Магистри

Oбразователно-квалификационна степен “магистър”

Екология и опазване на околната среда

Специалност „Екология и опазване на околната среда” в ЛТУ е в област на висше образование с шифър 4. „Природни науки, математика и информатика”, професионално направление 4.4. „Науки за земята“.

Обучението в образователно-квалификационната степен “Магистър”, след ОКС „бакалавър“ е с продължителност 1,5 години (3 семестъра) за бакалаври завършили специалност ЕООС, от които 2 семестъра теоретична и практическа подготовка и 1 семестър за подготовка на дипломна работа. За бакалаври завършили друга специалност обучението е по индивидуален учебен план (ИУП) за 2,5 години (5 семестъра), като първата година се включва подготвително обучение по неизучавани или частично признати дисциплини от учебния план. Обучението завършва със защита на дипломна работа.

Магистърската степен се осъществява по три магистърски програми:

Общата подготовка на магистрите-еколози се осъществява с дисциплините: методи на екологичните изследвания, екологична политика, опазване на биологичното разнообразие и екологична мрежа и др.

В зависимост от избраното направление се изучават специализирани дисциплини – рекултивация на нарушени терени, оценка на противоерозионни мероприятия, абиотичен мониторинг, биологичен мониторинг, устойчив туризъм, управление на битови отпадъци, управление на качеството на въздуха, водопотребление в населени места, туристически ресурси, туризъм и културно наследство и др., както и избираеми дисциплини – екосистемни услуги, географски информационни системи, разработване и управление на проекти, микробиологичен контрол в околната среда, защитни насаждения и др.

Обучението по ЕООС – ОКС „магистър“ се осъществява по учебни планове и програми, които се актуализират на всеки 5 години, отчитайки съвременните научни знания и приоритети в областта на екологията и опазването на околната среда. Процедурите по разработване и утвърждаване на учебната документация са регламентирани в Правилник за дейността на ЛТУ.

Завършилите придобиват званието “Магистър по екология”, като специалисти със задълбочена фундаментална подготовка, съчетана с профилиране в определени области на екологията и опазването на околната среда, които да ръководят, организират и консултират дейности и практики в обществени или частни фирми и организации, научни и образователни институции, държавни структури, производствени единици и др.

Завършилите ОКС „магистър“ могат да продължат образованието си в образователна и научна степен “Доктор”.

За обучение на студентите от специалност “Екология и опазване на околната среда” се използват лекционни зали и лаборатории, разположени в Централна учебна сграда (сграда А), Учебно-лабораторен корпус (УЛК). Преддипломните стажове студентите могат да провеждат както в лабораториите на ЛТУ, така и в промишлени обекти, поделения на МОСВ, Дирекции на природни и национални паркове, фирми, държавната администрация, базите на УОГС в Юндола и в Бързия и др.

Основно обучаващо звено за студентите от специалност „Ландшафтна архитектура“ в ЛТУ е Факултетът по екология и ландшафтна архитектура (ФЕЛА). Специалността е в област на висше образование с шифър 6. „Аграрни науки и ветеринарна медицина”, професионално направление 6.5. „Горско стопанство”.

Обучението на специалистите ландшафтни архитекти е в образователно-квалификационна степен „Магистър“ (квалификационно ниво 7, Подниво 7Г Магистър по специалности). Обучението по специалност Ландшафтна архитектура е с продължителност 5 години (10 семестъра) и е само в редовна форма на обучение, и завършва с разработване и защита на дипломна работа. Общият брой кредити по ECTS, които студентите получават е 300.

Общата и специализираната фундаментална подготовка на ландшафтните архитекти се осъществява с изучаване на дисциплините: История на парковото изкуство, Висша математика, Рисуване с паркова перспектива, Почвознание с основи на торенето, Ботаника, Метеорология и климатология, Декоративна дендрология, Физиология на растенията, Графична композиция, Ландшафтознание, Генетика и селекция на декоративните растения, Теория на парковото изкуство, Цветарство, Геодезия с вертикално планиране, Компютърна графика, и др.

Специализираната професионална подготовка се осъществява с учебните програми по Декоративни разсадници, Строителство и поддържане на зелените площи, Паркова архитектура, Паркоустрояване на селищата, Интериорно озеленяване, Градуостройство и териториално устройство, Защита на растенията, Паркове със специално предназначение, Паркоустрояване на гори и лесопаркове, Устройство на ландшафта, Икономика и управление на ландшафтната архитектура, Формообразуване и цветознание, Дизайн в зелените площи, Композиции с цветя и др.

Завършилите специалността придобиват образователно-квалификационната степен „магистър“ с професионална квалификация „ландшафтен архитект”. Те са подготвени да изпълняват организационно-управленчески, проектантски, производствено-технически и строително-експлоатационни дейности в областта на зелените системи на селищни и извънселищни територии, в устройството, опазването и обогатяването на ландшафта. Могат да участват в конкурси за преподаватели във висши училища, както и да продължат образованието си в образователна и научна степен „доктор”.

Студентите, обучавани в специалност „Ландшафтна архитектура” се подготвят за участие в инвестиционния процес с право на проектантска правоспособност в съответствие с придобитата професионална квалификация съгласно чл. 7 от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (Обн. ДВ. бр. 20 от 4 Март 2003 г., с изм. и доп.)

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare