Бакалаври

Екология и опазване на околната среда

Специалност „Екология и опазване на околната среда” в ЛТУ е в област на висше образование с шифър 4. „Природни науки, математика и информатика”, професионално направление 4.4. „Науки за земята“. Обучението в ОКС “бакалавър” се осъществява в редовна и задочна форма. Редовната форма е със срок от 4 години (8 семестъра), като 7,5 семестъра са теоретична и практическа подготовка и ½ семестър за подготовка за държавен изпит или защита на дипломна работа. Задочната форма е 5 години (10 семестъра), като 9 семестъра е теоретичната и практическа подготовка и 1 семестър за държавен изпит или защита на дипломна работа.

Обучението по ЕООС се осъществява по учебни планове и програми, които се актуализират на всеки 5 години, отчитайки съвременните научни знания и приоритети в областта на екологията и опазването на околната среда. Процедурите по разработване и утвърждаване на учебната документация са регламентирани в Правилник за дейността на ЛТУ.

Общата и специализираната фундаментална подготовка на бъдещите специалисти по ЕООС се осъществява чрез изучаване на дисциплините Ботаника, Зоология, Микробиология, Физиология, Фитоценология, Геология, Почвознание, Климатология и Хидрология, Органична и Неорганична химия, Аналитична химия, Биохимия, Биофизика, Математика, Информатика и др.

Специализираната професионална подготовка се постига чрез изучаване на дисциплините: Замърсяване на почвите, водите и въздуха и въздействие върху екосистемите, Опазване на Флората и Фауната, Защитени природни територии, Опазване на ландшафта, Защита срещу ерозия и порои, Технологии за пречистване на флуиди, Технологии за обработка на твърди отпадъци, Технологии за възстановяване на увредени почви и терени, Екологичен мониторинг и др.

Завършилите придобиват званието “бакалавър – еколог” и са специалисти с широко профилна подготовка и знания за основните компоненти на околната среда, за закономерностите в развитието на екологичните системи, за опазване на биологичното разнообразие, за влиянието на вредните вещества във въздуха, водите и почвите върху екосистемите и мерките за ограничаване на замърсяването и за рационално и устойчиво управление на природните ресурси. Те са подготвени да работят като изпълнителски и контролни специалисти-еколози в различни ведомства и техните поделения, в организации за проучване и проектиране на територии под режим за защита, слабо нарушени и силно повлияни от човешката дейност. По желание, по време на обучението, могат да придобият и учителска правоспособност.

За обучение на студентите от специалност “Екология и опазване на околната среда” се използват лекционни зали и лаборатории, разположени в Централна учебна сграда (сграда А), Учебно-лабораторен корпус (УЛК), спортния комплекс, базите на УОГС в Юндола и в Бързия, а част от практическото обучение се провежда на територията на промишлени предприятия, пречиствателни станции, национални и природни паркове, държавни администрации, лаборатории на ИАОС и др.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare