Бакалаври – Горско стопанство

Бакалаври – Горско стопанство

Oбразователно-квалификационна степен “бакалавър”

Срокът на обучение в редовната форма е 8 семестъра, а в задочната е 10 семестъра. Студентите се подготвят като широкопрофилни специалисти в областта на горското стопанство.

Общообразователната подготовка се реализира чрез изучаване на дисциплините Висша математика и статистически методи, Химия, Физика и Информатика. Предоставя се възможност за изучаване на чужди езици – английски, френски, немски или руски. За чуждестранните студенти е осигурено обучение по български език.

Фундаментално-приложната подготовка се осъществява чрез изучаване на дисциплините Ботаника, Зоология, Горско почвознание, Метеорология и климатология, Геодезия, Механика и строително дело, Теглителни машини, Екология и опазване на околната среда, Дендрология, Фитоценология, Физиология на дървесните растения, Горско и природозащитно право и Горска генетика и селекция.

Специализиращата приложна подготовка се постига чрез изучаване на дисциплините Лесовъдство, Лесоустройство, Горски култури, Горска таксация, Горски недървесни ресурси, Ловно стопанство, Рибно стопанство, Горска фитопатология, Горска ентомология, Фотограметрия и дистанционни методи, Механизация на горскостопанските работи, Технология и механизация на дърводобива, Горски транспорт, Горски пътища, Защита срещу ерозия и порои, Икономика на горското стопанство, Организация и планиране в горското стопанство, Охрана на труда и борба с горските пожари.
В учебния план е включен едноседмичен ски-курс. По основните дисциплини с приложен характер се провеждат 8 специализирани и комплексни учебни практики. В края на следването се провежда 6-седмичен кандидат-инженерен стаж.

В зависимост от постигнатия успех от семестриалното обучение, дипломирането е с полагане на държавен изпит или защита на дипломна работа. За изучените общо 40 дисциплини с практиките, стажа и дипломирането се присъждат общо 240 кредита по ECTS.

Бакалаврите получават лесобиологична и инженерно-техническа подготовка, удостоверена с диплома за завършено висше образование и придобиват професионална квалификация “Инженер по горско стопанство”. След завършване на тази степен на висше образование, бакалаврите могат да се реализират като организатори на основните лесовъдски дейности. Те заемат инженерни длъжности в системата на горското стопанство, както и могат да продължат образованието си в образователно-квалификационна степен “Магистър”. 

Справочник за специалност „Горско стопанство“

Дисциплини

График за заверка на стажа

Защитата на кандидат-инженерния стаж за студентите от специалност “Горско стопанство”, задочно обучение, V-ти курс, ще се проведе на 12.10.2023 г. (четвъртък) в зала 111 от 10:00 часа.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare