Специалност „Технология на дървесината и мебелите“

Специалност „Технология на дървесината и мебелите“

Специалността „Технология на дървесината и мебелите” е правоприемник на специалността Дървообработване и производство на мебели (ДПМ). Тя е единствената специалност у нас за подготовка на висококвалифицирани специалисти за нуждите на производствени фирми от дървообработващата и мебелната индустрия. Обучението се осъществява в редовна и задочна форма, в 3-те образователни степени.

Студентите се подготвят като широкопрофилни специалисти в областта на дървообработващата и мебелната индустрия.
 
Обучението в образователно-квалификационна степен «бакалавър» е с продължителност 8 семестъра и приключва с разработване и защита на дипломна работа. Студентите получават общоинженерни знания чрез изучаване на дисциплини от фундаменталната подготовка (съвместно със специалността „Инженерен дизайн”) като: математика, физика, механика, информационни технологии, дървесинознание; изучават обществени и социални науки като икономика, философия, естетика, спорт.
 
Специализиращата подготовка включва усвояването на необходимата информация за дървесината като суровина и като конструктивен материал, за конструкцията и експлоатацията на машините, за технологиите за преработване и обработване на дървесината, за конструкцията и технологиите за производство на мебели и други изделия от дървесина. По време на обучението студентите придобиват практически умения чрез решаване на курсови задачи, изпълнение на курсови проекти, участие в практически занятия в учебно-производствените центрове и специализираните лаборатории към ФГП.
 
За практическото обучение на студентите сe използват Учебно-производствените центрове по дървообработване (УОГС – с. Юндола) и по производство на мебели (гр. София), както и редица специализирани лаборатории към катедрите от ФГП. Предвидени са 4 едноседмични комплексни практики – спортно-техническо усъвършенстване в Учебно-спортен лагер на ЛТУ в с. Равда; 2 комплексни практики по машинни и технологични дисциплини със седалище Учебно-опитните бази на ЛТУ в УОГС-с.Юндола и с. Бързия; и една комплексна практика по технологични дисциплини във водещи дървообработващи и мебелни фирми у нас. През последния (VIII семестър) студентите полагат кандидат-инженерен стаж в производствени фирми.
 
Завършилите получават диплома за висше образование и придобиват професионална квалификация „Инженер-бакалавър по технология на дървесината”. Със своите знания и умения те удовлетворяват в най-широка степен потребностите на практиката в областта на дървообработването и мебелното производство и могат да продължат образованието си в образователно-квалификационната степен „магистър”.
По желание, по време на обучението студентите могат да придобият педагогическа правоспособност.
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare