през 2006 г. с решение на Академичния съвет на ЛТУ. Той разширява своята дейност с изпълнението на проект за „Създаване и развитие на Центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България“, финансиран от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, действащ от 2007 до 2012 г. Една от активностите по проекта е създаването на „Фонд за подпомагане на собствен бизнес на студенти в ЛТУ“, оказал безвъзмездна финансова помощ с техника и консумативи на най-добрите студентски учебни компании.

Визия:

Мисия:

Цел и задачи:

Основната цел на ЦНП е да провокира у студентите иновативно мислене, да създава възможности и да насърчава тяхното желание за развиване на собствен бизнес.

Задачите за изпълнение на тази цел са:

  1. Проучване на студентското мнение и нагласи за развитие на собствен бизнес.
  2. Създаване на Бизнес инкубатори в УОГС и в центъра в София.
  3. Насърчаване и подпомагане на студентите за развитие на предприемаческа дейност чрез създаване на студентски „start up” учебни компании и превръщането им в „Иновационни живи лаборатории за подпомагане на студентските учебни компании“..
  4. Участие с проектни предложения за вътрешно и външно финансиране, включително и по международни програми, свързани с иновации, предприемачество и околна среда.
  5. Изграждане на интегрирана университетска мрежа по инициативата HEInnovate за иновации, предприемачество и кръгова икономика.

Основни дейности:

ЦНП провокира у студентите иновативно мислене, създава възможности и насърчава тяхното желание за развиване на собствен бизнес. Практическите дейности в това направление се осъществяват посредством създадените бизнес-икубатори в УОГС „Г. Ст. Аврамов“, с. Юндола; УОГС „Петрохан“, с. Бързия и в центъра в София.

В сътрудничество с международната организация Junior Achievement Bulgaria (JAB) са регистрирани над 30 учебни „start up” компании на студенти от различни специалности в ЛТУ. Студентските учебни компании са печелили призови места на националното състезание по предприемачество „Изгряващи звезди“ под егидата и със съдействието на JAB. Eдна от тях – “Верде дизайн” е обявена за студентска компания № 1 за България през 2015 г. и участва в Европейско първенство по предприемачество в Лисабон, 1-4 юли 2015 г.

Значима е публикационната активност на Центъра. По негова инициатива до края на 2016 г. са издадени 11 наръчници на предприемача в различни сектори, като селско и горско стопанство, дървообработване и производство на мебели, рибарство и аквакултури, биоземеделие, трайни насаждения, ландшафтна архитектура, ветиринарна медицина и др.

На принципа на кръжочната дейност преподаватели по дисциплините „Предприемачество“, „Бизнес планиране“, „Организация и оперативно управление на горското стопанство“, „Организация и оперативно управление на ДПМ“ и „Маркетинг“ подподпомадат студенти за разработване на реални проекти за стартиране и развитие на собствен бизнес, бизнес планове с инвестиционна насоченост с различни източници за финансиране, включително по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и ПУДОС към МОСВ. Разработени и защитени са дипломни работи в различни сфери на производството.

Адрес:

UEC, бул. “Климент Охридски” 10, София, 1756

Телефон:

(+359 2) 862 28 30

(+359 2) 91 907 вътрешен 369

Факс:

(+359 2) 862 28 30

Ел.поща:

uec@ltu.bg

Лице за контакти:

Доц. д-р Емил Розенов Кичуков

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare